Mokslininkai įspėja: oralinis seksas gali baigtis mirtina liga

Oralinis seksas – ne mažiau pavojingas sveikatai, nei rūkymas. Ekspertai teigia, kad jis – labai rimta burnos vėžio priežastis. Žmogaus papilomos viruso perdavimas oralinio sekso būdu netrukus gali tapti pagrindine burnos vėžio priežastimi, aplenkdamas rūkymą.

Žmogaus papilomos viruso atmaina, randama burnoje, beveik absoliučiai susijusi su lytiniais santykiais.<br>123rf nuotr.
Žmogaus papilomos viruso atmaina, randama burnoje, beveik absoliučiai susijusi su lytiniais santykiais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-11-23 18:01, atnaujinta 2017-10-03 05:30

Organizacija „euroClinix“ parodė statistiką, atskleidžiančią šiurpinantį ryšį tarp oralinio sekso ir burnos vėžio.

2011 m. Jungtinėje Karalystėje burnos vėžys buvo diagnozuotas 6797 žmonėms. Ekspertai įspėja, kad jo atvejų daugėja, ir to priežastis – žmogaus papilomos virusas, plintantis per oralinį seksą, rašo „The Huffington Post“.

Žmogaus papilomos virusu galima užsikrėsti per nesaugų seksą, jis į organizmą patenka per gleivines – burną, tiesiąją žarną, gimdos kaklelį ir gerklę.

Virusas yra visur paplitęs ir labai užkrečiamas. Pasak mokslininkų, daugiau kaip trys ketvirtadaliai lytiškai aktyvių moterų juo užsikrečia kuriuo nors savo gyvenimo momentu.

Žmogaus papilomos viruso atmaina, randama burnoje, beveik absoliučiai susijusi su lytiniais santykiais. Sveikatos ekspertai teigia, kad labai panašu, jog oralinis seksas gali sukelti burnos vėžį.

Burnos vėžio požymiai yra negyjančios opos, nuolatinis diskomfortas ir skausmas burnoje, baltos ar raudonos dėmės burnoje ar gerklėje, sunkumas ryjant, guzai kakle, nepaaiškinamas svorio kritimas ir blogas burnos kvapas.

Norint užkirsti kelią žmogaus papilomos viruso plitimui, ekspertai rekomenduoja per oralinį seksą naudoti prezervatyvą. Jis atlieka apsauginio barjero tarp varpos ir burnos funkciją.

„Mes ja ukurį laiką žinome, kad daugelis genitalijų srities vėžio rūšių, kaip vulvos, gimdos kaklelio, varpos ir išangės, yra susijusios su šiuo virusu, tad visai logiška, kad tas pats galioja ir burnos vėžiui“, – sakė Gydytoja Helen Webberley.

Ji primygtinai rekomenduoja per oralinį seksą naudoti prezervatyvus ar oralinius barjerus. Taip pat svarbu 12-13 metų mergaites paskiepyti prevenciškai, apsaugant nuo šių vėžio formų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.