Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Seksas pagal Bibliją: kraujomaiša, poligamija ir vergovė

Konservatyvūs krikščionys garsiai pasisako prieš nesantuokinį seksą, kontracepciją ir homoseksualų santuokas, nors pačioje Biblijoje apstu kur kas labiau gluminančių moraliniu požiūriu istorijų apie kraujomaišą, poligamiją ir sekso vergiją. Kviečiame susipažinti, koks galėtų būti mūsų lytinis gyvenimas, jei griežtai laikytumėmės biblinių nuostatų.

Biblijoje apstu gluminančių moraliniu požiūriu istorijų apie kraujomaišą, poligamiją ir sekso vergiją.<br>123rf nuotr.
Biblijoje apstu gluminančių moraliniu požiūriu istorijų apie kraujomaišą, poligamiją ir sekso vergiją.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 26, 2015, 9:42 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 4:56 PM

Poligamija. Senajame Testamente tai buvo suvokiama kaip normalus dalykas, atskirai patvirtintas Jėzaus (Evangelijoje pagal Matą). Tinklalapyje Biblicalpolygamy.com galima rasti aprašus, skirtus keturiasdešimčiai biblinių veikėjų, turėjusių daugiau negu vieną žmoną.

Sekso vergai. Biblijoje nurodytos sąlygos, kaip galima įsigyti skirtingų rūšių sekso vergų ir vergių. Pavyzdžiui, jei vyras nusiperka hebrajų merginą ir ji pamalonina ne savo šeimininką, jis negali jos parduoti užsieniečiui. Taip pat jis privalo paleisti vergę, jeigu negali jos išlaikyti (Išėjimo knyga).

Karo grobis. Nekaltos moterys buvo skaičiuojamos kaip karo grobio dalis. Skaičių knygoje aprašoma, kaip Dievo tarnas duoda įsakymą izraelitams nužudyti visas midjaniečių moteris ir berniukus, bet pasilikti sau visas nekaltas mergeles. Mozės įstatymas nurodo ritualą, kaip apvalyti sučiuptą nekaltąją prieš seksą. (Pakartoto Įstatymo knyga).

Kraujomaiša. Biblijoje ji dažniausiai draudžiama, bet Dievas suteikia ir išimčių. Abraomas ir Sara, Dievo numylėtiniai, buvo pusiau brolis su seseria. Loto dukros jį nugirdė ir pasinaudojo tuo, o Dievas jas apdovanojo sūnumis, tapusiais didžių tautų pradininkais (Pradžios knyga).

Brolio našlė. Jei brolis miršta bevaikis, kiekvieno vyro pareiga tampa padėti našlei pastoti. Onanas sulaukė Dievo bausmės, nes užuot pratęsęs brolio giminę iššvaistė sėklą (Pradžios knyga). Naujajame Testamente ši tradicija išlieka ir aprašoma evangelijoje pagal Matą.

Žmonos tarnaitės. Po kelių dešimtmečių be vaikų, praradusi viltį Abraomo žmona Sara pasiūlė jam permiegoti su jos verge, sakydama, kad jos padedama pagaliau turės šeimą. Jos verge iš tiesų pastojo. Dviems kartoms praėjus, Jokūbo žmonos siuntė jam savo verges, stengdamosis turėti kuo daugiau sūnų (Pradžios knyga).

Kiti vergai. Vyras neturėtų užsiimti seksu su verge, jei ji priklauso kitam vyrui. Tačiau jei taip nutinka, vergė turi būti nuplakta, o vyras privalo paaukoti avį (Levitų knyga).

Prievartos aukos. Išprievartauta hebrajų mergina gali būti parduota savo prievartautojui už 50 šekelių (atitikmuo būtų 580 dolerių). Tokiu atveju vyras privalo ją pasilikti, nes ji buvo pažeminta. (Pakartoto Įstatymo knyga). Atmetus jėgos panaudojimą ir prievartavimą, moters pozicija Biblijoje nereikšminga, vien todėl, kad ji sukurta iš Adomo šonkaulio (Pradžios knyga).

Naujajame Testamente šios normos ir taisyklės tik dar kartą patvirtinamos paties Jėzaus:

„Negalvokite, kad atėjau paneigti įstatymų ar pranašų. Atėjau ne atmesti, bet patvirtinti. Sakysiu jums tiesą, kol dangus ir žemė praeis, nei menkiausia raidė nepradings iš įstatymo, kol viskas nebus pasiekta (Evangelija pagal Matą)“.

Amžiams bėgant, krikščionių lyderiai nesutarė dėl sugulovių ir poligamijos, taip pat kaip ir dėl vergijos platesne prasme. Bėgant laikui ir evoliucionuojant žmonijos moralumui, priverstinė santuoka ir seksas tapo vis mažiau priimtina. Šiandien netgi pasišventę tikintieji Biblija yra nusistatę prieš sekso vergiją. Tuo tarpu santuoka jiems yra laisva meilės išraiška. Ar tai reiškia, kad gali pasikeisti ir požiūris į homoseksualų santuokas? Parodys ateitis.

Parengė Kornelija Dūdaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.