Tėvų patirtis: kodėl jie ryžtasi vaikus vadinti retais vardais?

Lietuvoje daugybė tėvų, kurie išdrįsta savo vaikams duoti netikėtus, keistus ir itin retus vardus. Tačiau labiausiai stebina tai, kad atsiranda vis daugiau išradingų tėvelių, kurie patys sukuria vardus arba bendrinius lietuvių kalboje esančius žodžius tiesiog paverčia vardais.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Viktorija Mauručaitė su dukterimis Gabriele ir Angela.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Viktorija Mauručaitė su dukterimis Gabriele ir Angela.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Renata Kovtun su sūnumi Danu ir dukryte Donatela.
Renata Kovtun su sūnumi Danu ir dukryte Donatela.
Psichologė Genovaitė Petronienė.
Psichologė Genovaitė Petronienė.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 25, 2016, 9:31 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 6:48 AM

Registre nuo Yamunos ir Koko

2015 metais populiariausiu mergaitišku vardu išliko Emilija. Kiti itin dažni mergaitėms teikiami vardai – Viltė, Austėja, Gabija ir Liepa. Tuo tarpu be konkurencijos vieni populiariausių berniukų vardų lieka Lukas, Matas, Jokūbas, Nojus, Dominykas.

Tačiau ne visi tėveliai nori, kad jų vaikas turėtų dažną vardą ir pašaukus jį gatvėje atsilieptų dar keli bendravardžiai.

Būtent dėl šios priežasties atsiranda tėvelių, kurie savo vaikus vadina vardais, kuriuos turi tik jų vaikai. 2015 metų Lietuvos gyventojų registrų centro duomenimis buvo užregistruoti tokie vardai kaip Adlamera, Akasija, Akila, Aleza, Alnė, Ameilė, Audrostėja, Awena, Cvetana, Čandrika, Dalanda, Deilena, Deimūra, Doridė, Ejona, Elara, Eleftheria, Elveita, Emaja, Everetė, Fiokla, Hera, Iga, Isra, Yamuna, Yogita, Kerija, Kezija, Leonela, Liubava, Lūrtė, Madara, Madona, Miruna, Monita, Munira, Muzika, Nerdilė, Nolana, Nota, Omina, Oreigė, Piluka, Rasvaldė, Renesmė, Ričija, Rina, Salduvė, Sandija, Sangita, Stevija, Suraida, Šanta, Tamėja, Uoknė, Versavija, Žarija.

Ne ką mažiau keisti registruoti ir itin reti berniukų vardai – Alinas, Amėjus, Aminas, Atomas, Austijus, Avelijus, Brajenas, Daglis, Dagris, Deimienas, Dievos, Einotas, Erenas, Eustachijus, Gernas, Glenas, Goranas, Harvis, Herlandas, Isaja, Jamanas, Keinoras, Koko, Kovenas, Leopoldas, Lionelis, Manstas, Merkus, Minaras, Neilis, Sokratas, Suvardas, Toress, Uldas, Uomis, Nikontas, Okeanas, Orinas, Osmanas, Otaras, Paukste, Perlas, Railis, Samba, Sembas (daugiau retų vardų galite rasti www.tevu-darzelis.lt)

Tėtis pamiršo vardą

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Teisės departamento Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė paaiškino, kad itin retus ir mūsų ausiai keistus vardus dažniausiai vaikams duoda tie tėveliai, iš kurių vienas – užsienio pilietis. „Gali būti, kad vardas Yamuna mums skamba keistai, tačiau gal Turkijoje tai – itin dažnas vardas? Nedrįsčiau visų vardų vadinti keistais ar neįprastais“, – teigė pašnekovė.

Ji tvirtino, kad tėveliai, norėdami savo vaikui duoti retą, neįprastą ar net keistai skambantį vardą, su jokiais sunkumais nesusiduria. Svarbiausia, pasak jos, kad vardas atitiktų tris reikalavimus – gerą moralę, viešąją tvarką ir lytį.

I.Jurgutienė prisiminė atvejį, kai registruoti vaiką atėjęs tėvelis tiesiog pamiršo vaiko vardą. „Tikriausiai vardo iniciatorė buvo mama, todėl tėtis, kol ėjo iki metrikacijos skyriaus, pamiršo sugalvotą vardą. Tada jis bandė jį prisiminti, vardijo raides, kurios galimai buvo tame varde, tačiau galiausiai paskambino žmonai ir paklausė“, – šypsojosi civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

Psichologė: keistą vardą reikia keisti

Tuo tarpu psichologė-psichoterapeutė Genovaitė Petronienė tikino, kad duoti keistą ar retą vardą nėra geriausias variantas. „Būna atvejų, kai kiekvienas vardas, net ir pats keisčiausias, turi istoriją, vaikas pavadinamas senelės ar senelio garbei.

Net ir mano pačios vardas gana retas. Kai buvau vaikas, pykau ant tėvų, kad jie man davė tokį vardą, kuris daugeliui asocijuodavosi su močiutėmis ar tetomis. Nors niekas prie vardo nekibo, svajojau turėti kitokį. Pykau ant tėvų, kad jie nerado madingesnio vardo“, – asmenine patirtimi dalijosi psichologė.

Ji sakė, kad daugiausiai neigiamų emocijų netinkamas vardas sukelia dar darželyje, kai vaikai ima prasivardžiuoti, iš vardo sukuria pravardes.

Tokiu atveju vaikai paprastai linkę kaltinti tėvus dėl duoto vardo, o tėvai savo ruožtu aiškina, kad vardas turi tam tikrą istoriją, asocijuojasi su vienokiais ar kitokiais prisiminimais.

Jei tėvai duoda vardą, kuris yra žinomas visame pasaulyje, ar vardas vaiką įpareigoja? „Tikrai taip. Net viename animaciniame filmuke buvo sakoma, kad kaip pavadinsi laivą, taip jis plauks. Vardas programuoja. Kažkada gilioje provincijoje buvo žmogus su pavarde Ruzveltas. Jis buvo visiškai negabus ir nuolat sulaukdavo komentarų, kad jis visai neprimena Amerikos prezidento.

Bet kuriuo atveju, jei vardas slegia, nėra tinkamas ar yra retas ar keistas, geriausias variantas – jį pakeisti. Tačiau blogas sprendimas yra normalų vardą keisti kitu normaliu. Pavyzdžiui, sugalvoja Vytautas tapti Martynu. Tokiu atveju psichologinės problemos slypi ne vardo reikšmėje“, – paaiškino pašnekovė.

V.Mauručaitės dukrai vardą išrinko tėtis

Lietuvoje žymūs žmonės nesibaimina vaikus vadinti retais vardais. Žinomos dainininkės Viktorijos Mauručaitės jaunesniosios dukros vardas – Angela. Ji teigė, jog tokį vardą dukrytei pasiūlė tėtis dar nėštumo metu. Nors moteriai toks vardas nuskambėjo gan įdomiai, tačiau atmintyje liko ilgam.

„Nesigailim davę tokį vardą. Jis Lietuvoje gan retas. Kai Angela gimė, Lietuvoje statistiškai buvo įregistruota 11 tokių vardų. 

Angela labai pabrėžia, kad ji yra Angelos vardu. Negaliu pasakyti, ką jos mažame pasaulėlyje jis reiškia, tačiau ji labai išdidžiai save pristato. Ir jei kas nors negerai ištaria, ji pabrėžtinai pakartoja vardą skiemenimis“, – sakė dainininkė.

V.Mauručaitė teigė, kad būna atvejų, kai žmonėms reikia paaiškinti, kad tai yra lietuviškas vardas, kilęs nuo žodžio „Angelas“ ir kad nereikia jo tarti angliškai „Andžela“.

„Įdomu tai, kad pati Angela sugalvojo savo vardui trumpinį. Kai buvo visai mažutė ir sakydavo tik kelis garsus, rezultatatas būdavo „Ania“. Kartais į ją taip kreipiamės iki šiol“, – atviravo žinoma moteris.

Donatelos vardą sieja su garsia dizainere

Verslininkės ir sportininkės Renatos Kovtun vaikų vardai taip pat traukia akį. Berniuką ji su vyru nusprendė pavadinti Danu, o mergytę – Donatela. „Dažnai mano dukrytės vardą sieja su Donatela Versace, tačiau idėja buvo visai ne tokia. Mano sūnus – Danas, trumpinys iš vardo „Donatas“. Labai norėjau dukrytei duoti panašų vardą, galvojau apie Doną, tačiau vėliau sužinojau, kad šis vardas kilęs iš vardo Donata, kuris man nepatiko.

Donatelos vardo reikšmė – „dovanota“. Ji buvo planuota ir laukta, todėl vardo reikšmė labai atitinka. Niekada nepagalvojau, kad reikėtų duoti kitokį vardą, tačiau vyro tėvai, kurie yra vyresnio amžiaus, dažnai sakydavo, kad „Dona“ skamba kaip „duona“. Tačiau ir jie priprato, todėl nesklandumų nekyla.

Kiek teko domėtis, net pasaulinėje žiniasklaidoje žinomas yra tik Donatelos Versace vardas.

Mergytei vardas labai patinka, aplinkiniai visada žavisi jos vardu. Net pagal charakterį jai vardas labai tinka, nes ji – išskirtinė mergaitė. Jis jai tarsi stimulas. 

Beje, ji žino Donatelą Versace ir džiaugiasi, kad jos vardas primena garsią asmenybę. Galvojau, kad tai gali būti kliūtis, tačiau ji taip nepagalvoja, o džiaugiasi“, – sakė Renata ir pridūrė, kad mažybiškai į Donatelą kreipiasi Donatelyte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai