Problemos su erekcija? Greičiausiai trūksta vieno vitamino

Kasdienė vitamino D dozė gali užkirsti kelią impotencijai. Tokią žinią nuo erekcijos sutrikimų kenčiantiems vyrams paskelbė JAV mokslininkai.

Erekcijos disfunkcija – nesugebėjimas pasiekti ar išlaikyti erekciją lytinių santykių metu.<br>123rf nuotr.
Erekcijos disfunkcija – nesugebėjimas pasiekti ar išlaikyti erekciją lytinių santykių metu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-02 18:10, atnaujinta 2017-10-01 16:03

Vitamino D trūkumas padidina daugybės ligų riziką – nuo diabeto iki aukšto kraujospūdžio. Mokslininkai iš Johnso Hopkinso universiteto JAV mano, kad vitamino trūkumas taip pat gali paskatinti erekcijos sutrikimų atsiradimą.

Jie nustatė, kad daugumai nuo erekcijos sutrikimų kenčiančių vyrų trūksta šio vitamino.

„Vitamino D trūkumą lengva nustatyti ir padėtį ištaisyti pakeitus gyvenimo būdą – ėmus sportuoti, pakeitus mitybą, pradėjus vartoti vitaminus ir daugiau laiko leidžiant saulėje“, – teigė Erin Michos, kardiologė iš Johnso Hopkinso universiteto.

Svarbiausias klausimas – ar vitaminas D gali padėti išgydyti ir erekcijos problemas.

Mokslininkė perspėjo, kad tai – tik įžvalga. Reikia daugiau tyrimų, kad būtų išsiaiškinta, ar vitamino D trūkumas prisideda prie impotencijos atsiradimo.

Ir erekcijos sutrikimai, ir vitamino D trūkumas yra padidėjusios širdies ligų rizikos požymiai. Tad atradimas pabrėžia vitamino svarbą visam organizmui – įskaitant kraujagysles, kurios maitina genitalijų audinius.

E.Michos ir jos komanda išanalizavo pusketvirto tūkstančio 20-mečių ir vyresnių vyrų medicininius įrašus. Visi šie vyrai dalyvavo nuo 2001 metų iki 2004-ųjų vykdytoje nacionalinėje apklausoje apie sveikatą.

Nė vienam jų nediagnozuotos širdies ligos, trečdaliui jų trūko vitamino D, o 16 procentų vyrų kentė erekcijos sutrikimus.

Vitamino D trūkumas – mažiau nei 20 nanogramų mililitre kraujo – nustatytas 35 procentams vyrų, turinčių erekcijos sutrikimų, – rašoma Didžiosios Britanijos dienraštyje „Daily Mail“.

Tikimybė, kad dėl vitamino D trūkumo vyras sirgs impotencija, yra didesnė 32 procentais.

Komanda atsižvelgė ir į kitus veiksnius, lemiančius erekcijos sutrikimus, – vaistus, alkoholio vartojimą, rūkymą, diabetą, uždegimą ir aukštą kraujospūdį.

Erekcijos disfunkcija – nesugebėjimas pasiekti ar išlaikyti erekcijos per lytinius santykius – būdinga 40 procentų vyrų, vyresnių nei 40 metų, ir 70 procentų – vyresnių nei 70 metų.

Vitamino D trūkumo rizikos veiksniai – antsvoris, nepakankamas kiekis saulės šviesos, tamsesnė oda ir tam tikros ligos.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.