A.Kaluginas: dauguma moterų svajoja nors kartą pasijusti kekše

Seksualiniai kompleksai būdingi absoliučiai visiems žmonėms. Tiesiog reikia juos atpažinti ir įveikti. Taip mano psichologas Andrius Kaluginas. Tačiau neretai asmenys susidūrę su, jų manymu, keistoku partnerio seksualiniu elgesiu, galvoja, kad jis nepagydomai iškrypęs.

Seksualinės svajonės gali atsirasti iš smalsumo, noro fantazuoti apie tai, kas dar nepatirta, uždrausta ar nepasiekiama.<br>123rf.com nuotr.
Seksualinės svajonės gali atsirasti iš smalsumo, noro fantazuoti apie tai, kas dar nepatirta, uždrausta ar nepasiekiama.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 19, 2015, 6:48 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 4:24 PM

A.Kaluginas neseniai išleistoje knygoje „Complexus Amoris“ aptaria per 100 kompleksų ir patikina, kad jie nėra liga ar yda. Skaitytojams pateikiame knygos ištrauką ir siūlome susipažinti su Šacherezados kompleksu.  “Daugelį kartų praktikoje susidurdavau su moterimis, kurios apimtos nerimo dėl savo (ne)normalumo, skundėsi turinčios keistų erotinių fantazijų. Bėda, kad apie savo fantazijas jos bijo prisipažinti ir papasakoti vyrui. Šis reiškinys paskatino mane išskirti specialų kompleksą: moterų, kurios bijo pasakyti apie savo fantazijas“, –  savo knygoje rašo A.Kaluginas. 

Goda, 34 metai, ištekėjusi, dviejų vaikų mama. Kartais mane netikėtai aplanko keistos fantazijos: tarsi šiurkščiai prievartauja mano vyras ir man tai patinka. Jis niekada nėra to daręs, nesimuša, yra ramus. Apskritai ir man pačiai turbūt nepatiktų būti prievartaujamai. Esu padori moteris, ištikima savo sutuoktiniui. Su vyru esame atviri, dažnai pasikalbame apie viską, bet dėl sapnų ir fantazijų man gėda prisipažinti. Bijau, kad jis to nesupras, juo labiau kad aš pati nesuvokiu.

Aurelija, 25 metai. Kartą sapnavau, kad myliuosi su savo draugu vidury dienos, miesto aikštėje. Aplinkui daug žmonių, o mes visiškai nuogi aistringai glamonėjamės, nekreipdami į juos dėmesio. Buvo nuostabu. Sapne patyriau kelis orgazmus, o atsibudusi ryte pajaučiau, kad esu susijaudinusi ir sudrėkusi. Labai norėjosi pasimylėti su juo. To malonumo vedina papasakojau apie sapną. Tačiau vaikinas baisiai supyko, išvadino paleistuve, kale ir kitais žodžiais. Noras mylėtis dingo, pasakoti – taip pat.

Aprašymas

Erotinių fantazijų kompleksas. Skirtingai nuo karalienės Šacherezados, tokios moterys išgyvena dėl savo fantazijų, jaučiasi kaltos, todėl nenori apie jas pasakoti vyrui. Be to, joms labai gėda prisipažinti. Iš šio jausmo kyla baimė.

Seksualines fantazijas patiria daugelis žmonių. Jos atsiranda lytinės brandos metu, dažnai – išgyvenant pirmąją meilę. Žmogus gali trokšti arba nenorėti įgyvendinti tokių svajonių. Be to, ne visos fantazijos yra realios. Manoma, kad vyrų erotinės fantazijos labiau turi fizinį pagrindą, o moterų – stipriau susijusios su meilės jausmu, bet ši tendencija nėra universali.

Nors seksualinės fantazijos būdingos daugeliui žmonių, dėl jų intymumo kitiems pasakojamos retai. Kartais tokios fantazijos gali būti lytinių troškimų išraiška, o kai kada atvirkščiai – žadina geismą ir aistrą.

Mokslininkų teigimu, erotinės fantazijos kyla įvairiomis sąlygomis ir progomis. Kartais jos sukeliamos sąmoningai, siekiant išblaškyti nuobodulį, pagyvinti įkyrėjusį užsiėmimą, dėl ilgo lytinio susilaikymo, kai norima patirti malonumą. Kai kada tokios fantazijos žmogaus mintis apima nejučiomis, be jokių valios pastangų. Tačiau dažniausiai jos mus aplanko sapnuose. Erotinių svajonių šaltinis gali būti perskaityta knyga, filmo scena, kadaise girdėtas pasakojimas ar lytinis nuotykis, išgyvenimas.

Seksualinės svajonės gali atsirasti iš smalsumo, noro fantazuoti apie tai, kas dar nepatirta, uždrausta ar nepasiekiama.

Įdomu

Autoritetingo JAV žurnalo „Esquire“ atlikta apklausa atskleidė slaptas moterų fantazijas:

60 proc. moterų svajoja nors vieną naktį pasijausti laisvo elgesio moterimi;

45 proc. svajoja apie grupinį seksą;

37 proc. nieko prieš išbandyti lesbietiškus meilės žaidimus;

36 proc. nori įsigyti vibratorių;

35 proc. fantazuoja apie seksą, kurio metu partneris nešvankiai kalbėtų;

35 proc. svajoja padaryti tai su kolega darbe;

34 proc. nieko prieš pabūti sekso verge;

30 proc. su didžiuliu malonumu kartu su savo vyru pažiūrėtų pornografinį filmą;

7 proc. svajoja pasimylėti su partneriu, apsirengusiu moteriškais apatiniais.

Nėra moterų, kurių bent kartą gyvenime nebūtų aplankiusi seksualinė fantazija. Mano pacienčių mėgstamiausi scenarijai – mylėtis su savo partneriu neįprastose vietose ar neįprastomis aplinkybėmis, realiai sueičiai su partneriu nebūdingos pozos, seksas trise ar stebėjimas, kaip partneris mylisi su kita.

Tačiau kai kurios fantazijos smarkiai skiriasi nuo to, ką įprasta laikyti norma. Jos gali būti susijusios su žiaurumu, seksualine agresija ir tokiais veiksmais, kurie visuomenėje laikomi iškrypimu.

Tvirtai laikausi nuomonės, kad fantazijos rodo, ką slepia mūsų libido, ir tai yra savotiški libido energijos atpažinimo ženklai.

Pabandysiu juos iššifruoti.

Išskirsiu kelias dažniausiai konsultacijų metu pasitaikančias fantazijas:

Išprievartavimas. Realybėje nė viena to nenori, tačiau fantazijoms dažnai suteikia aštrumo. Apie išprievartavimą fantazuojanti moteris iš tiesų svajoja apie įsiskverbimą.

Seksas su nepažįstamu partneriu. Tokios fantazijos moteriai padeda greičiau susijaudinti preliudijos ar akto metu.

Seksas su buvusiu kurso draugu ar gerbėju gali liudyti apie norą sugrįžti į jaunystės laikus.

Seksas su vadovu byloja apie norą kilti karjeros laiptais ir ambicijas.

Seksas su žvaigžde – ši fantazija būdinga jaunoms panelėms, kurių reikalavimai vyrams labai dideli. Princas turi būti idealus, o šiam vaidmeniui ekrano žvaigždė tinka labiau nei kaimynas. Apie tokį seksą fantazuojančios brandesnės damos nori pakelti savivertę. Tiesa, fantazijos apie seksą su žvaigžde būdingos ir moterims, kurioms realiame gyvenime sunku užmegzti santykius.

Šiurkštus seksas ir dominavimas. Tokia fantazija rodo, kad moteris trokšta kontroliuoti savo gyvenimą. Moterys, įsivaizduojančios save karalienėmis, realiame gyvenime kenčia dėl valios stygiaus siekiant užsibrėžtų tikslų.

Grupinis seksas. Apie seksą su dviem vyrais fantazuojanti moteris realiame gyvenime negali pasigirti partnerio dėmesiu. Tokios moterys tiesiog nori daugiau seksualinių santykių.

Seksas su moterimis. Tokios fantazijos taip pat gali liudyti dėmesio stoką. Arba kad realiame gyvenime lytiniuose santykiuose su partneriu joms trūksta ilgesnės preliudijos. Tokias fantazijas dažniau išgyvena tik klitorinį orgazmą patiriančios moterys. Jeigu realiame gyvenime moteris nejaučia traukos dailiajai lyčiai, tokių fantazijų nereikia painioti nei su polinkiu į homoseksualumą, nei į biseksualumą.

Taigi kartais net patys erotiškiausi fantazijų siužetai gali būti nesusiję su seksu. Dažniausiai seksualinės fantazijos ar sapnai visai nereiškia, kad jūs slapčia svajojate ir norite mylėtis būtent taip. Tai nėra jūsų tikrųjų troškimų atspindys. Nieko panašaus. Fantazijos ir sapnai – tik simboliai, pasąmonės ir libido energijos alegorijos. Nereikia jų suvokti tiesmukai, juo labiau bijoti.

Priežastys . Šacherezados kompleksas formuojasi, jei:

• Santykiuose yra nepakankamas partnerių atvirumas ir pasitikėjimo stoka;

• Nustatyti itin giežti (vidiniai ir išoriniai) seksualiniai tabu;

• Visiškai nerealizuojama seksualinė energija;

• Moteris yra labai religinga;

• Fantazijų siužetai smarkiai kertasi su jos susikurtu viešu įvaizdžiu;

• Būta nemalonios patirties atviraujant. Pakanka nors vieną kartą nudegti, kad neliktų jokio noro pasakoti.

Šacherezados kompleksas – ne liga ir ne nuosprendis.

Todėl visų pirma liaukitės kaltinti, smerkti ir niekinti save dėl seksualinių fantazijų. Tai nėra kas nors baisaus, amoralaus ar niekingo. Jos nepavojingos psichikai ir sąžinei. Pasak specialistų, seksualinės fantazijos parodo, koks yra žmogaus seksualumas. 

Psichologai seniai įrodė fantazijų naudą: jos padeda susijaudinti, gali malšinti nerimą, leidžia atsipalaiduoti ir jaustis saugiai, nes nereikia bijoti, kad už tai būsi pasmerktas. Kai mes vieniši, fantazijos padeda lytiškai susijaudinti ir masturbuojantis patirti orgazmą. Kai turime partnerį – paįvairinti seksualinį gyvenimą.

Kad susitaikytumėte su savo seksualumu, reikia suvokti, jog fantazijų negalima skirstyti į tinkamas ir netinkamas. Šiukštu nereikia jų vertinti pagal kitų moralę.

Yra tik keli atvejai, kai galima kalbėti apie kylantį pavojų. Seksualinės fantazijos tampa pavojingos tuomet, kai jos ima atstoti realius lytinius santykius su partneriu arba jei seksas be fantazijų nebepatenkina.

Dalykimės fantazijomis su partneriu.

• Aptarkite, kokią vietą fantazijos užima jūsų santykiuose. Kai kuriems žmonėms geriau neminėti ankstesnių mylimųjų ar seksualių nepažįstamųjų (juolab kaimynų), kiti gali atvirauti apie tai, kas jiems patrauklu;

• Sau ir partneriui susikurkite emociškai saugią aplinką. Tai gali būti romantiškas vakaras arba komfortiškas erotinio filmo žiūrėjimas ir aptarimas;

• Būkite taktiški;

• Aiškiai išdėstykite, kas yra fantazija, o kas – noras;

• Savo mintis, žinias ir fantazijas perkelkite į miegamąjį. Daugelis mūsų ilgisi užuominų, kaip suvilioti sutuoktinį. Neskubėkite įgyvendinti fantazijų, jei:

– partneris tam prieštarauja;

– sunku rasti kompromisą tarp abiejų sutuoktinių norų ir poreikių;

– gali būti skaudžios pasekmės;

– nesuprantate, ką jums reiškia fantazija. Nesakau, kad kiekviena seksualinė mintis turi būti išanalizuota, tačiau kai kurias reikia nagrinėti. Fantazijos aiškinamos individualiai ir priklauso nuo daugelio dalykų: seksualumo susiformavimo, temperamento, patirties ir net kūrybingumo. Ne visas fantazijas reikia įgyvendinti ir ne apie visas reikia pasakoti partneriui. Išnagrinėti jas pajėgūs tik specialistai.

Seksualinių fantazijų nagrinėjimas moteriai būtinas kaip savęs pažinimo aktas. Jeigu fantazijos jus gąsdina ir kartu svaigina, jas būtina analizuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.