Seksas – svarbiausia laimingos santuokos paslaptis

Seksas – pats geriausias būdas išsaugoti santuoką. Sekso temomis rašanti amerikiečių žurnalistė Tracy Clark-Flory tuo įsitikinusi. Pasak jos, tuo neabejoja ir mokslininkai, ir netgi popiežius, pabrėžęs sekso svarbą santuokiniame gyvenime. Portale salon.com Tracy dėsto savo požiūrį, paremtą asmenine patirtimi.

Sekso nebuvimas neišvengiamai reiškia santuokos mirtį.<br>123rf nuotr.
Sekso nebuvimas neišvengiamai reiškia santuokos mirtį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2014, 10:00 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 12:53 AM

„Seksas yra klijai, kurie išlaiko santuoką nesubyrėjusią“, - tai buvo vienas iš nedaugelio dalykų, kuriuos Tracy mama jai tiesiogiai yra pasakiusi apie seksą.

Tuo tarpu tėvas labai atvirai kalbėjo apie sekso teikiamus džiaugsmus. „Tai lyg dviejų žvaigždžių sistemų susidūrimas kosmose“, - kartą dukrai pasakė jis. Tačiau mintis buvo panaši – seksas yra esminė santuokos dalis.

Jis šią idėją atsinešė iš savo šeimos. „Jo mama, mano močiutė, kartą pareiškė, kad seksas su mano seneliu nuolat gerėja, net įkopus į aštuntą dešimtį“, - prisimena Tracy.

Tuomet ją, dar paauglę, užplūdo keisti jausmai. „Vyresni žmonės užsiima seksu? Jų seksas geresnis už mano? Kaip paauglei, man ši mintis buvo gana bjauri ir įžeidžianti, bet kartu ir keistai raminanti“, - prisipažįsta ji.

Tracy padarė išvadą, kad santuoka nebūtinai reiškia sekso mirtį, tačiau sekso nebuvimas neišvengiamai reiškia santuokos mirtį.

Popiežiui pabrėžė sekso svarbą

Šį savo močiutės pasakojimą Tracy prisiminė, perskaičiusi naujieną apie aštuoniasdešimtmečių porą, susituokusią jau 55 metus, kurie popiežiui ir jo prelatams pasakojo, kas užtikrina santuokos ilgaamžiškumą. Jų paslaptis buvo ne kas kita, o seksas.

„Maži dalykai, kuriuos darome vienas kitam,telefono skambučiai ir meilės žinutės, tai, kaip mes planuojame dieną vienas pagal kitą, visa tai buvo išorinė mūsų troškimo intymiai būti vienam su kitu išraiška,“ - sakė jie.

„Palaipsniui mums tapo aišku, kad vienintelis privalumas, kuris skiria mūsų sakramentinius santykius nuo kitų gerų į Kristų orientuotų santykių, yra seksualinis intymumas, ir kad santuoka yra seksualinis sakramentas, kurio pilniausia išraiška yra lytiniai santykiai“, - sutuoktinius citavo „Associated Press“ agentūra ir pridūrė, kad celibato besilaikančių vyrų auditorija atrodė šiek tiek sutrikusi.

Seksas sukuria ryšį

Tracy, kuri pati ištekėjo labai jauno amžiaus, patirtis liudijo tą patį – seksas yra vienintelis ir svarbiausias barometras, rodantis, kaip porai einasi. Jeigu jie dažnai mylisi, tuomet yra vienas kitam kantresni, geranoriškesni, atidesni ir labiau mylintys.

Jie dažniau vienas kitą liečia. Jų žinutės ir internetiniai pokalbiai per dieną būna pilni širdelių ir emocijas reiškiančių šypsenėlių. Jie jaučiasi apsėsti ir įsimylėję – tai stebuklingas jausmas.

Tačiau jeigu dėl streso darbe ar nuovargio pora keletą dienų iš eilės nesimyli, praranda tiesioginį ryšį vienas su kitu. Tačiau pasaulyje egzistuoja balansas – neįmanoma visą laiką gyventi palaimos po lytinio akto būsenoje. Šie trumpi ryšio nutrūkimo momentai taip pat yra esmingai svarbūs ryšio patirčiai. Seksas visada yra šalia, kad porą vėl sujungtų ir išlaikytų kartu.

Patvirtina ir moksliniai tyrimai

Sekso svarbą santuokai patvirtina ir moksliniai tyrimai. „Gerontologijos žurnale“ neseniai buvo paskelbtas tyrimas, kuriame apklausti susituokę vyresnio amžiaus žmonės. Paaiškėjo, kad pagrindinis santuokinės laimės garantas yra seksas.

„Rezultatai rodo, kad vyresnio amžiaus sutuoktiniams labai svarbu rasti būdus ir toliau užsiimti seksu, net jeigu sveikatos problemos įprastas lytinių santykių formas daro sudėtingas ar neįmanomas“, - rašo tyrimo autoriai.

Tai galioja visoms amžiaus grupėms. Ankstesni tyrimai parodė, kad laimė yra susijusi su sekso dažnumu, ir kad lytinis pasitenkinimas yra tiesiogiai susijęs su pasitenkinimu santuoka. Lytinis pasitenkinimas nebūtinai susijęs su sekso dažnumu, jis gali būti įvairių formų.

Sekso terapeutas Ianas Kerneris sekso nelaiko santuokos klijais, tačiau vienu svarbiausių tų klijų ingredientų.

„Seksas įvairiai teigiamai veikia individus ir santykius, - sako jis. - Seksas gali būti savivertės šaltinis, konfliktų sprendimo būdas, priemonė pasijusti saugiam, užtikrintam, matomam. Tai gali būti būdas patirti nuotykį, suvaldyti stresą, negatyvumą pakeisti pozityvumu“.

Neseniai jis dirbo su paciente, kuri skundėsi, kad nejaučia lytinio potraukio savo partneriui. Jie bandė įvairius spendimo būdus, bet galiausiai ji padarė išvadą, kad sekso neįmanoma pakeisti niekuo kitu.

„Gali būti santykiai, veikiantys daugeliu lygmenų, tačiau jeigu nebus sekso, niekas kitas jo nepakeis“, - daro išvadą I.Kerneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.