Seksas kaip „Coca-Cola“: kas per daug, tas nesveika

Savo klaidų pripažinimas tarptautinėje politikoje nėra dažnas reiškinys. Kai kada tos klaidos pripažįstamos koreguojant ankstesnį vyriausybės kursą, bet staigus sustojimas ir apsigręžimas į priešingą pusę, kaip pasielgė Ekvadoro prezidentas Rafaelis Correa, yra didelė retenybė, rašo korespondentas Andreas Finkas Šveicarijos laikraštyje „Tagesanzeigen“.

„123rf.com“ nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 25, 2015, 8:32 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 9:53 PM

Ekvadoro prezidentas savo šalies piliečiams pareiškė, kad ankstesnė šeimos politika buvo visiškai neteisinga. „Nacionalinę šeimos planavimo ir nepilnamečių nėštumo prevencijos politiką“ jo šalies vyriausybė paskelbė prieš penkerius metus. Dabar oficialiai palaidotą politiką vykdė Sveikatos apsaugos ministerija. Ja buvo siekiama užkirsti kelią nepilnamečių nėštumui.

„Karštosios linijos“ jaunuoliams suteikė galimybę pakalbėti apie tokius dalykus, kurie katalikiškose šeimose buvo tabu. Be to, daugelyje valstybinių gydymo įstaigų buvo įrengti prekybiniai automatai, kur galėjai nemokamai įsigyti prezervatyvą. Šešiolika milijonų gyventojų turinčioje šalyje ši apsisaugojimo nuo pastojimo priemonė turėjo didelę paklausą, tačiau vis tiek kas penkto šalyje gimusio kūdikio motina buvo jaunesnė kaip 18 metų.

Nuo šiolei valstybė prezervatyvų veltui nebedalija, o prezidentas, siekiantis po Hugo Chávezo mirties tapti Lotynų Amerikos progresyvizmo svarbiausiu žmogumi, savo požiūrį grindžia argumentais, po kuriais galėtų pasirašyti Katalikų bažnyčios moralės komisija.

Valstybės vadovas dabar sako, kad ankstesnė politika buvo paremta „grynu ir nepagrįstu hedonizmu (etikos teorija, pagal kurią aukščiausias gėris ir žmogaus elgesio dorovinis kriterijus yra malonumas. – Red.), malonumu dėl malonumo“, o „dabar mes turime kalbėti apie vertybes“.

„Dauguma gudruolių sako: „Aš esu laisvas žmogus ir galiu mėgautis savo seksualumu.“ Bet jeigu taip, tai ir mano šuo Sigizmundas gali pasakyti, kad jis laisvas, nes jis gali mėgautis seksu“, – ironizavo R. Correa.

Atsakinga už valstybės naujosios politikos vykdymą prezidentas paskyrė gydytoją Mónicą Hernández. Ji yra pasirengusi grąžinti šeimos institutui buvusią svarbą. „Aš nesuprantu, kaip anksčiau šiam klausimui buvo skiriama tiek mažai dėmesio“, – apgailestauja gydytoja. Ne viename savo interviu išreiškusi pagarbą „Opus Dei“ prelatūrai, gydytoja dabar planuoja šviesti tėvus naujai įsteigtose „mokyklose tėvams“ ir skatinti juos kalbėtis su savo vaikais tomis temomis, kuriomis nesikalbama. Planuojama organizuoti net aštuonių valandų seminarus jaunuolių tėvams, kuriuose jie galėtų keistis nuomonėmis ir vieni kitus padrąsinti, sakė M.Hernández.

Prezidento rūmuose šioms mintims pritariama. „Valstybė privalo paaiškinti jaunoms merginoms, kad bus geriau, jeigu jos neskubės pradėti seksualinio gyvenimo ir pastoti, o pirma baigs mokslus“, – pareiškė prezidento patarėjas teisės klausimais ir vienas artimiausių jo bendražygių Alexis Mera, duodamas interviu laikraščiui „El Comercio“. Pasak jo, valstybė juk perspėja savo piliečius ir apie kitus pavojus. „Mes juk pranešame, kad daug cukraus turintis rudas gazuotas vanduo kenkia sveikatai, jeigu nejausi saiko“, – paaiškino teisininkas.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.