Aistringi žaidimai teikia malonumą ir be orgazmo

Norėdamos  „nutapyti" seksualinio partnerio pageidaujamą paveikslą, dauguma moterų griebiasi seniai išmėgintos gudrybės: 90 procentų silpnosios lyties atstovių suvaidina orgazmą. Kokios priežastys verčia moteris būti nenuoširdžiomis? Ar seksas be orgazmo patenkina moteris?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 22, 2014, 12:22 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 9:17 PM

Taip, ir ši tema gali būti įdomi net ginekologams, įsitikinusi Vienos (Austrija) gydytoja ir seksologijos klausimų ekspertė Elia Bragagna. Ji moters orgazmą vis dar dengiantį šydą praskleidė specializuotame leidinyje  „Ginekologija ir gimdymo pagalba".

Jį skaitydamas, nustebęs ginekologas sužino, kur iš tikrųjų yra svarbiausias moters lytinis organas, kodėl seksas daugeliui dailiosios lyties atstovių ir be orgazmo teikia malonumą ir kokiu pasitenkinimu, to net nenumanant, gali apdovanoti įtempti, sunkūs pratimai kūno rengybos studijoje.

Ir po daugelio dešimtmečių, kai buvo aiškinamasi ir gilinamasi į seksualumo temą, moters orgazmas vis dar gaubiamas mitų.

Šie mitai ir pramanai gali peraugti į didžiulės įtampos veiksnį, kuris dažnai tampa ne tik moters, bet ir vyro seksualinių sutrikimų priežastimi.

Tokį požiūrį išsakė Italijoje gimusi ir Vienos universitete mokslinį laipsnį įgijusi psichoterapeutė Elia Bragagna.

Pasak jos, vienas tipiškų mitų - vyrų įsivaizdavimas, kad seksas geras tik tuomet, jei jo metu moteris patiria orgazmą.

 „Daugelis vyrų savo, gero meilužio vardą sieja su gebėjimu padėti moteriai įkopti į aukščiausią palaimos viršūnę - orgazmą.

Jei jiems tai nepavyksta, stipriosios lyties atstovas neretai praranda pasitikėjimą savimi ir net patiria seksualinio gyvenimo sutrikimus", - aiškina E.Bragagna.

Ir tai pasakytina ne tik apie vyrus.

 „Labai daugelis moterų patiria stresą dėl to, kad joms privalu pajusti aukščiausią palaimą. Bet pasiekti orgazmą ir tam mobilizuoti savo pastangas, tai yra nesuderinama", - sako psichoterapeutė.

Dėl to realybė skiriasi nuo pageidaujamo vaizdo. Remiantis atliktos studijos, kurioje dalyvavo daugiau nei 4 tūkstančiai moterų, rezultatais, tik 14 procentų dailiosios lyties atstovių pavyksta lytinės sueities metu iš tikrųjų patirti orgazmą.

Beveik trečdalis moterų (32 procentai) patiria orgazmą tik kas ketvirtą kartą. Bet ir tai nėra jau taip blogai, ramina E.Bragagna:

 „Priešingai nei sklandantys mitai, kad seksas geras tik tuomet, kai baigiasi orgazmu, kas antra moteris teigia, jog pajunta seksualinį pasitenkinimą net ir ne visada įkopdama į aukščiausios palaimos viršūnę.

76 procentai dailiosios lyties atstovių sako, kad ir tuomet yra laimingos".

Tačiau net 90 procentų moterų prisipažino, kad orgazmą dažniausiai suvaidina. Tokių rezultatų davė Berlyno  „Charite" klinikos 575 moterų apklausa.

Tokio moterų elgesio motyvai skirtingi. 41 procentas nori savo partneriui patvirtinti, jog jis esąs geras meilužis, 25 procentai stengiasi partnerį greičiau pakylėti iki jo aukščiausio palaimos taško, 16 procentų dailiosios lyties atstovių mano, jog  „skolingos" orgazmą partneriui, o 15 procentų paprasčiausiai nesiryžta prisipažinti, jog mylimajam nepavyko sukelti orgazmo.

Vis dar egzistuojantį kai kurių moterų požiūrį, jog tik vaginalinis orgazmas esąs  „tikras",  „brandus", psichoterapeutė ir Vienos E.Bragagna taip pat priskiria mitams.

Seksualinių išgyvenimų intensyvumui neturi jokios įtakos, ar aukščiausia palaima pasiekiama lytinio akto metu, glamonėjant ar masturbuojantis.

 „Tik keturi procentai moterų prisipažįsta, jog geba patirti orgazmą lytinės sueities metu. 52 procentams moterų be vaginos reikalingas ir klitoriaus stimuliavimas.

Šiuolaikinė seksualinė medicina atgyvenusiu laiko požiūrį dėl skirstymo į vaginos ir klitoriaus stimuliavimą skyrium. Orgazmo negalima patirti be klitoriaus stimuliavimo vienu metu", - sako psichoterapeutė E.Bragagna.

Moters jautrumas jokiu būdu neapsiriboja vien tik matoma klitoriaus dalimi. Taip vadinamojo klitoriaus-uretros-vaginos komplekso (maždaug vienuolikos centimetrų ilgio organo) nervai nusidriekia iki makšties ir šlaunų.

Bet svarbiausias seksualumo organas yra ne dubenyje, o galvoje - tai moteris liečia daug stipriau nei vyrus.

 „Orgazmo būstinė  - centrinė nervų sistema su visa ten sukaupta informacija, susijusia su lytėjimais, žmogiškais tarpusavio santykiais, savigarba ir savimeile, pasitikėjimu savimi, jutiminiais malonumo gebėjimais, normomis, principais ir draudimais", - teigia E.Bragagna.

Prie viso to dar būtina priskirti galvos smegenų sritis ir struktūras, kurios atsakingos už motyvaciją, emocijas ir motoriką.

Galvos smegenų aktyvumo tyrimas pasitelkus magnetinio rezonanso tomografiją atskleidė, jog orgazmą galimą sukelti įvairiais būdais.

Aukščiausią palaimą partnerė gali patirti, kai partneris jaudina ne tik gimdos kaklelį, bet krūtis ir krūties spenelius. Ir dėl visiškai ir galutinai atmestinas požiūris dėl vaginos ir klitoriaus stimuliavimo skyrium.

Santykinai naujas požiūris, kad moteris gali patirti orgazmą ir sportuodama.

 „Net jei šis teiginys skamba kaip sąmojis, bet jis byloja, kiek daug galimybių turi moterys orgazmui patirti.

Atlikta studija, kurioje dalyvavo 370 moterų, parodė: 51 procentas dailiosios lyties atstovių orgazmą patyrė darydamos pilvo pratimus, 25 procentai - kilnodamos svarmenis ir 20 procentų - per jogos užsiėmimus", - sako psichoterapeutė E.Bragagna.

Ši išvada yra Indianos universiteto Indianapolyje seksualinio gyvenimo tyrėjų Debby Herbenick ir daktaro Denniso Fortenberry studijos rezultatas.

Tyrimui specialistai pasitelkė 124 moteris, kurios prisipažino, kad kūno rengybos treniruotės metu patyrė orgazmą.

Kitos 246 dailiosios lyties atstovės teigė, kad seksualinį troškimą patyrusios ne tik per sporto treniruotę, bet ir užsiimdamos  „Pilates", jodinėdamos ir važiuodamos dviračiu.

Kai kurios moterys sakė, jog orgazmą sportuodamos patyrė veikiau atsitiktinai. Kitos sakė, kad  „valdo" savo palaimą ir dėl to ją galėjo pakartotinai pajusti per kūno rengybos treniruotę.

40 procentų apklaustųjų moterų pridūrė, kad kūno rengybos salėje orgazmą patyrusios daugiau nei dešimt kartų. Daugumai jų nebuvo reikalingos nei seksualinės fantazijos, nei ypatingai gundantis treneris.

Kas tiksliai sukėlė susijaudinimą, dar neaišku. D.Herbenick ir jos tyrėjų komanda mano, kad dėl to „kaltos" pilvo ir dubens raumenyno tam tikros raumenų dalys, kurios reaguoja į fizinę įtampą.

Kalbant apie kelio į aukščiausią palaimą kompleksiškumą mažai stebina ir tai, kad orgazmui patirti įtakos turi daug veiksnių.

Jau minėta Berlyno„Charite" klinikos 575 moterų atlikta apklausa atskleidė, kad daugumas jų svarbiausia orgazmo prielaida neįvardijo partnerio lytinio organo sustandėjimo.

Pirmoji vieta - partnerio kvapas, po to - nuotaika, kuriai įtakos turi partnerio higiena, klitorio stimuliavimas ir saugumo jausmas dėl lytiniu keliu plintančių ligų.

Taip pat labai svarbios tokios kategorijos kaip  „atvirumas" ir  „pasitikėjimas", - tokios išvados pateiktos filosofijos ir psichologijos specialybę turinčios Anjos Lehmann vadovaujamos darbo grupės pranešime.

Partnerio patrauklumas, įsimylėjimas ar partnerio patirtis sekso veiksnių sąraše užima vidurinę vietą. Vyriškojo pasididžiavimo organo ilgis neturi reikšmės, tai seniai nuvainikuotas mitas.

Parengė Monika Jakaitytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.