Vėlyvos tėvystės privalumai

Vis daugiau žmonių tampa tėvais bebaigdami trečiąją ar net ketvirtąją dešimtį. Vyresniąją kartą toks neskubėjimas nerti į tėvystės džiaugsmus šokiruoja. Tačiau vėlyva tėvystė turi ir savų privalumų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2013, 3:03 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:23 PM

Padaugėjo vyresnių mamų

JAV gimstamumas šiuo metu yra žemiausias. Tačiau pastebėta, kad šioje šalyje gerokai padaugėjo moterų, kurios gimdo sulaukusios 40-44 metų. Tai parodė naujausi Ligų kontrolės ir Prevencijos centrų duomenys.

Be to, kaip rašo interneto puslapis „Parenting“, moterų, kurios tampa mamomis bebaigiančios trečiąją dešimtį, dabar yra daugiau negu nėščių paauglių.

Dabar dažniau išgydomas nevaisingumas ir vis daugiau žmonių tampa įtėviais arba pamotėmis ar patėviais (teigiama, kad net 13 proc. JAV suaugusiųjų augina podukrą ar posūnį). Dėl šių priežasčių vis daugiau žmonių tampa tėvais sulaukę vyresnio amžiaus.

Vėlyvos tėvystės ar motinystės mada neaplenkė ir ryškiausių Holivudo žvaigždžių.

Mokėsi iš kitų

Robin Gorman Newman iš Niujorko įmote tapo sulaukusi 42 metų. Ji yra vyresnių mamų bendruomenės ir interneto puslapio motherhoodlater.com įkūrėja.

„Vyresni tėvai yra patys maloniausi žmonės, kuriuos aš pažįstu. Dėl vaisingumo problemų ir pavojaus sveikatai tapti tėvais jiems nebuvo lengva“, – kalbėjo R. Gorman.

Dawn Weinberger, kuri tapo mama sulaukusi 39 metų, teigia, kad vėlyva tėvystė turi vien tik pranašumų. Per ilgą laiką ji su kartu vyru stebėdami savo vaikus turinčius draugus sukaupė nemažą žinių apie vaikų auginimą bagažą. D. Weinberger teigia, kad dabar, kai pati tapo mama, šios žinios jai labai praverčia.

Atsiranda emocinis stabilumas

„Su amžiumi atsiranda emocinis stabilumas, psichologinė stiprybė, įgyjamas finansinis saugumas“, – pastebėjo Jeilio medicinos mokyklos Akušerijos ir ginekologijos skyriaus profesorius Pasquale'is Patrizio.

Tačiau gydytojas priminė ir tai, kad vyresnio amžiaus nėščiųjų sveikatai kyla daugiau pavojų: „Nėštumo sukeltos hipertenzijos, priešlaikinio gimdymo ir gestacinio diabeto rizika padidėja tada, kai moteris pastoja būdama maždaug 45 metų.“ 

Suteikia jaunatviškumo

Wendy Williams buvo 44, o jos vyras – 41 metų, kai susilaukė dukters Kate, kuriai dabar treji. Moteris pastojo visiškai natūraliai.

Skirtingai nei jauni tėvai, kuriems tėvystė kelia daug rūpesčių, W. Williams jaučiasi visiškai atsipalaidavusi.

„Tikiu, kad būdami „senais“ tėvais mes įtraukėme dukterį į savo gyvenimus, užuot vaiką pavertę savo gyvenimų ašimi“, – aiškino W. Williams.

Moteris neslepia, kad vaikas jiems suteikia jaunatviškumo: „Daugybė žmonių mano, kad esame jaunesni nei iš tikrųjų.“ Taigi vaikai jaunina labiau nei kremas nuo raukšlių.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.