Ar lytinis susilaikymas kenkia sveikatai?

Seksas – neatskiriama mūsų gyvenimo dalis. Per jį žmogus gauna emocinę ir fizinę iškrovą, pagerina savo savijautą. Bet visi žmonės skirtingi, ir jų seksualiniai poreikiai nevienodi – vieni nori mylėtis kaip įmanoma dažniau, o kitiems ir karto per metus pakanka.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 31, 2015, 7:52 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 11:53 AM

Be to, ne visi turi galimybę užsiimti seksu – vieniems nepavyksta rasti antrosios pusės, kiti apskritai nežino, kaip bendrauti su priešinga lytimi ir nesupranta, kam seksas apskritai reikalingas, treti susilaiko nuo sekso dėl kokių nors ideologinių paskatų. Visais atvejais tai yra lytinis susilaikymas. Ar jis kenkia žmogui, ar yra kuo nors naudingas?

Lytinis susilaikymas religijose

Krikščionių tikėjimas akcentuoja susilaikymą nuo nesantuokinių lytinių santykių. Tai gali duoti ir teigiamų dalykų: išvengiama nėštumo iki santuokos, apsisaugoma nuo venerinių ligų. Taip pat tai suteikia galimybę vystytis platoniškiems santykiams, grįstiems prieraišumu ir pagarba.

Susituokusiems krikščionims rekomenduojama susilaikyti nuo sekso ir pasninkų laikotarpiais. Tokio susilaikymo tikslas – suvaldyti savo aistras ir apvalyti protą nuo nuodėmingų minčių.

Judaizmas draudžia lytinius santykius per pasninkus ir po 12 dienų kiekvieną mėnesį. Tai susiję ne tik su moters menstruaciniu ciklu (po menstruacijų ji dar turi palaukti 7 dienas ir „apsivalyti“), bet ir su tuo, kad žmona visada būtų geidžiama ir mylima, kad vyras ja nepersisotintų.

Islame intymūs santykiai draudžiami per menstruacijas, kraujuojant po gimdymo ar persileidimo, taip pat per piligrimines keliones ir per pasninką dienos metu.

Budizme skatinamas susilaikymas nuo lytinių santykių, ir tai aiškinama siekiu visiškai išsilaisvinti nuo troškimų, kurie veda į kančią. Kuo mažiau žmogus turi troškimų, tuo jis arčiau ramybės ir nirvanos. Žmogus, nesugebėjęs nuraminti savo troškimų, gims vėl ir vėl, kol neištaisys savo klaidų.

Susilaikymo nauda

Ne tik religijos susilaikyme įžvelgia naudą – tą sako ir šiuolaikinis mokslas. Štai keletas teigiamų dalykų, kuriuos žmogui teikia susilaikymas nuo sekso.

Sublimacija

Jeigu žmogus susilaiko nuo seksualinių kontaktų, įvyksta natūrali sublimacija – susikaupusi seksualinė energija nukreipiama į kažko naujo sukūrimą, darbą su dvasinėmis ar materialinėmis vertybėmis.

Žmogui kyla nenugalimas noras aktyviai užsiimti kūryba, mokslu, darbu, visuomenine veikla. Daugelis net specialiai galvoja, kuo užsiimti, kad į galvą nelįstų liūdnos mintys, pavyzdžiui, apie neseniai įvykusį išsiskyrimą. Ir tai padeda. Todėl, jeigu laikinai esate vieni, nešvaistykite laiko veltui – užsiimkite savirealizacija, ir rezultatų ilgai laukti neteks.

Paaštrėję jausmai

Laikinas lytinis susilaikymas paaštrina jausmus. Kad ir koks skanus būtų tortas, jeigu valgysime jį kasdien – greitai nusibos. Padarykite pertrauką, o po to vėl mėgaukitės „subtiliais skoniais“. Laikinos pertraukos su partneriu naudingos – jos verčia pasinerti į malonų laukimą, laukti greito susitikimo. O kol esate priversti būti atskirai, galite pagalvoti, kaip paįvairinti jūsų seksualinį gyvenimą.

Susilaikymo žala

Visgi susilaikymas nėra vienareikšmiai naudingas – jis gali turėti ir neigiamų pasekmių.

Psichologinės problemos

Kalbant apie neigiamas lytinio susilaikymo pasekmes, būtina atskirti žmones, kurie nėra turėję intymių santykių, žmones, kurių vienintelė seksualinė patirtis buvo negatyvi, ir tuos, kurie yra turėję teigiamos intymios patirties, bet šiuo metu susilaiko nuo artumo.

Būna įprastos lytinės orientacijos žmonių, kurie ir 30-ties sulaukę nežino, kas yra seksas. Jie kenčia nuo įvairių kompleksų, nemoka bendrauti su priešinga lytimi, nežino, pagal ką pasirinkti sau partnerį ar tiesiog nesiekia bendrauti, žinodami, kad jų laukia nesėkmė. Tokių žmonių visai nemažai.

Kadangi jie tiek laiko artimai nebendrauja su priešinga lytimi, pakinta jų psichika: jie tampa labai įžeidūs, įkyriai bendraujantys (pavyzdžiui, moterys nuolat įkyri draugėms, nesuprasdamos, kaip galima tiek laiko praleisti su vyrais ir vaikais), ieško neegzistuojančių problemų, švaisto energiją tuštiems dalykams. Šiuo atveju gali padėti sublimacija ir bendravimo pamokos.

Žmonės, turintys negatyvios intymios patirties, ir tie, kurie tiesiog susilaiko nuo intymių santykių, gali patirti neurozes ir nervinius priepuolius, pulti į rimtą depresiją. Pirmųjų padėtis sunkesnė, nes su psichologine trauma pačiam susitvarkyti neįmanoma. Tai gali baigtis net seksualiniais iškrypimais ar savižudybe. Tokiu atveju būtina psichoterapeuto konsultacija.

Fiziologinės problemos

Vyrų seksualinis susilaikymas gali tapti pirmalaikio spermos išsiliejimo priežastimi. Vyrai tai suvokia kaip „ligą“, todėl bijo kitų lytinių aktų, laukdami fiasko. Taip jie atsiduria užburtame rate, dėl to ima vystytis neurozės.

Moterų lytinis susilaikymas gali sutrikdyti kraujo apytaką dubens srities organuose, taip pat sutrikdyti hormonų gamybą.

Tačiau seksas, neparemtas meile, taip pat neigiamai atsiliepia žmogaus psichikai.

Taip pat būtina atsižvelgti į savo seksualinį temperamentą – jeigu jus tenkina jūsų lytinių kontaktų periodiškumas, jūs jaučiatės komfortiškai ir gerai, tada nėra ko kalbėti apie neigiamas pasekmes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.