Po vienu stogu su tėvais: kaip sutarti dviem šeimoms?

Kaip medalis turi dvi puses, taip ir trijų kartų gyvenimas po vienu stogu turi ne tik privalumų, bet ir nemažai trūkumų.

Trijų kartų gyvenimas po vienu stogu turi ne tik privalumų, bet ir nemažai trūkumų.<br>123rf nuotr.
Trijų kartų gyvenimas po vienu stogu turi ne tik privalumų, bet ir nemažai trūkumų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė („Lietuvos rytas“)

May 6, 2016, 11:10 AM, atnaujinta May 26, 2017, 10:48 AM

Psichologas, šeimų išsaugojimo specialistas Mykolas Truncė įsitikinęs, kad vaikų turinčios šeimos, nusprendusios gyventi po vienu stogu su savo tėvais, pajunta ne tik palengvėjimą sulaukusios pagalbos. Jas užklumpa ir anksčiau neįžvelgtos psichologinės problemos.

– Tad kokius privalumus ir trūkumus įžvelgiate šeimose, kuriose suaugę vaikai gyvena su savo tėvais?

– Pagrindiniu privalumu įvardyčiau senelių pagalbą auginant anūkus. Tėvams suteikiama galimybė dirbti, susikaupti profesinei karjerai, daugiau pasiekti ir uždirbti. Bet kone kiekviena tokia šeima susiduria su senelių noru reguliuoti visų gyvenimą, mokymu, kaip reikia gyventi, elgtis ir auklėti vaikus. Jei šeimoms pavyksta viską suderinti be pykčių, bėdų nekyla.

– Ar yra būdų, kaip išvengti tokių problemų?

– Tai yra rizika, kurią reikia valdyti. Prieš pradedant kartu gyventi dera įvesti tam tikras taisykles ir jų laikytis. Kartais būna taip, kad žmonės gyvena kartu, bet kiekvienas vadovaujasi savomis taisyklėmis. Tada ir prasideda nesusipratimai, šeimos nariai neretai įsižeidžia.

– Tai, kad tuose pačiuose namuose gyvena vyresni tėvai, daro įtaką jaunų šeimų seksualiniam gyvenimui?

– Taip. Seksualinės sueitys yra labai intymus ir asmeninis reikalas.

Daugelis mūsų esame įpratę tai nuo visų slėpti, neviešinti. Žinant, kad kitame kambaryje yra sutuoktinio ar paties tėvai, tampa sunku atsipalaiduoti ir mėgautis lytiniais santykiais. Dėl to gali sutrikti net lytinis pasitenkinimas.

– Jei vis dėlto taip nutinka, kad jaunai šeimai sunku atsipalaiduoti dėl greta gyvenančių tėvų, kaip reikėtų elgtis?

– Šią problemą geriausia spręsti aptariant tai su savo tėvais. Jei įmanoma su tėvais kalbėtis, reikėtų susitarti dėl to, kaip sutuoktiniams bus sudaromos sąlygos turėti intymų laiką taip, kad apie tai nežinotų ar negirdėtų jų tėvai.

Tai galėtų būti tradicija, kad kas antrą ar kas trečią vakarą sutuoktiniai skiria laiką sau, o jų tėvai tuo metu užsiima kokia nors veikla ne namuose. Sprendžiant šią problemą būtų galima pasiūlyti sutuoktiniams reguliariai rengti romantiškus savaitgalius ir išvykti iš namų palikus savo vaikus seneliams.

Kita problema – sutuoktinių seksas girdint vaikams. Kuo didesnį garsą mylėdamiesi skleidžia sutuoktiniai, tuo labiau pažeidžiama vaiko psichika. Toks vaikas užaugęs gali vengti lytinių santykių ar bijoti visiškai atsiverti jiems ir patirti tą malonumą, kurį teikia seksas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.