Koučingas – gyvenimo pokyčių katalizatorius

Įstrigęs tarp pasirinkimų, atidėliojantis svarbius sprendimus, nežinantis, ko nori iš gyvenimo ar profesinės veiklos – atsidūrę panašiose situacijose žmonės kreipiasi į koučingo specialistus. Tai aiškus signalas, kad patiriamas alkis reikšmingiems pokyčiams.

 Rasa Katilienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Rasa Katilienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Rasa Katilienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Rasa Katilienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-05 11:20, atnaujinta 2023-05-06 13:10

„Gyvename daugiasluoksniame triukšme, nuolatinių krizių fone ir šiaip kompleksiškame, neapibrėžtame pasaulyje su daug nežinomųjų.

Klausimų daug, o atsakymams laiko nėra – neturime laiko pasikalbėti su savimi. Yra dalykų, kuriems net ir ekspertų konsultacijos negali padėti. Natūralu, kad žmogui tampa sunku priimti sprendimus, eiti autentišku, jo poreikius atliepiančiu keliu. Todėl žmonės ir ieško koučerio, šios kelionės partnerio, kuris eitų drauge ir padėtų“, – sako asociacijos ICF Lithuania prezidentė, ICF PCC koučingo praktikė, mentorė dr. Rasa Katilienė.

Koučingas vis labiau skinasi kelią į žmonių sąmonę bei asmeninio augimo formų sąrašą, nors šiai sąvokai lietuvių kalboje dar nėra idealiai atitinkančio vertimo. Dažniausiai vartojamas terminas „ugdomasis vadovavimas“ netiksliai atspindi šio angliško žodžio prasmę.

Dr. Rasa Katilienė ragina nedvejoti: „Individualizuoti pokalbiai, gili žmogaus situacijos ir lūkesčių analizė, pasitelkiant taiklius koučingo specialisto klausimus bei metodus, padeda klientams išgirsti save, rasti atsakymus į klausimus, priimti sprendimus, įveikti iššūkius ir pasiekti užsibrėžtus tikslus pagreitintu būdu“.

– Kodėl koučingas tampa vis aktualesnis? – paklausėme dr. R.Katilienės.

– Rimtos gyvenimo permainos prasideda nuo mūsų mąstymo pokyčio. Kaip rodo praktika, kelias iki sprendimo kažką keisti nėra paprastas – kartais užsitęsia ir iki kelerių metų. O būna, kad vidiniam proveržiui taip ir nesubręstame, nesiryžtame, nes galvoje – daugybė kliūčių.

Ar turime laiko laukti atsakymo savyje, kuris ateis pats po sekinančių išgyvenimų – įvykus lemtingam įvykiui ar nesėkmei, ištikus krizei ar atsimušus į beprasmybės sieną iš nežinojimo, kur einama?

Koučingas – kūrybiškas, sąmoningumą skatinantis procesas. Jis gali pasitarnauti kaip pokyčių katalizatorius ir išvesti mus nauja gyvenimo ar karjeros kryptimi greičiau nei tai pavyktų padaryti patiems. Tai tarsi mąstymo šuolis, su kuriuo žmogus pradeda žiūrėti į pasaulį visai kitomis akimis bei prisiima atsakomybę veikti.

– Kokioms žmonių grupėms koučingas gali būti labiausiai naudingas?

– Dažnai klientai kreipiasi į koučingo specialistus, kuomet jaučiasi tarsi įstrigę: mano, kad nedaro pažangos arba netenkina asmeninio ar profesinio gyvenimo kokybė. Kiti – siekiantys visaverčių santykių, norintys pagerinti bendravimo įgūdžius, išspręsti konfliktus ir užmegzti tvirtesnį ryšį su šeima, draugais ar kolegomis. Tretiems trūksta motyvacijos, aiškumo, jie nėra tikri, ko nori gyvenime, prastai valdo laiką, turi bendravimo sunkumų arba jaučia įtampą karjeros srityje, na ir tie, kurie ieško tvarios ateities sprendimų ar susiduria su eko-nerimu dėl klimato kaitos.

Organizacijose koučingas gali būti naudingas įvairiose situacijose. Štai keli pavyzdžiai.

Pirmiausia – ugdyti vadovų lyderystės įgūdžius ir tapti veiksmingesniais vadovais ar komandos vedliais. Kita sritis – veiklos efektyvumo didinimas: pavyzdžiui, auginti pardavimus, gerinti produktyvumą ar klientų pasitenkinimą. Koučingas dažnai pasitelkiamas kaip komandos motyvacijos, darbuotojų įgalinimo ar geresnio susikalbėjimo įrankis. Tai partnerystė ir įsiklausymas į kliento poreikius bei įrankis, leidžiantis judėti sutarta kryptimi.

– Kuo koučingas skiriasi nuo kitų ugdančių pagalbos būdų?

– Dažnam kyla klausimas, kada rinktis koučingą, o ne kitas saviugdos formas. Koučingas yra į ateitį ir sprendimus orientuotas, kūrybiškas, mąstymą provokuojantis procesas. Jo misija – padėti žmonėms ir organizacijoms rasti atsakymus savyje, kaip pasiekti savo tikslus.

Koučingas yra partnerystė tarp koučingo specialisto ir kliento, padedanti išgirsti tikrąjį savo ar organizacijos balsą, įsivardinti seniai slėptas svajones, stipriąsias puses, vertybes ir tikslus bei parengti veiksmų planą jiems pasiekti. Tai apima pasitikėjimo savimi ugdymą, naujų įgūdžių įgijimą, kliūčių įveikimą, elgesio ar mąstymo pokyčius. Koučeris paskatina klientą atrasti ir išnaudoti savo potencialą, kartu pažvelgiant į galimybes ir iššūkius iš visai kitokios perspektyvos.

– Kaip išsirinkti sau tinkamą koučingo specialistą?

– Koučingo specialistas – tarsi jūsų sąmoningumo sodininkas, dirbantis komandoje su klientu, kur drauge nustatomos augimo kryptys ir veiksmų planas tikslams pasiekti. Todėl svarbu pasirinkti specialistą, su kuriuo jaustumėtės patogiai, galėtumėt atvirai bendrauti ir pasitikėti.

Kitas svarbus kriterijus – profesinės žinios ir praktika. Geriausia koučingo specialistus rinktis iš pripažintų organizacijų, kurios užtikrina aukštą kokybės standartą, etikos kodeksą ir, žinoma, suteikia kompetencijas patvirtinančius sertifikatus. Už to glūdi koučingo profesionalų mokymosi ir praktikos valandos, išlaikyti egzaminai, akredituotos koučingo mokyklos. Vertėtų įsitikinti, kad jūsų pasirinktas specialistas būtų aktyviai praktikuojantis profesionalas.

Šalia atitinkamo išsilavinimo, naudinga atsižvelgti į koučerio specializacijos sritį, patirtį susijusiuose verslo sektoriuose, darbo ir bendravimo stilistiką, atitinkančią jūsų asmenybę.

Norinčius sužinoti apie koučingo kelionę daugiau, kviečiame dalyvauti ICF organizuojamuose internetu vykstančiuose nemokamuose Koučingo savaitės renginiuose gegužės 8 -12 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.