Makšties pasikeitimai, kurie atsiranda senstant

Makštis, kaip ir kitos kūno dalys, senstant keičiasi. Tačiau JAV pilietėms išsiųstos apklausos rezultatai parodė, kad moterys apie savo pačių anatomiją žino nedaug. Šiame straipsnyje – viskas, ką reikia žinoti apie makšties pokyčius, atsirandančius su amžiumi.

Makštis, kaip ir kitos kūno dalys, senstant keičiasi.<br>123rf nuotr.
Makštis, kaip ir kitos kūno dalys, senstant keičiasi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 20, 2015, 6:13 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 8:19 AM

Nuo 20-ies metų

Paauglystė pasibaigusi, todėl organai jau yra pasiekę dydį, būdingą suaugusiems. Tačiau išorinės lytinės lūpos yra išimtis: galite pastebėti, jog jos mažesnės, nei anksčiau. Laikui bėgant, mažėja poodinių riebalų – net tų, kurie yra genitalijose.

Nuo 30-ies metų

Vidinių lytinių lūpų spalva gali pasidaryti tamsesnė dėl hormonų pokyčių, kuriuos sukelia nėštumas ar senėjimas. Nereiktų jaudintis, jei pamatysite pilkšvą rausvai violetinę spalvą.

Makštis išsitempia. Gimda itin padidėja nėštumo metu, bet pagimdžius iki įprastinio dydžio sumažėja per 6 savaites. 32 proc. moterų atliekamas Cezario pjūvis, todėl jų makštis neišsitempia – tačiau po operacijos likusius randus gali skaudėti kelerius metus.

Nuo 40-ies metų

Mėnesinių ciklas tampa trumpesnis. Nors 40-metės moters gimda gamina mažiau kiaušinėlių, vis vien vyksta ovuliacija. Ciklai pasidaro kiek trumpesni, ir dėl menopauzės visiškai dingsta maždaug 51-erių. Moters vaisingumas labai sumažėja ir dingsta likus nuo 5 iki 10 metų iki to laiko.

Dauginimosi organus laiko daugybė sausgyslių, audinių ir raumenų. Antsvoris, senėjimas gali susilpninti dubens dugno raumenis. Dėl to galima imti nelaikyti šlapimo, pradėti jausti sunkumą apačioje.

Mažesnis estrogeno kiekis organizme sutrikdo šarmų ir rūgščių balansą makštyje, dėl to gali prasidėti uždegimas. Taip pat džiūsta bei plonėja makšties sienelės. Gali prasidėti niežėjimas, deginimo pojūtis ir paraudimas. Tačiau to išvengti gali padėti reguliarus seksas.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.