Moteris nenori mylėtis. Dėl to kaltos grindys?

„Tik ne šiąnakt, brangusis“, – tokia moters frazė gali reikšti, kad jos organizmas užkrėstas chemikalais. Dėl sumažėjusio moters lytinio potraukio gali būti kalta net grindų danga.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Oct 31, 2014, 10:52 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 12:05 AM

Gali būti, kad polivinilchlorido (PVC) grindų dangoje, dar vadinamoje linoleumu, plastikinėse vonios užuolaidose, maisto pakuotėse ir kituose buityje naudojamuose dalykuose randami chemikalai mažina moters domėjimąsi seksu.

Neseniai atliktame tyrime menkas seksualinis aktyvumas buvo susietas su priedais, kurie naudojami plastikui minkštinti. Jų yra kiekvienuose namuose.

Moterys, kurių organizme buvo daug esterių – organinių junginių, dukart dažniau buvo linkusios sakyti „ne šiąnakt, brangusis“ nei tos, kurių organizme jų mažiau, rašo „Daily Mail“.

Manoma, kad esteriai, žmogaus sukurti chemikalai, kenkia hormonams, kurie yra svarbūs sveikatai.

Jų randama visur – net PVC grindų dangoje ar automobilio prietaisų skyde. Chemikalų gali būti ir maiste. Jų dalelių gali patekti į organizmą, kai valgome ar kvėpuojame.

Ankstesni tyrimai juos susiejo su diabetu ir astma. Chemikalai taip pat kaltinti dėl berniukų smegenų moteriškėjimo. Pasaulio sveikatos organizacija įspėjo, kad jie gali būti labai pavojingi sveikatai. Pasak naujausių tyrimų, viena esterių rūšis daro ne tik fizinės, bet ir psichinės žalos.

Mokslininkė Emily Barrett iš Ročesterio patikrino chemikalų lygį 360-ies nėščių moterų, kurioms 20–30 metų, išmatose.

Ji taip pat klausė, kaip dažnai jos prarasdavo domėjimąsi seksu prieš nėštumą. Tos, kurių organizme buvo daug esterių, du su puse karto dažniau nei kitos moterys teigė, kad dažnai nenorėdavo sekso.

„Įdomu tai, kad su šiais chemikalais susiduriame kasdien. Jų yra mūsų aplinkoje, todėl kiekvieno tirto žmogaus organizme jų buvo nors truputį“, – teigė E.Barrett.

Ji įtaria, kad tam tikri esteriai trukdo lytinių hormonų estrogeno ir testosterono formavimuisi. Jie abu svarbūs moters seksualiniam aktyvumui.

Pasak mokslininkės, dauguma moterų praranda norą užsiimti seksu, regis, be priežasties, todėl svarbu žinoti, ar cheminės medžiagos turi įtakos.

Jos nuomone, maistas yra pagrindinis jų šaltinis, ypač apdoroti, supakuoti produktai.

Manoma, kad cheminių medžiagų į maistą patenka nuo apdorojimo įrangos ir pakuočių. Pati E.Barret, būdama nėščia, vengė greitojo maisto, nes bijojo, kad chemikalai gali pakenkti jos dar negimusiam kūdikiui.

„Viena rekomendacijų – valgyti mažiau apdoroto maisto ir rinktis šviežius produktus be pakuotės“, – sakė ji.

Kitas patarimas – rinktis natūralias medines grindis vietoj PVC dangos ir plastikines dušo užuolaidas pakeisti stiklinėmis durimis.

Santykių ekspertė Pam Spurr mano, kad moters seksualinį aktyvumą gali lemti daug veiksnių – rūkymas, vaistai, kūdikis ar darbo keitimas.

Gamintojų atstovas teigė, kad jie nežino apie jokius visame pasaulyje pripažintus tyrimus, nustatančius cheminių medžiagų įtaką seksualiniam aktyvumui. Jis pridūrė, kad cheminių medžiagų, turinčių įtakos vaisingumui, naudojimas ribojamas.

Kai kuriuos esterius uždrausta naudoti gaminant kosmetiką, tualeto reikmenis ir žaislus.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.