Mitai apie seksą po 40-ies, arba kodėl brandžiame amžiuje seksas geresnis

Nesvarbu, ar kaltinsite reklamos perteikiamą informaciją, kas yra „seksualu“ (tai gali būti „Victoria's Secret“ modeliai) arba tai, kad televizijai ir kino filmų vaidmenims paskiriamos šiek tiek pilnesnės, o ne jaunos pagal amžių moterys, mitų apie brandesnių moterų seksualumą išties gausu. „Mes tyliai mąstome, kad tik jauni žmonės gali mėgautis lytiniais santykiais“, - teigia Maureen McGrath, sekso sveikatos ugdytoja ir radijo vedėja. Tačiau toks mąstymas negali būti toli nuo tiesos. Pateiksime aštuonis mitus, kurie turėtų išsklaidyti klaidingą nuomonę.

Metų patirtis išmoko to, ko neišmanome prieš dvidešimt metų ir to, kas seksualiau vyrui nei moteriai ir ko partneriai nori labiausiai.<br>123rf
Metų patirtis išmoko to, ko neišmanome prieš dvidešimt metų ir to, kas seksualiau vyrui nei moteriai ir ko partneriai nori labiausiai.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 2, 2013, 11:14 AM, atnaujinta Sep 15, 2022, 5:17 PM

Pirmasis mitas. Kuomet senstame sekso nebereikia.

Tiesa: sunku iš naujo apibrėžti, kam reikalingas seksas po to, kai susilaukėte vaikų. Ir šventa tiesa, kad gyvendami be sekso tikrai nenumirsite – tai ne maistas ir ne vanduo. Tačiau tai nereiškia, kad jums sekso reikia žymiai mažiau negu kitų dalykų, kurie suteikia laimės, pasitenkinimo bei geresnę emocinę savijautą ir fizinį aktyvumą. „Seksas pagerina kraujotaką, kuri skatina medžiagų apytaką. Širdies plakimas, gilus kvėpavimas – visa tai sveika“, - sako Carmella Sebastian, moterų sveikatingumo ir seksualumo ekspertė.

Antrasis mitas. Nepageidaujami papildomi kilogramai.

Tiesa: kartokite su mumis: mėgaujantis seksu svarbu ne tai, kaip atrodote, o tai, kaip jaučiatės. „Galite savimi pasitikėti nepaisant to, kad turite antsvorio“, - sako M. McGrath. Beje, jei esate savimi nepatenkinti, daug vaikščiokite – makaronų vakarienę pakeiskite 30 minučių trunkančiu pasivaikščiojimu su savo partneriu. Pabandykite išsklaidyti vidinį monologą, apie tai, kad seksualus vyras tik tas, kuris turi tobulą figūrą. Paklauskite bet kurio vyro: jei moteris, kuri dalijasi su juo lova, nusirengia, jis nemato nei papilnėjusio liemens nei celiulito. Jis mato nuogą moterį. Jei dabar esate vieniši ir darosi neramu, kad nerasite žmogaus, kuris jūsų geistų, išmeskite tai iš galvos. „Jūsų iškilimai ir raukšlės nieko nereiškia 99 proc. vyrų, kuriems virš 40 metų, - sako „Date Like a Grownup“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Bobbi Palmeris. - Savo tvirtumą ir pasitikėjimą galite realizuoti humoro jausmu, atjauta ir patirtimi. Be to, dabar pažįstate savo kūną geriau, negu kuomet buvote dvidešimties.“

Metų patirtis išmoko to, ko neišmanome prieš dvidešimt metų ir to, kas seksualiau vyrui nei moteriai ir ko partneriai nori labiausiai.

Trečiasis mitas. Perimenopauzės metu kūnas tampa neseksualus.

Tiesa: permainos, kurios pasitaiko (kartais) metuose iki menopauzės, pavyzdžiui, nereguliarios menstruacijos, nuotaikų pokyčiai ir vaginos tepimo trūkumas gali turėti įtakos lytiniui gyvenimui. Tačiau besikeičiantis kūnas išlieka toks pats seksualus, teigia C. Sebastian, ir pastebi, kad tai labai svarbu.

Seksualinio aktyvumo vengimas gali tik pabloginti situaciją. Minėta vaginos tepimo problema gali būti išspręsta naudojant lubrikantą. „Kai kraujas subėga į genitalijas, audiniai išlieka sveiki, skatinami natūralaus tepimo. Karščio bangos ir nuovargis, susijusios su perimenopauze, gali pakenkti energijos lygiui“, - sako M. McGrath. Todėl pasitarkite su asmeniniu gydytoju apie galimas hormonines priemones. Mąstykite pozityviai: tai gali būti puiki proga eksperimentuoti ir patirti sekse laisvę, kurios neturėjote anksčiau, kuomet rūpinotės mažaisiais. „Naudokite vibratorių, eksperimentuokite save stimuliuodami, išbandykite naujas pozas“, - teigia M. McGrath.

Ketvirtasis mitas. Esate per daug pavargę užsiimti seksu.

Tiesa: tai išlieka pateisinama priežastimi, kadangi dabar esate labiau išsekę nei tada, kai buvote dvidešimties. Tačiau labiau tikėtina, kad teisinimasis, jog esate per daug pavargę yra tik pretekstas išvengti lytinių santykių. Chroniškos energijos stoka, gali būti puiki kibirkštėlė seksualiniam tonusui, tad leiskite daktarui patikrinti jūsų skydliaukės lygį ir ištirti dėl anemijos.

Atkreipkite dėmesį į gyvenimo būdą: gal derėtų sumažinti darbo krūvį ir sureguliuoti miego rėžimą pašalinant iš miegamojo seksualumo atmosferą trikdančius televizorių ar kompiuterį. „Nelaukite vėlaus vakaro, kuomet galėsite pasimylėti, kadangi vakare būsite labai pavargę“, - sako C. Sebastian. Jei keliatės anksti, išmėginkite trumpą ankstyvąjį mylėjimąsi arba galite tai daryti šiek tiek po pietų. Penktasis mitas. Neturite jaudintis dėl kontracepcijos.

Tiesa: pasakykite tai vėlyvų mamų legionui sušukdami jų mėgstamą šūkį: „ups netyčiukas“! „Net jeigu moteris ir išgyvena perimenopauzę, vis tiek sunku nuspėti, kada baigiasi ovuliacija“, - tikina C. Sebastian. Tam, kad pasitikrintumėte, kada galite nenaudoti apsaugos, gydytojas gali atlikti kraujo tyrimą. Folikulus stimuliuojantis hormonas (folikulinas) kraujyje gali atskleisti, ar jūs vis dar vaisinga, bet hormonų lygiai perimenopauzės metu svyruoja, todėl net mažas folikulinų lygis gali suklaidinti. Štai kodėl geriau apsisaugoti, negu vėliau gailėtis. Negalima tvirtinti, kad prasidėjo menopauzė, kol per metus laiko visiškai neišnyko menstruacijos. Kita vertus, jeigu pradėjote naujus santykius su nauju partneriu, juolab turite saugotis nuo lytiniu keliu plintančių ligų, todėl naudokite prezervatyvus, kol būsite užtikrintas dėl partnerio praeities. Šeštasis mitas. Normalu – lytinis potraukis su amžiumi mažėja.

Tiesa: tiesą sakant – priešingai. „Labiau tikėtinas jaunesnių moterų libido smukimas“, - sako M. McGrath. Veikiausiai - dėl hormonų sutrikdymo nėštumo metu, gimdymo, maitinimo krūtimi, rūpinimosi mažais vaikais. Taigi, jei nelabai norite arba visai nėra noro užsiimti seksu, netgi tai daryti fantazijose su George'u Clooney, kreipkitės į gydytoją, kad pasitikrintumėte ar neturite skydliaukės problemų arba tam tikrų vėžio formų. Negana to, lytinis potraukis turi labai daug bendro su tuo, kiek atvirai galite šnekėtis su savo partneriu ir kaip dažnai esate nusiteikę seksui. Vienai porai užtenka pasimylėti kartą per mėnesį, o kitai gali neužtekti trijų kartų per savaitę. „Prieš tvirtindami, kad turite libido problemų, išsiaiškinkite, kaip dažnai jums reikia sekso“, sako M. McGrath.

Septintasis mitas. Dalykai, kurie privertė mąstyti, kad dėl amžiaus negalite mylėtis.

Tiesa: „Ši problema daugiau susijusi su ilgalaikiais santykiais negu su senėjimu“, - sako M. McGrath. Jums gali pasidaryti tiesiog nuobodu, todėl C. Sebastian šią problemą pataria spręsti kuo greičiau. Įsigykite video juostų, knygų. Paįvairinkite seksą skirtingais, įdomiais judesiais.

Aštuntasis mitas. Jei niekada nepatyrėte tikro orgazmo, dabar jį patirti – per vėlu.

Tiesa: šiuo teiginiu lengva pasiteisinti, teigia C. Sebastian, kuri prisipažįsta: „Kelių orgazmų bangą pradėjau patirti tuomet, kai gimė antras vaikas.“ Ji pabrėžia naujo pojūčio atsiradimą, kuris suteikė daugiau pasitikėjimo savimi ir galimybę savęs paklausti, ko ji iš tikrųjų norėjo lovoje. Ar jaučiate stresą? Ar pykstatės su sutuoktiniu? Ar jus nesenai paaukštino darbe ir dėl to jaučiatės puikiai? Visi šie pokyčiai gali paveikti orgazmą. Niekada nevėlu išsiaiškinti, kas jus veda į priekį ir tai, kas stabdo. „Žmonės mano, kad jie gimė žinodami, kaip būti puikiais sekso partneriais, tačiau, visgi, to išmokstama su laiku“, - įsitikinusi C. Sebastian.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?