Ar alkoholis pagerina seksą?

Sprendžiant iš apklausų, erotines mintis sukeliančių reklamų ir, būkime sąžiningi, kasdienių minčių, – seksualumas yra svarbiausias mūsų rūpestis. Tačiau, kaip rodo vis didėjantis seksologų skaičius, jis tebelieka daugybės nesusipratimų ir fantazijų versmė.

Seksualinį pajėgumą neigiamai arba teigiamai veikia kai kurie narkotikai ar maisto produktai.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Seksualinį pajėgumą neigiamai arba teigiamai veikia kai kurie narkotikai ar maisto produktai.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 15, 2014, 7:51 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:16 AM

„Daugelis terapeutų patvirtina, kad dažnas pacientas ateina visiškai susipainiojęs tarp įsiurbto „oficialios“ informacijos srauto ir savo paties gyvenimo“, pažymi gydytojas Fredericas Saldmannas knygoje „Geriausias vaistas – Jūs pats!“ („Tyto alba“, 2014).

Lrytas.lt siūlo paskaityti šios knygos ištrauką.

Mūsų besivaržančioje visuomenėje išties dažnai painiojami seksualiniai pasiekimai ir seksualinis pasitenkinimas. Kad ir kaip būtų, sėkmingas seksualinis gyvenimas – geros fizinės ir protinės sveikatos pamatas. Taigi metas susiderinti laikrodžius.

Seksualumo pagrindas remiasi libido, kuris apibūdinamas kaip energija, susijusi su seksualine trauka. Ir vyrams, ir moterims viskas prasideda nuo pirmos kibirkšties, potraukio kitam žmogui. Be psichologinių veiksnių, kurie veikia libido, esama fiziologinių ir biologinių veiksnių, labai konkrečių – jį sustiprinančių arba susilpninančių.

Akivaizdu, kad jaunesnio asmens libido gerokai stipresnis nei pagyvenusio, ir jo variantų gali būti labai daug. Aplinkybės, partnerio pasirinkimas gali daryti įtaką, bet kartais priežastys slypi visai kitur.

Sumažėjęs libido – dažnas reiškinys, galintis pasireikšti bet kuriuo gyvenimo tarpsniu. Jis kiekvieną skatina susimąstyti apie seksualinį potraukį kitam, pasistengti suprasti, kodėl mąžta trauka partneriui ar partnerei.

Mityba

Daugybė šiuolaikinių tyrimų atliekama norint nustatyti, kokį poveikį kai kurie produktai daro lytiniam potraukiui. Be legendų ir vieno kito produkto, galbūt turinčio stebuklingą, mokslo nepatvirtintą poveikį, nepaprastai įdomu nagrinėti naujus originalius receptus.

Pistacijos ir erekcija

Paprastai, kai maistinės savybės aptinkamos kuriame nors maiste, kad pajustume jų naudą, to maisto reikėtų suvartoti astronominius kiekius, o tai prieštarauja mūsų valgymo įpročiams.

Įtikinamas česnako pavyzdys: kasdien reikėtų suvalgyti visą žalio česnako galvutę, kad gautume bent šiokią tokią naudą!

Net jeigu česnakas naudingas, žmogui, kuris naudojasi šiuo patarimu, gresia vienatvė dėl burnos kvapo! Kas kita dėl pistacijų: 30 gramų penkis kartus per savaitę – tai 170 kalorijų – duoda apčiuopiamų rezultatų. Pistacijos turi nesočiųjų riebalų rūgščių, skaidulų ir fitosterolių, o cholesterolį mažinantis jų poveikis plačiai žinomas.

Šiais laikais maisto pramonė siūlo margarinų ir jogurtų, kuriuose yra 10–15 proc. fitosterolių. Pistacijose jų yra 279 miligramai šimto gramų porcijoje, tad jos aiškiai lyderiauja tarp produktų, kuriuose gausu fitosterolių.

Pistacijose taip pat daug antioksidantų, tarp jų – antocianino. Tačiau turėkite omeny, kad kepinant pistacijas jose mažėja antocianino (galingo antioksidanto), tad patartina jas valgyti neapdorotas. Kita sudedamoji pistacijų dalis, kovojanti su senėjimu, – resveratrolis. Maistinių medžiagų sąrašo priedas: pistacijose esama vario, vitaminų B6, B1, K, E, fosforo, geležies, mangano, magnio, kalio, cinko ir seleno. Gaila, kad pistacijos parduodamos be saiko sūdytos. Kam mums to reikia, jeigu mes ir taip vartojame pakankamai druskos. Rinkitės natūralias pistacijas.

Pats netikėčiausias pistacijų tyrimas skirtas ne širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai, o seksualumui stiprinti. Prof. Aldemiras iš Turkijos (Aldemir et al., 2011) įrodė, kad pistacijos naudingos vyrų erekcijai, be to, jos gerina lipidų kokybę kraujyje. Kol truko eksperimentas – tris savaites – kartą per dieną suvalgant minėtą pistacijų porciją, nebuvo nustatyta jokio šalutinio poveikio.

Granatas, visuomet granatas...

Vis nauji tyrimai įrodo granatų naudą mūsų sveikatai. 2012-aisiais Edinburge atliktas eksperimentas – 60 savanorių vyrų ir moterų gėrė po stiklinę granatų sulčių kasdien dvi savaites – davė labai įdomių rezultatų. Testosterono kiekis seilėse vidutiniškai padidėjo 24 proc. ir vyrams, ir moterims. Beje, tyrimas parodė ir truputį sumažėjus arterinį kraujospūdį bei pagerėjus nuotaiką.

Paprastos priemonės veikia

Akivaizdu, kad sėdimas gyvenimo būdas, nejudrumas, tabakas, per didelis alkoholio kiekis ir miego stygius – veiksniai, gerokai mažinantys ir vyrų, ir moterų lytinį potraukį. Taip pat turėkite omeny, kad seksualinį pajėgumą neigiamai arba teigiamai veikia kai kurie narkotikai ar maisto produktai.

Pavyzdžiui, nedidelis kiekis alkoholio – taurė vyno ar šampano – atpalaiduoja ir podraug palengvina seksualinius santykius, o daugiau taurių sukelia priešingą efektą – seksualumas slopsta.

Tokie kvaišalai kaip kokainas arba marihuana taip pat mažina seksualinius pasiekimus. Tyrimas su žiurkėmis parodė, kad nedidelis kofeino kiekis optimizuoja seksualinius santykius. Štai kur naujas meilės filtras, kad partneris (arba partnerė) neužmigtų per anksti, pamiršęs savo antrąją pusę...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda