Nesikūprinkite – tai kenkia jūsų lytiniam gyvenimui

Ydinga laikysena kenkia ne tik jūsų stuburui, bet ir psichinei būsenai, net ir lytiniam gyvenimui, išsiaiškino mokslininkai.

Teisinga laikysena pakelia savivertę, susijaudinimo lygį, pagerina nuotaiką.<br>123rf nuotr.
Teisinga laikysena pakelia savivertę, susijaudinimo lygį, pagerina nuotaiką.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 29, 2014, 10:08 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:47 AM

Besikūprinantys žmonės kalbėdami dažniau renkasi negatyvaus atspalvio žodžius, būna drovūs ir egocentriški. Jeigu žmogus prie darbo stalo sėdi susikūprinęs, jį būtinai aplankys depresija, pyktis, liūdesys ir panašūs dalykai, kurie negatyviai atsispindi libido.

Įprotis kūprintis – streso ir sėdimo gyvenimo būdo pasekmė. Tokioje pozoje stabdomas deguonies ir maistinių medžiagų srautas į svarbiausius organizmo taškus, taip pat ir smegenis. Trinka virškinimas, žmogus jaučiasi mieguistas, kvėpuoja nepakankamai giliai. Organizmas pradeda reaguoti, lyg streso sąlygomis – dėl to sumažėja energija ir miego kokybė. O energija nepaprastai reikšminga lytinei sferai.

Mokslininkai ištyrė laikysenos poveikį, remdamiesi 74 žmonių pavyzdžiu. Žmonės buvo padalinti į dvi grupes – besikūprinančių ir sėdinčių tiesia nugara. Po kurio laiko savanoriai atliko skaitymo testą, buvo matuojamas jų kraujo spaudimas ir širdies ritmas. Taip pat buvo atliktas streso testas, įvertinta nuotaika, savivertė ir reakcija į grėsmę.

Paaiškėjo, kad teisinga laikysena pakėlė savivertę, susijaudinimo lygį, pagerino nuotaiką. Baimę šie žmonės jautė rečiau. O žmonės, kurie kūprinosi, mažiau kalbėjo. O jeigu kalbėjo, reiškė daugiau negatyvių emocijų, labiau koncentravosi į save ir į liūdnus įvykius.

Anksčiau atliktas tyrimas parodė – tiesiai sėdintys žmonės 92 proc. atvejų nepatyrė sunkumų, nukreipdami mintis pozityvia linkme. Taip pat laikysena turėjo įtakos darbo efektyvumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.