Kaip maitinti vaiką vasarą? 5 svarbiausi patarimai

Pasibaigus mokslo metams, keičiasi vaiko dienotvarkė, o su ja kinta ir mityba. Ką daryti, kad maistas šiuo metu būtų kuo naudingesnis ir kokia vaiko mitybos specifika vasarą? Apie tai kalbamės su Aldona Blyžiene, viešosios įstaigos „Kretingos maistas“ Mitybos skyriaus vadove.

Stovyklose gaminamam maistui galioja kokybės, maistingumo ir visi kiti reikalavimai.<br>123rf nuotr.
Stovyklose gaminamam maistui galioja kokybės, maistingumo ir visi kiti reikalavimai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2016, 3:23 PM, atnaujinta May 22, 2017, 7:38 AM

„Vasara – puikus metas vaikų organizmą pripildyti jiems taip reikalingais vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis. Nepraleiskite šitos progos, nes ji būna tik kartą per metus“, – sako A. Blyžienė.

Jei gamini blogai, neturėsi kam gaminti.

„Kretingos maistas“ taip pat maistą teikia ir vaikų stovykloms. Pirmiausia A. Blyžienės pasiteiravome apie maistą stovyklose.

– Kuo maitinate vaikus stovyklose? Vadovaujatės taisyklėmis ar savo nuožiūra?

Žinoma, ir stovyklose gaminamam maistui galioja kokybės, maistingumo ir visi kiti reikalavimai. Pavyzdžiui, vaikai iš mūsų niekada negaus genetiškai modifikuotų produktų, traškučių ir pan. Vaikai stovyklose labai daug juda, mums svarbu, kad jie gautų pakankamai energijos ir skysčių – sudarydami valgiaraščius visada atsižvelgiame į tai. Tėvai išleidžia vaikus į stovyklas ir tikisi, kad jie valgys sveikai, to paties siekia ir stovyklų organizatoriai, mums belieka pasirūpinti, kad galiausiai taip ir būtų.

– Taisyklių būvimas dar negarantuoja jų laikymosi – kas tai tikrina?

Tikrina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Visada galima sulaukti jų darbuotojų vizito. Mums ypatingai svarbi vaikų ir stovyklos organizatorių nuomonė – ne be reikalo su jais suderinami tvarkaraščiai. Šioje rinkoje galioja paprasta išlikimo taisyklė: jei gamini blogai, neturėsi kam gaminti.

Vaikų maitinimo sektoriuje esame nuo 1992 m. ir labai branginame pasitikėjimą mumis. Kiekvienas darbuotojas jaučia ryšį su įmone ir neleistų sau „nukirsti kampo“, nerizikuotų geru „Kretingos maistas“ vardu. Šitokia vidinė savireguliacija veikia net geriau negu inspektorių vizitai.

– O kaip su ledais? Vaikai juos labai mėgsta, bet jų sveikumas abejotinas.

Saldumynų stovykloms neteikiame, o ledų atvežam tik tuomet, kai paprašo stovyklų vadovai. Tačiau tokiais atvejais būtinai atsižvelgiame į ledų sudėtį – jose, kaip ir visuose kituose produktuose, neturi būti draudžiamų maisto priedų.

5 patarimai

Aldonos Blyžienės paprašėme pateikti svarbiausius vaikų mitybos vasarą patarimus.

1. Vasara – karščiausias sezonas, todėl nepamirškite, kad daug laiko lauke praleidžiantiems ir daug judantiems vaikams reikia vartoti ir daugiau skysčių. Tai turi būti ne saldūs gazuoti gėrimai – juose daug cukraus, be to, jie tinkamai nemalšina troškulio. Geriausias gėrimas – vanduo. Taip, ne visi vaikai jį mėgsta, todėl galima paruošti kompotų, vaikams turėtų patikti naminiai limonadai – tėvai geriausiai žino vaikų skonį ir patys parinks tinkamiausius ingredientus. Svarbiausia, kad jūsų gėrimas tikrai malšintų troškulį ir būtų kuo natūralesnis.

2. Vasarą padažnėja žarnyno ligų bei apsinuodijimo atvejų. Šitų bėdų jums išvengti padės paprasčiausia higiena. Nepamirškite, kad prieš valgį vaisius, daržoves, uogas ir reikia gerai nuplauti po tekančiu vandeniu. Rankas turėtų plautis ir iš kiemo parbėgę vaikai. Šitas taisykles visi žinom mintinai, tačiau jas tenka nuolat kartoti, mat ne visiems užtenka valios jų laikytis.

Taip pat turėkite omenyje, kad esant karštiems orams maistas greičiau genda – nepamirškite jo įdėti į šaldytuvą, o dar geriau – gaminkite tiek, kad jį būtų galima suvalgyti per vieną kartą.

3. Vasaros sezono patiekalai yra paprasti, skanūs, lengvai ir greitai paruošiami. Daugiau daržovių ir mažiau mėsos – labai sveikintina taisyklė. Kiaulieną keiskit į vištieną, patys venkite ir vaikams nesiūlykit riebios mėsos, tegul „sunkūs“ patiekalai palaukia bent iki rudens. 4. Visi, kas kalba apie mūsų vaikų mitybą, nuolat kartoja: vaikams reikia daugiau vaisių ir daržovių. Ir jeigu žiemą galima sakyti, kad vaisiai, uogos nesezoninės, o pavasarį daržovės jau pernelyg suvytosios, tai vasarą tokių atsikalbinėjimų būti negali. Troškiniai, garnyrai, salotos – darykite jų kuo daugiau ir dažniau. Nepamirškite pavalgyti ir patys – ne tik vaikams, bet ir jums reikia vitaminų ir mineralinių medžiagų.

5. Pusryčiai vis dar lieka mūsų vaikų problema. Vasarą nebūtina vaikams patiekti labai sočių pusryčių – puikiausiai tiks sveiki dribsniai su pienu ar košė pagardinta šviežiomis uogomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.