Antidepresantai ir seksas - ar tai suderinama?

Antidepresantai yra vaistai, padedantys išgydyti depresiją bei kitus psichologinius sutrikimus, kurie blogina gyvenimo kokybę. Jie reguliuoja serotonino kiekį, bet tuo pačiu metu mažina mūsų potraukį seksui? Apie tai kalbama daug, bet niekas negali įvardinti, kurie konkrečiai antidepresantai kenkia lytiniam gyvenimui, rašo portalas polki.pl

Įrodyta, jog išties daug antidepresantų kenkia lytiniam gyvenimui<br>123rf.com nuotr.
Įrodyta, jog išties daug antidepresantų kenkia lytiniam gyvenimui<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 26, 2014, 12:55 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:28 PM

Vaistų įtaka lytiniam gyvenimui

Kiekvieno žmogaus organizmas yra unikalus, todėl šalutiniai antidepresantų poveikiai pasireiškia labai skirtingai. Be to, turėtumėm nepamiršti, jog ne tik antidepresantai turi nemažai šalutinių poveikių.

Bet kurie vaistai gali sukelti nepageidaujamų simptomų, tačiau jeigu informacijos lapelyje nurodyta nemažai šalutinių poveikių, jūs niekada negalite žinoti, kuris kamuos būtent jus.

Gali būti ir taip, jog nepajusite nei vieno. Svarbiausia yra tai, jog žmogus neturėtų savęs nuteikti, jog kai tik pradės vartoti antidepresantus, lytinis gyvenimas suprastės – tai nereikalingas išankstinis nusistatymas.

Įrodyta, jog išties daug antidepresantų kenkia lytiniam gyvenimui, tačiau iš pradžių tai susiję su fiziologija, bet ne su nuotaika. Moteris nors ir nori mylėtis, bet jai yra kur kas sunkiau susijaudinti. Be to, neretai yra išties sunku patirti orgazmą. O jau vėliau moteris nebenori sekso dėl psichologinių priežasčių – yra įsitikinusi, jog orgazmo pasiekti nepavyks.

Atsisakyti vaistų?

Puikiai suprantame, jog vaistai buvo skirti ne šiaip sau, o ligai gydyti, todėl atsisakyti jų nereikėtų. Dozės mažinimas kartais irgi gali pakenkti – liga grįš su kaupu. Tačiau ką daryti, jei seksas tapo tiesiog neįmanomas, o griauti santykių nesinori?

Tokiu atveju galima būtų pabandyti padaryti poros dienų pertrauką. Pavyzdžiui, penktadienį bei šeštadienį nevartoti, tada vėl pradėti. Tai tiktų vartojant tokius vaistus, kaip paroksetinas arba sertralinas. Tokios pertraukos sumažins neigiamą poveikį lytiniam gyvenimui.

Tačiau tokios pertraukos netinka tiems, kurie vartoja fluoksetiną. Mat šios medžiagos poveikis yra ilgalaikis, todėl net trumpam nutraukus vaistų vartojimą, negausite jokių rezultatų.

Psichiatro konsultacija

Nereikia laukti, kol šalutiniai poveikiai nuvargins tiek, kad nebeturėsite nei noro, nei jėgų kažką keisti. Kreipkitės į psichiatrą, kuris parinks jums kitokius vaistus.

Gali būti, jog būtent jums šie vaistai netinka, tereikia juos pakeisti į kitus. Dėl vaistų vartojimo su trumpomis pertraukomis taip pat patartina pasikonsultuoti su specialistu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.