Kodėl nesinori sekso, ir kaip jo užsimanyti?

Geismas, aistra, troškimas, libido – tai neatsiejama gero sekso dalis. Tačiau moterys toli gražu ne visada lengvai šį jausmą patiria. Žemas libido gali būti ir natūrali būsena, ir gyvenimo aplinkybių pasekmė. Kodėl taip atsitinka, ir kaip užsimanyti sekso, jeigu jo nesinori?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 4, 2014, 2:19 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 8:02 AM

Pakalbėkite apie tai

Ir ne tik kalbėkite, bet ir fantazuokite, pasižiūrėkite, paskaitykite apie seksą. Dažna libido sumažėjimo priežastis – savo poreikių neigimas. Nepaisant visų seksualinės revoliucijos laimėjimų, moterys dažnai neleidžia sau pripažinti ir pajusti geismo. Mokėjimas atpažinti ir sužadinti savyje troškimus net ir pačioje tikriausioje „ledo karalienėje“ gali atskleisti neišsemiamus seksualumo klodus.

Saugokite nervus

Nuolat besitęsiantis stresas nesuderinamas su pilnaverčiu lytiniu gyvenimu. Ilgai jaudinantis, išsiskiria hormonai kortizolis ir prolaktinas, kurie susiję su silpnėjančiu imunitetu, didėjančiu svoriu ir gęstančia aistra. Pats prieinamiausias kovos su stresu būdas, kuriam neprireiks nei brangaus laiko, nei jogos kilimėlio – tai teisingas kvėpavimas. Giliu ir lygiu kvėpavimu net ir labai įsitempę pacientai sugeba pagerinti savo psichologinę ir fizinę būklę. Tuo tarpu su antidepresantais reikia elgtis atsargiai. Jų biocheminis poveikis slopina aistrą.

Supraskite kūno kalbą

Skausmingi pojūčiai sekso metu sumažina norą juo užsiimti. Moterims problemos neretai kyla dėl drėgmės trūkumo, vaginalinių spazmų, ginekologinių susirgimų ir gydymo (pavyzdžiui, onkologinio) pasekmių. Kaip tokiu atveju užsinorėti sekso? Jeigu problema susijusi su sveikata, beprasmiška kentėti, sukandus dantis. Išgydžius sveikatos problemą, atsistatys ir geismas.

Pasirinkite tinkamą dozę

Sumažėjusiu libido neretai skundžiasi moterys, vartojančios kontraceptines tabletes. Jeigu įtarimas krenta ant jų, reikėtų atidžiau rinktis vartojamą preparatą. Neseniai atlikti tyrimai rodo, kad 30 mkg estrogeno dozė nesumažina natūralaus drėgnumo ir netgi didina lytinį aktyvumą (priešingai, nei mažesnė 15 mkg dozė). Bet pagrindinė gudrybė slypi į kontraceptinių piliulių sudėtį įeinančiuose sintetiniuose hormonuose progestinuose – vieni jų veikia odą, kiti – galvos smegenis, lyties organus ir libido. Kontraceptikai su chlormadinonu veikia tiktai odą, gerindami jos būklę.

Nevaikiški rūpesčiai

Kūdikio priežiūra – užsiėmimas, atimantis visą laiką. Mamos prioritetų sąraše seksui lieka paskutinė vieta. Psichologai primygtinai rekomenduoja keisti šia situaciją, būtinai surandant laiko pabūti tiktai dviese su mylimu vyru. Seksą būtina įtraukti į būtiniausių darbų sąrašą šalia tvarkymo, maisto gaminimo ir skalbimo. Bus sunku susidoroti su nuovargiu, tačiau atpildas – išsaugota aistra ir įprotis palaikyti gerą formą. O galiausiai nuo harmonijos šeimoje bus geriau ir pačiam kūdikiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.