Kova su priklausomybe nuo sekso sustiprino poros ryšį

Moteris, kurios sutuoktinis buvo priklausomas nuo sekso, nusprendė jo nepalikti, bet padėti jam įveikti šią ligą. Besistengdama padėti savo vyrui pasveikti žmona ne tik sužinojo priklausomybės nuo sekso priežastis, bet ir suprato, kas gali pagerinti jų santykius.

Tas, kuris kenčia nuo seksualinės priklausomybės, seksą renkasi ne dėl malonumo, bet tam, kad suvaldytų nesaugumą ir nerimą, kylantį dėl santykių su vienu žmogumi.<br>123rf nuotr.
Tas, kuris kenčia nuo seksualinės priklausomybės, seksą renkasi ne dėl malonumo, bet tam, kad suvaldytų nesaugumą ir nerimą, kylantį dėl santykių su vienu žmogumi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 28, 2014, 8:00 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 8:55 AM

„Kai sužinojau, kad mano vyras yra priklausomas nuo sekso, nutariau likti ir padėti jam atsikratyti šios priklausomybės. Anksčiau jam pavyko nugalėti priklausomybę narkotikams, tad žinojau, kad jis sugebės atsikratyti ir priklausomybės nuo sekso“, – teigė Sophie Jaffe interneto portale „MindBodyGreen“.

Priklausomybę nuo sekso įvairios psichologų bendruomenės apibrėžia skirtingai. Šios moters vyrui priklausomybė pasireiškė įvairiai: nuo neištikimybės iki virtualaus sekso internetinėse pokalbių svetainėse.

„Kai mes kartu pradėjome kovoti su jo priklausomybe nuo sekso, tai mums padėjo sustiprinti tarpusavio ryšį. Jis tapo stipresniu nei bet kada anksčiau, – teigė nuo sekso priklausomo vyro žmona. – Palaikoma savo vyro dabar aš be gėdos galiu kalbėti apie savo patirtį. Tikiuosi, kad pradėję kalbėti apie šią dažnai klaidingai suprantamą priklausomybę mes padėsime kitiems rasti taip reikalingą viltį ir išgyti nuo šios ligos“.

S.Jaffe tvirtino, kad visada bus dėkinga už su vyru kartu praleistą laiką, įgytą patirtį ir išmoktas pamokas, gydant jo priklausomybę nuo sekso.

Štai ką moteris sužinojo apie priklausomybę, kurią turėjo jos vyras:

1. Priklausomybė nuo sekso yra daugiau nei vien stiprus seksualinis potraukis.

Būtų lengva manyti, kad tokia priklausomybė yra tik padidintas seksualinis aktyvumas, bet nėra viskas taip paprasta. Skirtingai nuo žmogaus, kuris renkasi seksą pramogai, tas, kuris kenčia nuo seksualinės priklausomybės, seksą renkasi ne dėl malonumo, bet tam, kad suvaldytų nesaugumą ir nerimą, kylantį dėl santykių su vienu žmogumi.

Tyrimas atliktas Naujoje Zelandijoje Massey universitete, parodė, kad tie, kurie turi bėdų su seksualiniu elgesiu, jaučia pavojų ir nerimą, susijusį su intymumu.

Kitaip sakant, priklausomi nuo sekso žmonės erotinius žaidimus naudoja tam, kad išvengtų nerimą sukeliančių patyrimų, susijusių su tikru intymumu, arba juos pakeistų. Tyrimu buvo nustatyta, kad yra skirtumas tarp tų, kurie renkasi būti neištikimais, ir tarp tų, kurie turi neįveikiamą potraukį seksualiniams nuotykiams. Pastarieji tokiu būdu yra linkę kovoti su nepatogiais jausmais.

2. Intymumas yra dalinimasis tikruoju „aš“, o ne seksas.

„Prieš prisijungdama prie vyro gydymosi nuo sekso priklausomybės programos aš nesupratau, kad pora gali mylėtis nepatirdama intymumo arba patirti artumą neužsiimant seksu. Aš tik dabar supratau, kas yra tikrasis intymumas, kad žmonės gali vienas su kitu dalintis tikruoju aš, įtraukdami vidines patirtis su kitais žmonėmis“, – pasakojo S.Jaffe.

Robertas Weissas, Seksualinio išgijimo instituto įkūrėjas, interneto portale „Huffington Post“ aiškino, kad žmonės tampa priklausomi nuo sekso, nes taip siekia išvengti emocinės savikontrolės ir tikro žmogiško ryšio.

„Siekdami atskirti seksą nuo intymumo, mano vyras ir aš tam tikrą laiką laikydavomės seksualinės abstinencijos, – pasakojo nuo sekso priklausomo vyro žmona. – Taip mes išsiaiškinome, kada mano vyras naudodavo seksą tarsi narkotikus, siekdamas išvengti nepatogių jausmų, susijusių su emociniu artumu, intelektualumu ir dvasingumu. Ironiška, bet tik po to, kai išsiugdėme stiprų artumo jausmą, kuris nebuvo paremtas seksu, mes su vyru patyrėme tikrai intymius seksualinius santykius“.

3. Nuoširdus pokalbis sveikiems santykiams yra gyvybiškai svarbus.

S.Jaffe teigė, kad anksčiau jos vyro milžiniškas seksualinis apetitas jai buvo paslaptis. Tas paslaptingumas buvo labiausiai santykius griaunantis dalykas, nes trūko būtinos santykių sudedamosios dalies – pasitikėjimo.

„Kai atvirai pradėjome šnekėtis apie vyro polinkius, elgesį ir mano potyrius jam sveikstant, supratome galimas vyro priklausomybės priežastis ir radome būdus, kaip su tuo kovoti. Atviras bendravimas atvėrė kelią tikrumui, intymumui ir užuojautai. Taip atsirado pasitikėjimas, kuris sustiprino mūsų santykius“, – džiaugėsi žmona.

4. Svarbu paprašyti pagalbos, kai jos prireikia.

Iš visų išmoktų sveikimo procesu pamokų, svarbiausia, anot S.Jaffe, yra paprašyti pagalbos. Dėl stigmos, supančios žmones kurie turi seksualinių priklausomybių, šiai porai buvo sunku kreiptis pagalbos į draugus ir šeimą.

„Reikėjo ilgai ieškoti mums tinkančios paramos grupės, bet kai radome, mums palengvėjo, nes nebereikėjo vieniems kovoti su šia problema, – pasidžiaugė moteris. - Kiti žmonės, turėję problemų su priklausomybe nuo sekso, mums padėjo sveikstant“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.