Trise: daug atvirumo, daug meilės, bet mažai laimės

Jie negalvoja, kad jų gyvenimas – tai daugpatystė ar ištvirkimas. Jie įsitikinę, kad gali vienu metu mylėti kelis asmenis ir net negalvoja to slėpti. Jie nuoširdžiai tuo tiki. Galbūt tokia meilės komuna galės ateityje pakeisti netobulą santuoką, kai vyras ir žmona laikosi nagais įsikibę vienas kito?

Kartais atsitiktinis seksas yra tik būdas atsikratyti konfliktų, išsilaisvinti nuo sunkumų, kurie susiję su rutina ar kasdieniu darbu.<br>123rf nuotr.
Kartais atsitiktinis seksas yra tik būdas atsikratyti konfliktų, išsilaisvinti nuo sunkumų, kurie susiję su rutina ar kasdieniu darbu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 13, 2015, 6:01 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 10:09 AM

„Aš ką tik flirtavau telefonu, kaip tai malonu“, – nusišypsojo 47 metų Vytautas. O jo žmona Irena pritardama linktelėjo galva. Ir jam taip pat papasakojo apie savo du naujus meilužius, nes vieno jai nepakanka. Prieš daugelį metų sumainę žiedus Vytautas ir Irena niekada nesijaučia vieniši, jiems nėra nuobodu, nes gali pasigirti savo žygiais meilės fronte.

Jie turi draugų, kurie taip pat nepaiso monogamijos ir ieško būdų, kaip ją paįvairinti. Neištikimybė taip įaugusi į jų kraują, kad nieko tragiško neatsitinka, jei vieną naktį kuris nors nepareina namo.

Daug eksperimentavę Vytautas ir Irena galiausiai nutarė, kad fizinė ištikimybė nėra svarbiausia jų sielų sąjungoje. Kai kurie žmonės, užmezgę daugpatystės ryšius, vieną partnerį vadina pagrindiniu, o kiti jiems svarbūs tik fragmentiškai, todėl visi mylimieji yra beveik vienodai mylimi.

Kai kurie žmonės įsitikinę, kad toks eksperimentavimas tėra laikinas dalykas ir jie niekada nepaliks savo šeimos, pavyzdžiui, 35 metų Ramunė manė, kad tai padės jai įveikti šeimos krizę.

„Manau, tai kur kas geresnė išeitis nei skyrybos“, – atvirai kalbėjo pašnekovė.

Kaip išsivaduoti iš kaltės gniaužtų

Atrodo, visais šiai atvejais užsimezgusi nauja meilė tėra tik silpnas tikrosios meilės atspindys. Todėl naujas ryšys nėra labai svarbus, nors ir malonus. Nauja meilė nedegina ir nepriverčia raudonuoti, ji tiesiog yra. Ji netgi papildo tikrąją gyvenimo meilę.

Nieko naujo, jau praėjusiame amžiuje būta laisvamanių, kurie bodėjosi santuoka ir svajojo apie laisvą meilę. Mylėdamas žmogus atsiveria kaip unikali esybė, turinti tam tikrų nekintančių savybių, o geismas jį nuolat skatina ieškoti naujų potyrių.

Per visą žmonijos istoriją vyrai ir moterys stengiasi įveikti tokį prieštaravimą ir vis neranda tinkamų būdų.

Psichoterapeutai aiškina, kad žmonėms gyventi padeda tam tikrų taisyklių rinkinys. Pavyzdžiui, būdamas kartu su žmona vyras gali paprašyti kitos moters telefono, bet jis niekada nepasiliks kartu su ja, jis parveš savo žmoną namo, o tada galvos, ką toliau daryti.

Pasitaiko atvejų, kai mylėdamiesi sutuoktiniai nesinaudoja prezervatyvu, bet užmezgę atsitiktinius ryšius neišsiverčia be šių apsisaugojimo priemonių, ne sjos padeda išvengti lytiniu būdu plintančių ligų.

Partneriai gali netgi nežaisti slėpynių ir būti vienas kitam atviri. Tai jiems padeda atsikratyti kaltės jausmo, jie neapgaudinėja vienas kito.

Tačiau psichoterapeutai įspėja, kad tokie eksperimentai – kaip žaidimas su ugnimi, nes giliai pasąmonėje vis tiek lieka neįsisąmoninta kaltė. Jos priežastis – išvengti įsipareigojimų ir atsakomybės, nor tiek vyras, tiek moters gali lengvai leistis į atsitiktinius intymius ryšius.

38-mečio Ryčio nejaudina tai, kad jo draugė Saulė dar turi kitų partnerių. Jam su ja vis tiek gerai, bet kartais jis įsižeidžia, kai mylėdamasi ji nesisaugo. Jam atrodo, kad tokiu būdu ji ketina jam užnerti kilpą ir priversti patikėti, kad ji yra vienintelė moteris jo gyvenime.

Ryčiui atrodo, kad taip elgtis nesąžininga, nes jis su Saule iš anksto susitarė, kad jie yra tik draugai, bet nieko daugiau.

Rytis įsitikinęs, kad bendravimas su Saule gali tęstis tik tol, kol ji nepažeis bendrų susitarimų. Rytis galvoja, kad pasitikėjimas vienas kitu yra būtinas, nesvarbu, kiek ilgai tęstųsi tokia intymi draugystė. Kol niekas neketina okupuoti privačios teritorijos, tol tokie ryšiai gali būti netgi malonūs.

Rytis prisipažino, kad linkėdamas Saulei tik gero, jis pasijuto kur kas laisvesnis, nes jam smagu netgi tada, kai ne jis pats, o kas nors kitas suteikia Saulei daug malonumo.

Netgi pavydas, jei tik jis neperžengia patologijos ribos, yra meilės dalis.

Dalis neįsisąmonintų fantazijų yra susijusios su noru susitapatinti su mylimu žmogumi, noru priklausoti jam kūnu ir siela.

Kai žmonės laikosi tam tikro atstumo, jie mano, kad pavyksta išvengti jausmų dramos. Jie nebijo prarasti dalies savęs. Kai kurios moterys netgi įsitikinusios, kad turėdamos vienintelį mylimąjį, jos rizikuoja tapti priklausomos nuo jo ir prarasti savo tapatybę.

Tačiau fragmentuotas prisirišimas, galbūt netgi dalinis, taip pat kelia daug sunkumų.

Kaip išvengti niūrių minčių apie tai, kad vieną dieną partneris gali susirinkti savo daiktus ir išeiti ten, kur yra geriau? Kaip įveikti konkurenciją?

Daugpatystę praktikuojantys žmonės nemoka gyventi be nerimo. Jausmas, kad esi niekam nereikalingas, neįdomus, netgi nuobodus, jiems taip pat pažįstamas. Todėl jiems taip pat svarbu išsaugoti nuoširdžius santykius, kurie nebūtina perauga į seksą.

Kartais atsitiktinis seksas yra tik būdas atsikratyti konfliktų, išsilaisvinti nuo sunkumų, kurie susiję su rutina ar kasdieniu darbu.

Kaip neprarasti žavingumo

Vienu metu vykstantys keli romanai ypač svarbūs tiems žmonėms, kurių nuomonė apie save priklauso nuo kitų. Kuo jie labiau geidžiami, tuo jaučiasi reikšmingesni ir svarbesni.

„Aš kur kas tvirčiau jaučiuosi, jei man ką nors pavyksta sugundyti“, – atvirai kalbėjo 32 metų Ignas. Vyras prisipažino, kad nuo to jo gyvenimas pasidaro tik įdomesnis.

O gal tai bėgimas nuo vienatvės?

Psichoterapeutai yra pastebėję, kad labai aktyvūs žmonės, kurie lengvai randa su kuo keliauti, plaukti baidare, o su kuo – eiti žaisti teniso ar kepti ant laužo šašlyką, iš tikrųjų nemoka būti vieni. Jie „apsirūpina“ mylimaisiais kaip kruopų atsargomis ar degtukų dėžutėmis, jie daro viską, kad nieko netrūktų.

Kartais iš tiesų gali išsekti partnerių atsargos, bet nėra malonu ir tada, kai šis sąrašas tampa begalinis.

Galbūt žmonės tiki, kad vieną dieną jie sutiks tokį mylimąjį, kuris galės suteikti tai, ko labiausiai trūksta? Tačiau tokia viltis gali būti apgaulinga, nes mylintis žmogus kur kas daugiau sugeba duoti kitam nei pats imti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.