Gašlusis Vilnius: orgijos ir dideliu viešnamiu virtęs Užupis

Ar žinojote, kad XVI a. Vilniuje, Pilies g., Katedros kapitulos nuomotame name buvo įrengtas viešnamis? Žinoma, kai kapitula sužinojo apie ištvirkamus visai šalia Katedros, tuo užsiimančios miestietės buvo iškeldintos. Tokias ir panašias istorijas apie gašlią Vilniaus praeitį – orgijas, prostituciją ir viešnamius – galima išgirsti naujausioje „Vyrų akimis“ laidoje.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto" televizija

May 4, 2015, 5:13 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 12:48 AM

Už prostituciją tais laikais būtum gavęs plakti, antrą kartą pagavus – netektum ausų arba nosies, o trečią kartą jau būtum pasiųstas myriop. Tačiau carinėje Lietuvoje varžtai buvo atveržti, o viešnamiai ėmė dygti kaip grybai po lietaus.

„XIX a. pab. pravoslavų dvasininkija sukėlė triukšmą. Viešnamiai iš dabartinės Švitrigailos g. buvo iškeliami į Užupį. Kodėl reikėjo juos iškelti? Anam rajone buvo nemažai fabrikų ir jų vadovai turėjo bėdą – darbininkai darbo metu apsilankydavo tuose viešnamiuose. Užupis, Tymo rajonas – kur bedursi, rasi laisvo elgesio moteriškių arba vadinamųjų pakantumo namų, kaip tuo metu buvo vadinami viešnamiai“, – pasakojo gidas Donatas Jokūbaitis.

Moterys bijojo, kad dirbdamos Užupyje, kurį vadino užkampiu, jos praras klientus, tačiau šie, žinoma, niekur nedingo. Taisyklėse tik buvo numatyta, kad viešieji namai turėjo būti bent už 300 metrų nuo mokyklų ir dvasinių namų – cerkvių ar bažnyčių. „Vis dėlto greičiausiai XX a. pr. to draudimo nebuvo paisoma, o pats Užupis buvo didelis viešnamis“, – teigė gidas.

Daugiau istorijų ir paaiškinimo, kas gi buvo tos kūną parduodančios merginos, sužinosite peržiūrėję naujausią „Vyrų akimis“ laidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.