12 kūno signalų, kuriuos vyrai stengiasi ignoruoti

Sumažėjęs spermos kiekis, pakitusi jos spalva, dažnas šlapinimasis, riaugėjimas ir nuolatinis deginimas už krūtinkaulio. Kai kūnas siunčia tokius signalus daugelis vyrų galvoja: „Nieko nepadarysi, artėja senatvė“. Taip klaidinga manyti. Tai gali būti įspėjimas ne tik apie seksualinio gyvenimo tamsiąsias puses, bet ir apie rimtas ligas.

Kai kuriuos požymius, leidžiančius anksti įtarti vėžį, vyrai ignoruoja, manydami, kad jie išnyks savaime.<br>123rf nuotr.
Kai kuriuos požymius, leidžiančius anksti įtarti vėžį, vyrai ignoruoja, manydami, kad jie išnyks savaime.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-08 21:21, atnaujinta 2017-10-27 06:52

Vyrai nemėgsta kreiptis pagalbos į gydytoją. Atidėliodami vizitą vis kitai dienai, dažnai jie susigriebia tada, kai būna jau vėlu. Kai kuriuos požymius, leidžiančius anksti įtarti vėžį, vyrai ignoruoja, manydami, kad jie išnyks savaime.

Daugelis tokių negalavimų nesukelia jokio skausmo, įspėjo interneto portalas spiegel.de .

Vokiečių gydytojai įsitikinę, kad daug gali pasakyti sėklos išsiveržimas iš varpos, jos kiekis, koncentracija.

Kartais sėkla gali išsiveržti tokia jėga, kad tykšta iki metro atstumu, o kartais – varva kaip vanduo iš čiaupo.

Vienu metu sėklos išmetama nuo 5 iki 7 ml, o tai gali sudaryti net 500 milijonus spermatozoidų. Tačiau kartais sėklos gali būti susikaupę gerokai daugiau – iki 15 ml.

Spermos kiekis ir tirštumas taip pat priklauso nuo intymių santykių dažnumo, sėklidžių temperatūros, lytinio susijaudinimo intensyvumo ir trukmės, amžiaus, testosterono kiekio kraujyje.

Svarbiausi simptomai, į kuriuos vyrai turėtų atkreipti dėmesį:

Maudimas sėklidėse – tai gali būti susiję su sėklidžių vėžiu Nuolatinis užkimimas – įtarimas dėl gerklų vėžio

Mazgelis pieno liaukoje – tai gali būti krūties vėžio ženklas, o šia liga serga taip pat vyrai.

Ar šlapimo srovė nėra tokia stipri kaip anksčiau? Ar ėmė kabėti kelnės, nors nesilaikėte jokios dietos? Daugeliui vyrų tokie pokyčiai nekelia nerimo, tačiau jų negalima ignoruoti.

Apie ką reikėtų rimtai pasikalbėti su gydytoju?

1. Sėklidės. Jos gali pasidaryti sunkios, pradėti mausti. Kartais sėklidėje neapčiuopiama jokio sukietėjimo, o onkologinė liga jau prasidėjusi. Todėl menkiausi sėklidžių pokyčiai turi būti rimtai vertinami. Šioje kūno vietoje piktybinis navikas auga greitai, nedelsiant turi būti skiriamas gydymas. Būtina atlikti ultragarso ir kraujo tyrimą.

2. Sperma – tai skaidri, tai rusva. Tai gali reikšti bėdas dėl prostatos ar sėklidės prielipo, o kai kuriais atvejais – įtarimą dėl vėžio. Diagnozei patikslinti būtinas ne vienas tyrimas.

3. Šlapimas – kai šlapimo srovė pasidaro kur kas silpnesnė, tai gali reikšti ne tik prostatos, bet iš šlapimo pūslės ligas. Ypač rūkantys vyrai turėtų dėl to sunerimti ir pasitikrinti šlapimo pūslę. Būtina atlikti kraujo testą, ultragarso tyrimą ir cistoskopija, kai vyrams apžiūrima ir įvertinama šlaplė, sutraukiamasis raumuo, priešinė liauka, šlapimo pūslės kaklelis ir šlapimo pūslė. Šlapimo pūslė apžiūrima, pripildžius ją skysčio. Tyrimas trunka keletą minučių.

4. Tai vidurių užkietėjimas, tai viduriavimas, gleivingos išskyros, o kartais išmatos būna net su krauju – visi šiek simptomai gali kelti įtarimų dėl žarnyno vėžio. Diagnozės neįmanoma nustatyti be kolonoskopijos, kai tiriama storoji žarna.

5. Pažastys ir kirkšnys – jei šiose srityse atsiranda nemalonus tempimo jausmas, tai gali būti dėl padidėjusių limfmazgių. Čiuopiant būna skausminga, galima pajusti nedidelius mazgelius, panašius į pupelę. Limfmazgiai dažniausiai padidėja dėl infekcijos. Pasveikus jie vėl pasidaro normalaus dydžio, o kartais limfmazgių didėjimas būna susijęs su piktybine liga.

6. Krūtis – viena šimtoji visų krūties vėžio atvejų tenka vyrams. Dėl šios ligos vyrams taip pat atliekamas ultragarso ir rentgeno tyrimas.

7. Staigus lieknėjimas: verta sunerimti, jei dėl nežinomos priežasties tirpsta kilogramai, tai gali atsitikti be jokio streso ar apetito praradimo. Kūno svoris greitai nukrenta, susirgus onkologine liga, ypač, kasos vėžiu, nes piktybiniam augliui reikia daug energijos, kurią jis vagia iš žmogaus organizmo.

8. Burna – būtina su gydytoju pasikalbėti, jei atsiranda dėmių ant lūpų, ant liežuvio ar burnoje. Tokia konsultacija reikalinga rūkantiems žmonėms. Galima taip pat pasikliauti dantų gydytojo nuomone, kuris pasakys, ar odos pasikeitimai susiję su išopėjimu, galbūt herpesoviruso infekcija, ar tai – kur kas rimčiau.

9. Oda – jei pasikeitė apgamo spalva, forma, tai gali reikšti odos vėžį. Jei atsirado mažų ir sunkiai gyjančių žaizdų, pradeda šerpetoti oda, taip pat reikėtų apsilankyti pas specialistą. Odos vėžys nebūtinai pasireiškia kaip skausminga didelė tamsi dėmė. Kartais piktybinis odos susirgimas gali beveik niekuo nesiskirti nuo vos įžiūrimo apgamo.

10.Kosulys – jei kosulys kankina ilgiau nei 4 savaites arba kvėpavimas būna pasunkėjęs (dispnėja), o žmogus daug metų rūko, tai gali būti įspėjimas apie plaučių vėžį. Būtinas rentgeno tyrimas.

11. Užkimimas – jei žmogus būna priverstas kalbėti pašnibždoms, jei dėl nežinomos priežasties prapuola balsas, tai gali būti susiję su gerklų vėžiu.

12. Rėmuo: ne visada kava, alkoholis ir stresas yra kalti dėl to, kad jaučiamas deginimo jausmas už krūtinkaulio. Jei nepadeda medikamentai, mažinantys skrandžio sulčių rūgštingumą, tik gydytojas gali nustatyti tikrąją negalavimo priežastį. Būtina atlikti skrandžio tyrimą, kuris padėtų atsakytų, ar tai yra gastritas, ar – skrandžio vėžys.

Parengė Danutė Jonušienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.