20 priežasčių, kodėl verta mylėtis, kai to nesinori

Mylėtis ar nesimylėti? Persisotinimas seksu – retas dalykas, bet kartais būna ir taip, kad miegamajame nelieka laiko meilei. Nuskriausdami save ir greta gulintį žmogų elgiamės sąžiningai, bet atsisakome įvairių malonių, kurias padovanoti gali tik geras seksas.

Besimylintys žmonės kartais atrodo kaip apduję, todėl nenuostabu, kad jie užmiršta daugelį nemalonumų.<br>123rf nuotr.
Besimylintys žmonės kartais atrodo kaip apduję, todėl nenuostabu, kad jie užmiršta daugelį nemalonumų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-06 22:34, atnaujinta 2017-10-27 15:43

Reguliarūs intymūs ryšiai suteikia daug privalumų, apie kuriuose vieniši žmonės gali tik pasvajoti, rašo psychologies.ru

1. Įsipareigojimai suteikia saugumo jausmą, todėl nedera jų laužyti

„Visa siela priklausyti vienas kitam, o kartą per savaitę – ir savo kūnu“, – tuokdamiesi žmonės duoda vienas kitam daug įvairių pažadų. Jei gatvėje apklaustumėte tūkstantį praeivių ir pasiteirautumėte jų nuomonės apie tai, ar gyvendami kartu partneriai gali turėti teisėtų lūkesčių į seksą, ko gero, sulauktumėte teigiamo atsakymo.

Tikėdami tuo, kad jūsų antroji pusė bus iki paskutinės gyvenimo dienos jums ištikima, neretai pasirašote nebylų susitarimą – jei viena pusė siekia sekso, kita pusė neturi apsimesti, kad to nesupranta. Seksas yra taip pat susitarimo dalykas.

2. Seksas padeda užsimiršti

Oksitocinas ne veltui vadinamas orgazmo hormonu, nes jis iš dalies išjungia atmintį. Šis efektas gali tęstis net penkias valandas. Besimylintys žmonės kartais atrodo kaip apduję, todėl nenuostabu, kad jie užmiršta daugelį nemalonumų.

Jei vienas sutuoktinis ištuštino banko kortelę, o kitas grįžo po darbo valanda vėliau, nieko baisaus. Meilė sutaiko ir padėda tai užmiršti. Moterims seksas teikia dar didesnę naudą nei vyrams, nes patyrus orgazmą „išsijungia“ ta smegenų dalis, kuri susijusi su stresu, nerimu ir baime. (Deja, orgazmo simuliavimas neturi tokio efekto).

3. Intymūs ryšiai siejami su maloniais pojūčiais

Jei būnant kartu su partneriu, jums gera, vadinasi, gera ir jūsų smegenims. Smegenys įpranta gauti papildomų stimulų. Kuo dažniau patiriate palaimą, tuo geresni jūsų santykiai, jums nereikės didelių pastangų, kaip išsaugoti santuoką. Jūsų smegenys šį žmogų priskirs prie tų asmenų, kurie teikia malonumą.

4. Seksas suartina

Aistra – viena svarbiausių priežasčių, kodėl jūsų santykiai su artimu žmogumi yra kitokie nei su draugais, pažįstamais ar bendradarbiais. Geismas suartina stipriau nei draugystė ar įsipareigojimai.

5. Seksas užaštrina pojūčius Mylintis didėja prolaktino kiekis, todėl kamieninės smegenų ląstelės pradeda auginti naujus neuronus, ypač toje srityje, kuri atsakinga už kvapus.

6. Seksas padeda atsikratyti antsvorio

Aistringa meilė sudegina mažiausiai 200 kalorijų – tiek, kiek energijos išeikvojama per 15 minučių ant bėgimo takelio. Britų mokslininkai nustatė, kad mylintis triskart per savaitę ir taip darant ištisus metus, pavyksta smarkiai pakoreguoti kūno masės indeksą.

7. Seksas – depresijos priešnuodis

Prostaglandinas – hormonas, kurio esame spermoje, aktyvina taip pat moters organizme hormonų veiklą. Orgazmo metu išsiskiria endorfinų, kurie gerina nuotaiką ir dovanoja euforiją.

8. Seksas malšina skausmą

Intymių santykių metu smarkiai padidėja oksitocino kiekis – jo būna penkiskart daugiau nei norma. Išsiskiria taip pat daug endorfinų, kurie pasižymi nuskausminamuoju poveikiu.

Seksas taip pat skatina estrogeno gamybą, o tai padeda moterims išvengti priešmenstruacinio sindromo (PMS). Tai – tai cikliškai pasireiškiančių negalavimų kompleksas, pavyzdžiui, raumenų skausmas, krūtų pabrinkimas, kūno masės didėjimas, galvos svaigimas, mieguistumas, dirglumas, beviltiškumo jausmas, prakaitavimas, bėrimas

Nemalonūs pojūčiai dažniausiai atsiranda antrojoje mėnesinių ciklo pusėje ir išnyksta mėnesinių pradžioje, tačiau jie smarkiai pablogina moters savijautą ir gyvenimo kokybę.

9. Seksas naudingas širdžiai

Dažnai besimylinčios moterys kur kas rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, nuo kurių jas saugo padidėjęs estrogeno kiekis.

10. Seksas gelbsti net nuo slogos

Intymūs santykiai, net jei tai nutinka tik kartą per savaitę, gerina organizmo atsparumą, nes net trečdaliu didėja imunoglobulino A kiekis.

11. Seksas naudingas ir šlapimo pūslei

Dėl intymių ryšių stiprėja dubens raumenys, reguliuojantys šlapinimąsi.

12. Seksas stiprina prostatą

Kai kurie urologai pripažįsta, kad vieniši vyrai, neturintys reguliarių intymių ryšių, kur kas dažniau serga prostatos vėžiu. Šiuo atveju gali padėti ir masturbacija, bet ar ji teikia didesnį pasitenkinimą nei meilė moteriai?

13. Seksas stiprina plaukus ir atjaunina odą

Jei ne estrogenai, kurių padaugėja moters organizme mylintis, plaukai prarastų savo blizgesį. Mylėdamasi moteris prakaituoja, atsiveria odos poros. Taip pat didėja serotonino kiekis smegenyse, todėl pasimylėjusią moterį galima atskirti iš toli. Ji tarsi švyti.

14. Seksas ramina nervus

Seksas dešimtkart efektyvesnis nei tabletė raminamųjų, skirtingai nei medikamentas seksas neturi nepageidaujamo poveikio.

15. Seksas padeda, kai būna užgulusi sloga

Jei jums prasidėjo šienligė ar kamuoja bronchų astma, seksas padės susgirąžinti ne tik gerą nuotaiką, bet ir gerą savijautą, nes veikia kap vaistai nuo alergijos.

16. Seksas treniruoja raumenis

Dažni intymūs ryšiai gerina žmoagus laikyseną, padea išvengti stuburo ligų, nes stiprina sėdmenų raumenis ir pilvo presą.

17. Seksas neleidžia užmigti imuninei sistemai

Endorfinai stimuliuoja imunines ląsteles, kurios kovoja su įvairiais ligų sukėlėjais.

18. Seksas sugrąžina antrąją jaunystę

Seksas mažina kortizolio kiekį kraujyje, todėl mažina stresą ir lėtina senėjimo procesą.

19. Seksas atitolina Alzheimerio ligą ir osteoporozę – sisteminę kaulų ligą, dėl kurios kaulai pasidaro trapūs ir greitai lūžta.

Jei moterys dažnai užsiima seksu, didėja estrogeno kiekis, padedantis išvengti šių ligų.

20. Seksas ugdo pozityvų mąstymą ir sukelia euforiją

Kas drįstų atsisakyti tokio malonumo? Geriausia, ką žmonės gali vieni kitiems padovanoti, tai – seksas.

Parengė Danutė Jonušienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.