Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Seksas katalikiškai: ir dažnesnis, ir malonesnis

Iš savo miegamojo galite išmesti visus sekso žaisliukus – neprireiks nei supermeno kostiumo, nei rožinių antrankių, nei sekso žaidimams skirto bizūno. Taip pat pamirškite meilužį ar meilužę. Jie nepagerins jūsų seksualinio gyvenimo. Puikiausią orgazmą patirsite su savo sutuoktiniu. Tereikia vienos gudrybės, kurios, kas keisčiausia, moko Katalikų Bažnyčia.

Viena gudrybė ir seksas taps džiugus bei malonus be jokių sekso žaislų.<br>123rf nuotr.
Viena gudrybė ir seksas taps džiugus bei malonus be jokių sekso žaislų.<br>123rf nuotr.
Pagal natūralų šeimos planavimą gyvenančios poros iš naujo atranda mylėjimosi džiaugsmą.<br>123rf nuotr.
Pagal natūralų šeimos planavimą gyvenančios poros iš naujo atranda mylėjimosi džiaugsmą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Sigita Purytė

2015-09-13 21:07, atnaujinta 2017-10-16 00:51

Rutina ir nuobodulys – daugeliui pažįstami. Kaip termitai jie gali įnikti į visas gyvenimo sritis. Ne išimtis ir seksualiniai santykiai.

„Pastebime, kad paprastai su kontracepcija gyvenančios poros pirmuosius keletą metų mylisi dažniau, bet vėliau lytiniai santykiai ima retėti. Žmonės nebegeidžia vienas kito ir mano, kad nebemyli. Jie galvoja, kad jiems kažkas negerai, galbūt reikia keisti partnerį. Bet tai tik rodo, kad dėl nuolatinio mylėjimosi atšąla aistra“, – pasakojo poras konsultuojanti Vilniaus arkivyskupijos šeimos centro natūralaus šeimos planavimo konsultantė Elena Kosaitė-Čypienė.

Prieš dešimtį metų ji su vyru pradėjo taikyti natūralų šeimos planavimą (NŠP). Ji tai vadina gyvenimo būdu, kuris, be kitų privalumų, sustiprina sutuoktinių draugystę ir pagerina seksualinį gyvenimą. 

- Kaip natūralus šeimos planavimas susijęs su džiaugsmingesniu ir malonesniu seksu? - paklausėme E.Kosaitės-Čypienės.

– Natūralus šeimos planavimas padeda išsaugoti jausmų ir pojūčių gilumą. Turiu minty tikrąjį natūralų šeimos planavimą, kai per vaisingas dienas pora nesimyli (užuot vartojusi kontracepciją). Pora, kuri mylisi per nevaisingas dienas, o per vaisingas susilaiko, patiria tikruosius privalumus. 

Tokiai porai lytinis aktas yra didelis, vertingas dalykas, dėl kurio verta laukti. Jei pora sau pasako, kad per vaisingas dienas susilaiko dėl didesnės meilės, dėl didesnės aistros, jie išreiškia meilę kitais būdais, o išlauktas lytinis aktas tampa dar malonesnis. 

Be to, moterys jaučiasi labai mylimos, matydamos, kad jų vyras iš meilės ir pagarbos joms susilaiko nuo sekso. 

Konsultuodama žmones, jaučiu, kaip pasikeičia poros santykiai, kai jie pereina nuo kontracepcijos prie natūralaus šeimos planavimo. Dažnai moterys per kontracepciją jaučiasi vartojamos. Tabletė, kuri turėjo išlaisvinti, ją įkalina. 

- Kurios poros mylisi dažniau – tos, kurios vartoja kontraceptines priemones ir gali mylėtis kasdien, ar tos, kurios per vaisingas dienas susilaiko nuo lytinių santykių?

– Olandai tyrė poras, kurios ketino pereiti prie NŠP. Mokslininkai paprašė porų likti prie įprastos kontracepcijos ir suskaičiuoti, kiek kartų per vieną moters ciklą jie mylisi. Vėliau porai perėjus prie NŠP jie vėl suskaičiavo, kiek kartų pora mylisi. Pasirodė – skaičius tas pats. 

Tačiau daugelis tirtų porų liudijo, kad lytinio akto kokybė pasikeitė – jis pasidarė labiau laukiamas, aistringesnis, teikiantis daugiau džiaugsmo. 

Kai lytiniai santykiai pradeda darytis rutina, poros ima ieškoti būdų jiems paįvairinti. Pavyzdžiui, žiniasklaida mums siūlo išbandyti rolių žaidimus: mokytojos ir mokinio, gydytojo ir pacientės ir pan.. Juk paprasta misionieriaus poza – nuobodu. Bet kiek ilgai įdomu žaisti žaidimus? Jie greitai nusibosta ir vėl norisi kažko naujo. Kitas patarimas – įsigyti rafinuostesnių žaisliukų, kaip, pavyzdžiui, siūloma „50 pilkų atspalvių“. O kas tada, kai ir vėl nusibosta? Tada bando kitus partnerius – šitas man nebesukelia geismo. O kai nusibosta meilužis? Ir vėl akligatvis. 

NŠP susilaikymas padeda laukti lytinio akto. Kai jau galima mylėtis, mums neberūpi nei žaidimėliai, nei žaisliukai. Nuo kiekvieno mūsų mylimojo prisilietimo per kūną pasklinda šiurpuliukai, nes mes to prisilietimo išlaukėme.

Daugelio seksologų pagrindinis patarimas – atsitraukite vienas nuo kito. Duokite vienas kitam laiko ir erdvės pasiilgti vienas kito. 

- Kiek kartų per mėnesį mylisi poros, kurios gyvena pagal NŠP?

– Esu mačiusi porų, kurios mylisi kiekvieną nevaisingą dieną. Kitos mylisi rečiau. 

- Kaip žmonės vertina susilaikymo laikotarpius?

– Susilaikymo laiką siūlome vertinti kaip pasiruošimą lytiniam aktui. Juk žinome, koks svarbus yra laikas prieš sueitį. Yra tyrimų, kurie sako, kad moteriai tinkamai nusiteikti geram lytiniam aktui reikia mažiausiai 24 valandų – jai reikia matyti meilę savo vyro akyse. 

Ilgas susilaikymo laikotarpis – tai tarsi ilgas pasiruošimas labai geram lytiniam aktui. Vienas kitam galime būti labai švelnūs, meilūs, reikšti meilę įvairiais būdais. 

Vyrai tomis dienomis rašo žmonoms laiškus, meilės žinutes, parneša gėlių, kviečia pasivaikščioti, į kiną. Mano vyras tokiu metu kartais skaito man knygą prieš miegą. Man tai yra didžiulis meilės ženklas. 

- Kokios trukmės paprastai yra vaisingas laikotarpis, kuriuo reikia susilaikyti nuo lytinių santykių?

– Priklausomai nuo metodo. Bet pagal sintoterminį metodą, kuris yra naujausias ir efektyviausias mažiausiai susilaikyti reikia 8 dienas, vidutiniškai – 10 dienų. 

- Kaip vyrai reaguoja, kai sužino, kad, įskaitant mėnesinių laiką, vidutiniškai dvi savaites per mėnesį reikės susilaikyti nuo lytinių santykių?

– Iš pradžių kai kuriems vyrams būna nelengva, reikia valios, pastangų. Dažniausiai vyrai sako, jog daro tai dėl mylimų moterų. 

Bet vėliau absoliuti dauguma pripažįsta, kad įeina į mylėjimosi-nesimylėjimo-mylėjimosi ritmą. Tą ritmą vyrai vertina labai teigiamai – jis leidžia pasiilgti vienas kito. 

Vienas vyras, kai jo žmona pastojo ir jiedu galėjo mylėtis kada panorėję, sakė: man labiau patiko, kai buvo ritmas. Dabar, kai galime mylėtis visada, nebežinau, kada iš tiesų noriu mylėtis. Prapuolė tas ypatingas jausmas. 

Natūralus šeimos planavimas padeda įsitvirtinti aiškiam ir labai geram kūniškojo bendravimo ritmui. Kai kalbi su žmonėmis, kurie natūralaus šeimos planavimo principų nepažįsta, jie dažniausiai akcentuoja kaip labai didelį trūkumą lytinių santykių nebuvimą, tą reguliarų sekso atsisakymą vaisinguoju laikotarpiu. Betgi NŠP savo gyvenime taikantys žmonės, atvirkščiai, kur kas stipriau jaučia tų lytinių santykių pasikartojimą.

Mes negyvename santykių nebuvimo ritmu, bet atvirkščiai, labai stipriai patiriame tą laiką, kai jie atsiranda – todėl, kad tų santykių laukiame, ilgimės, jie pasidaro trokštami, labai gražūs,

Dažniausiai moterims vaisingas laikas labai patinka, nes tuo metu jos savo vyro veide mato, kaip jis jos tikrai trokšta, kokia ji jam svarbi. Jei vyras galėtų troškimą tuoj pat realizuoti, vargu, ar moteris kada nors spėtų tokį vyro žvilgsnį išvysti.

- Vyrai mokosi pažinti savo žmonų vaisingumą. Kokios būna jų reakcijos, kai jie girdi informaciją apie moterų ciklus ir panašius „moteriškus“ dalykus?

– Vienas iš didžiausių privalumų, kuriuos vardina vyrai, yra tai, kad jie pažįsta savo žmonas. Mes kalbame apie tai, kas vyksta su moterimi skirtingais ciklo periodais, kaip ji jaučiasi. Vyrai sako: man atsivėrė akys, aš kitaip matau savo moterį. 

- Vienas pagrindinių natūralaus šeimos planavimo tikslų – pastoti tik tada, kada sutuoktiniams norisi ir kartu visiškai išvengti kontracepcijos. Kaip kontracepcija kenkia seksualiniam gyvenimui?

– Kontracepcijos tikslas – išlaisvinti seksualumą, tapti laisviems – galėti ir sugebėti mylėtis bet kada. Kas atsitinka, kai „išsilaisviname“? Lytinis aktas pasidaro rutina. Jei galime mylėtis bet kada, lytinis aktas nebėra šventė. Mylėtis pasidaro taip pat paprasta, kaip nusiprausti. Jis pasidaro mechaniškas, dažnai grynai fiziologinis dalykas.. Seksas tampa nebeįdomus, jis nebėra poros santykių centras. 

Kita problema – mus iš visų pusių bombarduoja seksualūs vaizdeliai. Internetas, filmai, parduotuvės, net yra posakis, kad seksas parduoda. Tokiu būdu seksas nuvertinamas, jis nebėra ypatingas įvykis. 

Be to, žmonės dažnai pradeda jaustis blogai, nes suvokia, kad nesugeba visur ir visada būti seksualūs. Atrodo, kad visi yra be galo seksualūs, o aš tai būnu ir pavargęs, nesugebu visur ir visada patirti orgazmo.

- Kokia tikimybė netikėtai pastoti, laikantis NŠP?

– Dvidešimt metų Vokietijoje, Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje vykdytas tyrimas atskleidė, kad NŠP efektyvumas – 99,4 proc. Iš tūkstančio moterų, kurios planavo nepastoti, laikėsi taisyklių ir vaisingomis dienomis susilaikė nuo lytinių santykių, netikėtai per metus pastojo tik šešios. Procentas prilygsta pačiai efektyviausiai kontracepcijai – hormoninei spiralei, kurios efektyvumas – 99,6-99,8 procento.

NŠP buvo mokomos naujos poros, šio metodo dar netaikiusios. Tyrime buvo naudojami pirmų dvejų metų duomenys – kol poros dar nebuvo įgudusios. 

Tipinio vartotojo vartojamo prezervatyvo efektyvumas, Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis yra 86-90 procentų. 

- Pasakodama apie NŠP, dažnai išskiriate faktą, kad šiuo metodu besinaudojančios poros rečiau skiriasi. Kaip dažnai skiriasi NŠP praktikuojančios poros?

– Tyrimai Amerikoje parodė, kad skyrybų procentas yra labai mažas. Pats pirmasis tyrimas buvo darytas religinėje bendruomenėje, skyrybų procentas buvo 0,2 procento. Tuo skaičiumi, aišku, niekas nepatikėjo, nes tirta buvo religinė bendruomenė. 

Vėliau tyrimas dar keletą kartų buvo pakartotas. Didžiausias skyrybų procentas tarp gyvenančių pagal NŠP buvo 5 procentai. Šis tyrimas buvo atliktas bendruomenėse, kurios su religija neturi nieko bendro.

Pernai Lietuvoje šimtui susituokusių porų teko 44 skyrybos( ir tai buvo labai mažas skaičius, lyginant su ankstesniais metais,nes pernai netikėtai padaugėjo santuokų). Tai kone dešimt kartų didesnis skyrybų procentas nei tarp NŠP naudojančių porų.

Esu apmokiusi mažiausiai 500 porų. Didelė dalis gyvena pagal NŠP. Nepažįstu nė vienos poros, kurie gyveno pagal NŠP principus ir būtų išsiskyrę. 

Žinoma, poros aiškinasi santykius, barasi, tai sveika. Bet jie nesiskiria. 

- Kas dažniausiai susidomi NŠP kursais?

– Kada kalbame apie tai sužadėtinių kursuose, kurie skirti Bažnyčioje besituoksiantiems žmonėms, dažniausiai NŠP susidomi tikintieji. Bet šis gyvenimo būdas tikrai nėra tikinčiųjų monopolis. Ateina ir daug netikinčių. 

Būna menininkų, mokslininkų, teisininkų, ekonomistų, finansininkų, psichologų, gydytojų, farmacininkų – įvairiausių sričių atstovų. Daugiau ateina žmonių su aukštuoju išsilavinimu. 

Gydytojai, išklausę kursus, irgi būna susižavėję – jie kitaip pamato žmogaus kūno veikimą. 

Jaunesni – 20-35 metų – žmonės lengviau priima tokį gyvenimo būdą. Vyresniems, ilgą laiką gyvenusiems su kontracepcija, būna sunku pakeisti mąstymą. 

NŠP taip pat padeda tiems, kuriems sunkiau pastoti. Jie pažįsta savo vaisingumą ir neretai pastoja. Šią žiemą turėjome 43 metų moterį, kuri nepastojo jau keletą metų. Pažinusi savo vaisingumą pastojo antrame cikle.

- Kaip elgtis trečiojo pasaulio šalims ar mažiau išsilavinusiems žmonėms, kuriems natūralus šeimos planavimas gali būti per sudėtingas?

– Turite omenyje skurdžiuosius Trečiojo pasaulio žmones? Siūlydami jiems kontraceptines priemones – prezervatyvus ar kontraceptines tabletes – padarysime juos dar labiau priklausomus nuo mūsų – turtingųjų – paramos. 

Išmokydami tokius žmones natūralaus šeimos planavimo, suteikiame jiems įrankį patiems valdyti savo gyvenimus, įduodame tą meškerę į rankas. Jei šeimas išmokysime stebėti savo vaisingumą, jie to išmokę galės perduoti žinias ir savo vaikams. 

Afrikoje, Azijoje, Lotynų Amerikoje vyksta programos, kuriose žmonės yra mokomi pažinti savo vaisingumą. Jos yra net labai efektyvios. 

Tiesa, tokie žmonės paprastai mokomi supaprastinto metodo. Vakaruose mes norime vaisingumą reguliuoti labai tiksliai, kad vaikai gimtų tiksliai tada, kada norime. O afrikiečiams tai nėra taip svarbu. Visiškai neraštingi žmonės, kurie neturi popieriaus, termometro, mokosi kiek paprastesnio savo kūno stebėjimo, kurio efektyvumas tik truputį nusileidžia simptoterminio metodo efektyvumui. 

- Kada ir kaip Katalikų Bažnyčia išsakė palaikymą NŠP ir kritiką kontracepcijai?

– 1960 metais pasaulyje pradėta platinti hormoninė piliulė. Kai 1961 metais ji pasiekė Europą, tuometis popiežius Paulius VI susikvietė specialistus, komisiją, kad išsiaiškintų, kaip piliulė veikia. 

Po septynerius metus trukusių pokalbių ir apmąstymų 1968-aisiais jis paskelbė encikliką apie prideramą tvarką perteikiant žmogaus gyvybei Humanae vitea. Pasaulis tikėjosi, kad pagaliau Bažnyčia pasidarys „moderni“ ir pasakys, kad kontracepcija yra gerai. Bet taip neįvyko. Paskelbus encikliką visiems buvo šokas. 

Popiežius enciklikoje rašė: „Kas naudojasi santuokinės meilės dovana, laikydamasis gimdymo dėsnių, tas neįsivaizduoja esąs gyvybės šaltinių viešpats, o kaip tik pripažįsta, kad tarnauja Kūrėjo planui.“ 

(Enciklikoje popiežius pasmerkė abortus, bet kokią sterilizaciją, taip pat neleistinais vadino veiksmus, kuriais prieš, per ar po santuokinio lytinio akto būtų siekiama sutrukdyti pastoti. „Negalima šitokių santuokinių aktų, sąmoningai padarytų nevaisingais, pateisinti“, – rašė popiežius – Red.) 

Esmė – kad kiekvienas santuokinis aktas turi išlikti atviras gyvybei. Lytinis aktas turi du tikslus – stiprinti sutuoktinių meilę ir dovanoti gyvybę. Konkrečiame lytiniame akte negalima paneigti nė vieno iš šių tikslų. Vėlesni popiežiai šią mintį visą laiką patvirtindavo. Jonas Paulius II bent du kartus per metus pakartodavo tą patį. 

- Ar tai reiškia, kad Bažnyčia skatina žmones visiškai nekontroliuoti savo vaisingumo – gimdyti tiek vaikų, „kiek Dievas duos“?

– Ne, tikrai ne. Bažnyčia sako, kad dirbtinės reguliavimo priemonės nėra geros, tačiau palaiko natūralias reguliavimo priemones. Esame kviečiami pagalvoti prieš kviesdami į pasaulį kiekvieną vaikelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.