Mokslininkai pabandė įminti moterų orgazmo paslaptis

Orgazmas yra kur kas geresnis jausmas už tą, kurį pajuntame panirę į gaivų ežerą karštą dieną, atsikandę sultingo mėsainio kąsnį, būdami tikrai išalkę, ir net už tą, kuomet randame pamestą piniginę atostogaudami užsienyje! Tai toks malonumas, kad net liūdna ,jog moterys patiria jį pakankamai retai.

Kadangi moterys sėkmingai pastoja net ir be orgazmo, mokslininkai negali išsiaiškinti, kodėl dailiosios lyties atstovės apskritai tai pataria.<br>123rf nuotr.
Kadangi moterys sėkmingai pastoja net ir be orgazmo, mokslininkai negali išsiaiškinti, kodėl dailiosios lyties atstovės apskritai tai pataria.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-16 18:04, atnaujinta 2018-01-15 20:45

Keletu nemažų tyrimų nustatyta, kad tik 25 proc. moterų patiria orgazmą kiekvieną kartą mylėdamosi su savo partneriu. Palyginti su vyrais, kurie orgazmą patiria kur kas dažniau (daugiau nei 90 proc. vyrų orgazmą patiria nuolatos), moterų orgazmas yra sunkiau nuspėjamas. Klausimas, kodėl? Apie ką, po galais, motina gamta galvojo?

Pastoja ir be orgazmo

Evoliucijos biologai ilgai, bet ne visiškai sėkmingai bandė atsakyti į šį klausimą. Indianos universiteto (JAV) biologijos profesorė, daktarė Elisabeth Lloyd, knygoje „Moteriško orgazmo tyrimas: netikslumai evoliucijos moksle“ paneigė visus populiariausius moteriško orgazmo paaiškinimus, susijusius su evoliucine nauda.

„Būtina klitorio funkcija yra suteikti seksualinį malonumą, kad moterys norėtų mylėtis ir pastotų, – teigė daktarė E.Lloyd. – Tačiau tikrasis ryšys tarp orgazmo reflekso ir sėkmingos reprodukcijos niekada nebuvo nustatytas“.

Kitaip tariant, kadangi moterys sėkmingai pastoja net ir be orgazmo, mokslininkai negali išsiaiškinti, kodėl dailiosios lyties atstovės apskritai tai pataria.

Gera žinia, anot interneto portalo „Women's Health“, yra ta, kad daugelis mokslininkų sutaria dėl to, kaip moterys patiria orgazmą. Ši informacija gali padėti joms orgazmą patirti dažniau. Net jeigu ir moteriški orgazmai evoliucijos požiūriu yra beprasmiški, juos patirti vis tiek velniškai malonu.

Kodėl kyla malonumas?

Kol moteris yra apimta orgazmo, ji gali nepastebėti savo katės, šuns ar skoningai išdėstytų baldų. Tai reiškia, kad greičiausiai negali stebėti ir viso to, kas vyksta su jos kūnu. Laimė, žinomi seksologai Williamas H.Mastersas ir Virginia E.Johnson, parašę knygą „Žmogaus seksualumas“, padarė tai už moteris.

Seksologai nustatė, kad tas šiltas ir malonus antplūdis kurį moterys pajunta glamonių metu, atsiranda dėl kraujo pritekėjimo tiesiai į makštį ir klitorį. Maždaug tuo metu vaginos sienelės pradeda išskirti lubrikanto lašus. Palaipsniui tai sustiprėja ir pereina į lubrikanto tekėjimą.

Moteriai vis labiau įsiaudrinant kraujas toliau teka į dubenį, kvėpavimas padažnėja, širdies plakimas sustiprėja, sustandėja speneliai, apatinė makšties dalis susitraukia, pasiruošdama suspausti penį, tuo tarpu viršutinė atsipalaiduoja pasiruošdama suteikti jam daugiau vietos.

Jeigu viskas būna gerai, pavyzdžiui, nesuskamba telefonas, o partneris žino ką daro, daugybė nervų ir raumenys neįtikėtinai stipriai įsitempia lyties organuose, dubenyje, sėdmenyse ir šlaunyse, kol kūnas pradeda nevalingai atsipalaiduoti ir moterį užplūsta smarkios malonumo bangos, kitaip tariant – orgazmas.

Didžiausio malonumas patiriamas tada, kai gimda, vagina ir išangė sinchronizuotai susitraukinėja 0,8 sekundžių intervalais. Mažą orgazmą gali sudaryti nuo 3 iki 5 susitraukimų, didelį – nuo 10 iki 15.

Dauguma moterų tikina patiriančios skirtingų rūšių orgazmus: klitorinį, vaginalį ar abiejų kombinacijas. Pasak daktarės Beverly Whipple, knygos „G taškas ir kiti žmonių seksualumo atradimai“ bendraautorės, to priežastis gali būti ta, kad kai kurios skirtingos vaginos dalys dėl didesnės stimuliacijos buvo labiau įsitempę, todėl labiau nevalingai atsipalaiduoja.

Tuo pačiu metu kai kurios kitos kūno raumenų grupės gali nevalingai įsitempti. Dėl to susigniaužia kojų pirštai ir atsiranda juokingos veido išraiškos. Smegenų centrai, kaip parodė nedidelis tyrimas, atliktas Groningeno universitete Olandijoje, susiję su baime ir jausmais, orgazmo metu (jeigu jis nesuvaidinamas) atsijungia.

Sveikatai nepakenkia

Po orgazmo kūnas papratai pasineria į malonų atsipalaidavimą, bet ne visada.

„Kaip ir vyrai, moterys, nepatyrusios orgazmo, gali pajusti skausmą ar sunkumą dubenyje“, – sako daktaras Ianas Kerneris, sertifikuotas sekso ekspertas ir knygos „Ji baigia pirma: mąstančio vyro gidas, kaip patenkinti moterį“ autorius.

Daktaras I.Kerneris teigia: „Daugybė moterų skundžiasi, jog joms nepakanka vienintelio orgazmo, kad atsipalaiduotų nuo seksualinės įtampos“.

Tai vyrus neretai išvargina. Bet nesijaudinkite: nepatyrę orgazmo nei vyrai, nei moterys savo sveikatai nepakenkia.

Didžiojo „O“ stabdžiai

Taigi, kas nutinka tomis naktimis, kai dagtis uždegamas, bet bomba taip ir nesprogsta?

„9 iš 10 kartų taip nutinka todėl, kad moterims nepakanka pastovaus klitorio stimuliavimo, – paaiškino daktaras I.Kerneris. – Dažnai, moteris priartėja prie orgazmo, jos partneris tai pajutęs arba pats patiria staigų orgazmą, arba pakeičia savo veiksmus“.

Todėl daktaras I.Kerneris rekomenduoja užimti poziciją, kai moteris yra iš viršaus. Kadangi būdamos viršuje jos kontroliuoja varpos įsiskverbimo kampą ir greitį. Norinčios patirti orgazmą turėtų bandyti judėti pirmyn ir atgal taip, kad klitoris trintųsi į partnerio pilvą. Tai – stipriausiai klitorį stimuliuojanti pozicija.

Kitas sprendimas būtų rasti poziciją, analogišką tai, kada masturbuojasi. Jeigu būdama viena jūs save pasitenkinate gulėdama ant pilvo ir trindama savo klitorį po savimi pasikišusi rankas, tai vyras gali į jus įsiskverbti iš nugaros, kai esate panašioje pozoje. Jus stebėdamas jis supras, kokioje pozicijoje jus geriausia stimuliuoti.

Tačiau stebėjimas gali būti dar viena problema, sutrukdanti moteriai patirti orgazmą.

„Taip nutinka tada, kai moteris per daug rūpinasi tuo, kaip ji atrodo ar elgiasi, užuot mėgaudamasi seksu“,– pasakojo daktaras I.Kerneris.

Niekaip nepatirsite orgazmo, jeigu išgyvensite dėl savo celiulito arba jaudinsitės dėl to, ar teisingai atliekate judesius, matytus filmuose suaugusiems. Verčiau smegenyse užfiksuoti erotiškai malonius pojūčius. Susikaupkite. Kvėpuokite. Atsipalaiduokite. Ir atsiduokite.

„Tai gali prieštarauti logikai, bet reikia atsipalaiduoti, tam kad susikauptų seksualinė įtampa“, – paaiškino daktaras.

Geriausias pasiruošimas didžiajam orgazmui tikriausiai yra ilgas karštas dušas su viso kūno masažu jums ir jūsų vyrui arba 10 minučių pastovaus, moteriai atliekamo oralinio sekso. Atsipalaidavimo jūsų smegenims reikia labiau nei kūnui.

„Daugumai moterų reikia atsipūsti po per dieną patirto streso, kad galėtų pasijusti seksualiomis, – teigia daktaras I.Kerneris. – Dažniausiai nepakanka vos kelių minučių glamonių“.

Reikia atsipalaiduoti taip, kad pamirštumėte darbines užduotis, šeimynines problemas ir visą kitą, kas trukdo įsijausti į savo kūną, o tai yra būtina, kad pajustumėte ekstazę.

Hormonas, vertas susižavėjimo

Nuostabiausias orgazmo pašalinis poveikis įvyksta smegenyse. Didžiuoju momentu smegenų dalis pogumburis išskiria papildomą kiekį oksitocino. Šis hormonas, dar vadinamas švelnumo hormonu, siejamas su noru bendrauti, švelnumu ir gynimu (dažniausiai jaunos mamos turi šio hormono perteklių). Padidėjęs oksitocino kiekis sustiprina gimdos susitraukimus, kurie prisideda prie spermos pernešimo link kiaušinėlių.

Toks atradimas suteikia vilčių evoliucijos biologams. Daktarė E.Lloyd teigia, kad padidėjęs oksitocino kiekis gali paaiškinti, kodėl moterys patiria orgazmą. Egzistuoja hipotezė, kad vyras, su kuriuo moteris patiria orgazmą ir dėl to jai išsiskiria didelis kiekis oksitocino, yra pasąmoninis patvirtinimas to, jog jis tinkamas būti potencialiu tėvu.

Naujausiomis žiniomis švelnumo hormonas gali būti siejamas su mūsų sugebėjimu pasitikėti. Neseniai Ciuricho universiteto mokslininkai paprašė 178 vyriškos lyties studentų pažaisti investavimo žaidimą su nepažįstamu partneriu. Prieš žaidimą pusė studentų įsipurškė oksitocino į nosį, kita pusė gavo placebo. Preparato gavę studentai dvigubai dažniau visus savo pinigus buvo linkę patikėti savo anoniminiam, bet patikimam partneriui.

Jeigu oksitocinas gali padėti moterims labiau atsipalaiduoti ir patirti malonumą, gali būti, kad greitai visos norės turėti šio preparato buteliuką prie savo lovos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.