Jono vardą pamėgo emigrantai

Dzūkijoje Jonų vardai praranda savo populiarumą. Nuo išnykimo juos gelbsti tik emigrantų sentimentai. Jono ar Janinos vardais Dzūkijoje pavadinamas tik vienas kitas naujagimis. Lietuviškus vardus vaikams dažniausiai išrenka užsienyje gyvenantys alytiškiai.

Jonų vardais šiemet pavadinti ir du berniukai Druskininkų savivaldybėje. Vieno jų vardas dvigubas – Jonas Michelangelas.<br>123rf nuotr. (asociatyvi nuotr.)
Jonų vardais šiemet pavadinti ir du berniukai Druskininkų savivaldybėje. Vieno jų vardas dvigubas – Jonas Michelangelas.<br>123rf nuotr. (asociatyvi nuotr.)
Daugiau nuotraukų (1)

Raimonda Andriulionytė (alytusplius.lt)

Jun 25, 2015, 10:17 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 12:35 PM

„Šiais metais Alytaus miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriuje įregistruoti penki Jonai ir dvi Jonės. Tai – nemažas skaičius, nes per praėjusius metus Jonų, Jonių ar Janinų pasitaikydavo retai arba nebūdavo visai“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Birutė Valūnienė.

Lietuviškus vardus ypač pamėgo į užsienį emigravę alytiškiai. Šiemet iš penkių Jonais pavadintų berniukų du gimė Alytuje, du – Jungtinėje Karalystėje ir vienas – Italijoje. Jonės vardus mergaitėms davė Danijoje ir Alytuje gyvenančios šeimos.

„Kartais lietuviški vardai iškraipomi, jų rašyba pritaikoma prie tos šalies, kurioje gyvenama, taisyklių, tarimo. Tokius vardus neretai būna sudėtinga ištarti Lietuvoje gyvenantiems vaikų seneliams. Kartais šeimas nuo tokių sprendimų bandome atkalbėti, tačiau tėvų pasirinkimas yra jų reikalas. Kokį vardą išrinko, tokį ir registruojame“, – pasakojo B. Valūnienė.

Jonų vardais šiemet pavadinti ir du berniukai Druskininkų savivaldybėje. Vieno jų vardas dvigubas – Jonas Michelangelas.

Alytaus ir Varėnos rajonų savivaldybėse Jonų ir Janinų vardai nepopuliarūs. Nei šiais, nei praėjusiais metais čia tėvai tokiais vardais savo vaikų nepavadino.

„Dažnesni – Joris, Ignas, Lukas, populiarus vardas Ąžuolas, bet Jonų paskutinius du metus nepasitaikė“, – sakė Alytaus rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vyresnioji specialistė Liudmila Kavaliauskienė.

Varėnos rajono savivaldybėje Jonų ir Janinų vardai taip pat reti. Jau neprisimenama, kad čia kas nors mergaitę pavadintų Janina, o Jonų taipogi pasitaiko retai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.