5 mitai apie moterų seksualumą

Kokių vyrų geidžia moterys? Ar ieško didvyrio, tvirto kaip uola? Ar vyro su pinigų maišu? Kodėl moterys nenuspėjamos? Moterų erotiniai nuotykiai nėra nepatogi tema, nors įsisenėję stereotipai vis dar keroja žmonių sąmonėje. Tai nėra gerai, nes daugelis moteriškų nesusipratimų, susijusių su intymia sritimi, gimsta vien dėl to, kad požiūris į dailiosios lyties seksualumą iš esmės klaidingas.

Kanados mokslininkai neseniai nustatė, kad moterų seksualinis potraukis nuolatiniam partneriui kur kas greičiau blėsta nei vyrų.<br>123rf nuotr.
Kanados mokslininkai neseniai nustatė, kad moterų seksualinis potraukis nuolatiniam partneriui kur kas greičiau blėsta nei vyrų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-09 18:40, atnaujinta 2017-10-27 03:47

Štai kelios nuostatos, kurias seksologai paneigė, bet jos gyvuoja iki šiol, rašo psychologies.ru

1. Moterys iš prigimties yra monogamiškos

Esą moterys, skirtingai nei vyrai, taip užprogramuotos, kad gali jausti aistrą tik vienam partneriui. Dažnai ši idėja pateikiama kaip savaime suprantama ir aiškinama moters fiziologija.

Esą moters biologinė paskirtis – gimdyti sveikus palikuonius, todėl ji turi būti išranki ir ištikima tam vyrui, kurį kartą pasirinko. Ko iš tikrųjų nori moterys?

Kanados mokslininkai neseniai nustatė, kad moterų seksualinis potraukis nuolatiniam partneriui kur kas greičiau blėsta nei vyrų.

Tai gali lemti ne tik hormonų pusiausvyros sutrikimai, vykstantys moters organizme, bet ir moters psichologinė būsena: ar ji iš tiesų artima savo partneriui, ar ji pati jaučia, kad yra mylima ir geidžiama.

2. Moters seksualinis apetitas mažėja su amžiumi

Ar gali būti, kad moterų domėjimasis seksu mažėja dėl tam tikrų fiziologinių pokyčių? Tokia prielaida nėra pagrįsta akivaizdžiais faktais.

Amerikiečių mokslininkai įrodė, kad moterų seksualinio aktyvumo pikas – nuo 30 iki 40 metų. Tokio amžiaus moterys kur kas lytiškai aktyvesnės nei dvidešimtmetės.

Harvardo medicinos mokyklos duomenimis, keturiasdešimtmetės patiria kur kas stipresnį orgazmą, tokio amžiaus moterims taip pat būdinga ne viena orgazmo banga.

Geismas mažėja ne dėl moters amžiaus, o dėl psichologinių problemų ir bendravimo sunkumų, kurie pradeda slėgti moterį kaip sunki našta.

Jei keturiasdešimtmetės atsisako sekso, jos netgi neįtaria, kokia jausmingumo bomba slypi jų prigimtyje.

3. Moterys rečiau galvoja apie seksą nei vyrai

Interneto naršytojai, kurie virtualioje erdvėje domisi erotika, nėra vien vyrai. 2012 metais agentūra „Nielsen/Net“ nustatė – kas trečias tokios informacijos vartotojas yra dailiosios lyties atstovas.

Moterys lenkia vyrus dar vienu atžvilgiu. Jos kur kas daugiau nei vyrai atsisiunčia internetu erotinės literatūros.

Didžiosios Britanijos psichologai taip aiškino šią tendenciją. Esmė ne ta, kad moterų domėjimasis seksu mažiau išreikštas. Moters libido yra kur kas jautresnis įvairiems dirgikliams: žodžiams, vaizdiniams, garsams, taip pat gerokai sudėtingesnis seksualinio sujaudinimo mechanizmas. Kad moteris lytiškai susijaudintų, turi būti daug veiksnių, vienas svarbiausių – emocinė būsena.

Kai kurie sociologai kritiškai vertina apklausų rezultatus, nes moterys dažnai „padailina“ savo atsakymus, kadangi drovisi savo kūniškumo.

Kalbėdamos apie savo seksualinius poreikius, moterys gali būti kur kas mažiau atviros nei vyrai. Moterų elgesys labai priklauso nuo aplinkinių vertinimo.

4. Kad įsimylėtų, moterims reikia kur kas daugiau laiko nei vyrams

Tyrimai rodo, kad seksualinio susijaudinimo būseną tiek vyrai, tiek moterys pasiekia beveik tuo pačiu metu. Tirdami šį reiškinį Kanados psichologai padarė išvadą – pagrindinė moterų „šaltumo“ priežastis yra nepalanki atmosfera, nes dažnai intymūs santykiai mezgami moterims psichologiškai nepriimtinoje aplinkoje. Tyrimai atskleidė, kad pradėjusios mastubuotis lesbietės sugebėdavo patirti orgazmą taip pat greitai kaip ir vyrai.

Vakarų kultūroje labiau pripažįstamas vyriškas orgazmas, taip pat ir būdai, sukeliantys šią būseną. Turėdama vienintelį tikslą – padaryti viską, kad vyras jaustų pasitenkinimą, neretai moteris atsisako netgi minties, kad ji pati gali pasiekti orgazmą.

Išmokusi imituoti orgazmą, moteris gali nesuvokti savo pojūčių ir patirti rimtų seksualinių sutrikimų.

5. Seksas priverčia moterį įsimylėti, nes ji yra jautresnė hormonų poveikiui nei vyras

Yra daug mitų šia tema. Vienas jų – esą vyro jausmai nėra susiję su seksu. Vyras gali užsiimti seksu iš nuobodumo, vien dėl mankštos ar malonumo.

Tuo tarpu moteris, patyrusi orgazmą, pasidaro kur kas labiau priklausoma nuo jausmų, ji pasidaro prieraiši. Kadangi moters kūne išsiskiria didelis kiekis hormonų, todėl ji tampa jausmų verge.

Tyrimai rodo, kad mylintis išsiskiria hormonas oksitocinas, taip atsitinka tiek moters, tiek vyro organizme. Tačiau nėra faktų, kad oksitocino poveikis moterims būtų stipresnis nei vyrams.

Taip pat neatlikta jokių laboratorinių eksperimentų, patvirtinančių tai, kad hormonas oksitocinas – pagrindinė priežastis, kodėl žmonės įsimyli.

Parengė Danutė Jonušienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.