Priaugote svorio nuo kontraceptikų – mitas ar tikrovė?

Daug moterų teigia, jog nuo kontracepcinių tablečių priaugo nemažai svorio. Ar tai tiesa? O galbūt tiesiog pasikeitė gyvenimo būdas, mityba ir viską suvertėme kontraceptinėms tabletėms?

Šiuolaikinės kontracepcinės tabletės nedidina kūno svorio.<br>123rf nuotr.
Šiuolaikinės kontracepcinės tabletės nedidina kūno svorio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 7, 2015, 2:50 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 7:55 AM

Gydytoja ginekologė Kornelija Mačiulienė įsitikinusi, jog mitas yra tai, kad nuo kontracepcinių tablečių priaugama svorio.

- Ar tiesa, jog nuo kontraceptinių tablečių gali padidėti svoris?

– Nė vienas mokslinis tyrimas neįrodė, kad naudojant kontraceptikus yra priaugama svorio. Reprezantatyvių tyrimų atlikta apie 100 ir nė vienas jų neįrodė, kad kontracepcija didintų svorį. Kontracepcinės tabletės sumažina neigiamus priešmenstruacinius simptomus, todėl moterys tuo laikotarpiu gali normaliai maitintis, o kai vargina PMS (priešmenstruacinis sindromas), moterys dažniausiai apsiriboja labai mažu maisto kiekiu.

- Tačiau kodėl žmonės tvirtai įsitikinę, jog tai tiesa?

– Tiek pacientų sąmonėje, tiek kai kurių gydytojų sąmonėje suformuotas požiūris apie svorio priaugimą naudojant kontraceptikus. Jei moteris valgo lygiai taip pat, kaip iki tol, sportuoja, o jos gyvenimo būdas nesikeičia – priaugti svorio yra neįmanoma.

- Ką svarbu žinoti kiekvienai?

– Kiekvienas kontraceptikas turi būti parenkamas individualiai. Kontraceptiko parinkimui pokalbis su gydytoju turėtų trukti apie 40 minučių.

Negalima skirti kontraceptikų, jeigu moteris rūko, nes tai didina tromboembolinių komplikacijų tikimybę, KMI turi būti normalus, neturi būti nei giliųjų nei paviršinių venų išsiplėtimo, jeigu kraujospūdis yra daugiau negu 160/100, jeigu moteris sirgo insultu, prieširdžių virpėjimu, infekciniu endokarditu, jeigu ją kamuoja migrena su aura, aktyvus virusinis hepatitas, sunki kepenų cirozė.

Prieš skiriant turi būti patikrintos krūtys, pamatuotas kraujospūdis, paimtas gimdos kaklelio citologinis tyrimas.

Parengė Sabina Adamovič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų