Fetišizmas – iškrypimas ar lytinio gyvenimo paįvairinimas?

Jums ar jūsų mylimajam patinka, kuomet sekso metu jūs mūvite plonas šilkines kojines, nėriniuotus apatinius ar odinį korsetą? O galbūt per erotinius žaidimus jam patinka matyti jus, apsivilkusią jo marškinius ir pasirišusią kaklaraištį? Gal jis ir pats kartais pasimatuoja kurį nors iš jūsų daiktų? Kas iš tiesų yra seksualinis fetišizmas – iškrypimas ar nekaltas žaidimas?

Specialistai fetišizmu vadina tokią seksualinio elgesio formą, kuomet lytinio potraukio stimulas ir šaltinis yra negyvi daiktai – drabužiai, apatiniai, uniforma, batai.<br>123rf nuotr.
Specialistai fetišizmu vadina tokią seksualinio elgesio formą, kuomet lytinio potraukio stimulas ir šaltinis yra negyvi daiktai – drabužiai, apatiniai, uniforma, batai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 19, 2015, 4:47 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 11:19 AM

Specialistai fetišizmu vadina tokią seksualinio elgesio formą, kuomet lytinio potraukio stimulas ir šaltinis yra negyvi daiktai – drabužiai, apatiniai, uniforma, batai.

Bet šis reiškinys – ne toks paprastas, kaip galėtų pasirodyti. Kaip fetišas gali būti ir žmogaus kūno dalys. Pavyzdžiui, ilgos moters kojos. Vyrui patinka ilgos kojos, ir likę partnerės išorinės ir vidinės savybės jo visiškai nejaudina.

Fetišizmo istorija

Seksualinio fetišizmo reiškinys pradėtas tyrinėti dar XIX a. Tais laikais žmogų, linkusį į tokia skeistenybes, laikydavo ligoniu, o patį reiškinį priskirdavo prie iškrypimų ir vadindavo deviantiniu elgesiu – tai yra, elgesiu, nukrypstančiu nuo visuotinai priimtų normų.

Sigmundas Freudas manė, kad fetišistas jį įkvepiančius objektus tapatina su lyties organais, ir pilnaverčiu lytiniu aktu be savo fetišo jis negali užsiimti dėl pasąmoninės kastracijos baimės.

XX a. 7-tajame dešimtmetyje, seksualinės revoliucijos laikais, požiūris į įvairius įstatymų nepažeidžiančius seksualinius polinkius pasikeitė, fetišistus nustota laikyti nesveikais.

Fetišizmo priežastys

Aiškios šio reiškinio priežastys iki šiol nėra nustatytos. Tačiau egzistuoja nuomonė, kad fetišizmas glaudžiai susijęs su pirmuoju lytiniu aktu ar netgi pirmojo lytinio potraukio akimirka, kuomet smegenys įsiminę visą aplinką ir daiktus.

Pavyzdžiui, paauglys pirmąjį lytinį susijaudinimą gali patirti žiūrėdamas pornografinį filmą, kuriame mergina vilki nėriniuotus apatinius ar vyrišką kaklaraištį. Ir yra didelė tikimybė, kad visą likusį gyvenimą jį sujaudins vien tik žvilgsnis į moterį su šiomis aprangos detalėmis.

Su fetišizmu gali būti susijusi ir lytinio kontakto su realiu partneriu baimė. Ir S.Freudo aprašytoji baimė netekti lyties organų čia visai niekuo dėta.

Tai gali būti ir moters reikalavimų baimė,ir bendravimo baimė, ir pati didžiausia vyriška baimė – pasirodyti nevykėliu kaip vyrui, būti išjuoktam. Negyvas aistros objektas, pavyzdžiui, guminė lėlė, negali padaryti nieko blogo, įskaudinti, įžeisti ar sukelti skandalo.

Dar vienas fetišizmo atsiradimo variantas – seksualinis ar bendras nepasitenkinimas santykiais su partnere (-iu). Jeigu partnerė elgiasi pernelyg grubiai ir valdingai, vyrui gali kilti noras perrengti ją tokiomis garderobo detalėmis, kurios jam atrodo moteriškos ir seksualios, kad ir vėl joje pamatytų moterį, o pats pasijustų vyru.

Fetišizmas gali būti ir tiesiog būdas paįvairinti savo seksualinį gyvenimą – vaidmenų žaidimais, persirengimais ir patikusio filmo inscenizavimais. Ir čia nėra nieko gėdingo ar iškrypėliško.

Fetišistai transvestitai

Tai reiškinys, kuomet vyras jaučia lytinį susijaudinimą ir jaučiasi patenkintas savimi bei savo išvaizda, būdamas apsirengęs moteriškais apatiniais ar kitais moteriškais drabužiais ar aksesuarais – pavyzdžiui, batais ar suknele.

Tie vyrai, kurie, nepaisydami visko, vadovaujasi savo troškimais ir grožio įsivaizdavimais, dvasinę harmoniją gali pasiekti tik tuo atveju, jeigu perims moterišką elgesio manierą, pradės nešioti moteriškus drabužius ir darytis ryškų makiažą. Tokie vyrai vadinami transvestitais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.