Sekso asistentė atvirai apie seksą su neįgaliaisiais

Tomašui Pikui (26 m.) iš Prahos vėl atsivėrė durys į intymųjį pasaulį. Prieš keletą metų dėl genetinės ligos į invalido vežimėlį sėdęs ir dėl to širdies draugę praradęs čekas jautė, kad į neįgaliuosius žiūrima ne kaip į moteris ar vyrus, bet kaip į belyčius asmenis, kurių nedomina seksualinis gyvenimas. Tačiau nuo šių metų sausio 1-osios Čekijos neįgaliesiems ėmė talkinti oficialios sekso asistentės.

Sekso asistentės neslepia, kad su rankų ar kojų nevaldančiais žmonėmis lytinis bendravimas yra kitoks nei su sveikaisiais.<br>„123rf.com“ nuotr.
Sekso asistentės neslepia, kad su rankų ar kojų nevaldančiais žmonėmis lytinis bendravimas yra kitoks nei su sveikaisiais.<br>„123rf.com“ nuotr.
Invalido vežimėlis T.Pikui netapo užkarda į pramogas ir intymų gyvenimą. Čekas lankėsi net Tailande<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Invalido vežimėlis T.Pikui netapo užkarda į pramogas ir intymų gyvenimą. Čekas lankėsi net Tailande<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sekso asistentės neslepia, kad su rankų ar kojų nevaldančiais žmonėmis lytinis bendravimas yra kitoks nei su sveikaisiais.
Sekso asistentės neslepia, kad su rankų ar kojų nevaldančiais žmonėmis lytinis bendravimas yra kitoks nei su sveikaisiais.
Daugiau nuotraukų (3)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Feb 7, 2016, 6:30 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 10:02 PM

Prostitučių perkvalifikavimas

Pirmomis penkiomis sekso asistentėmis Čekijoje tapo savanorės moterys, baigusios Vidaus reikalų ministerijos surengtus specialius kursus, suteikiančius teisę ne tik konsultuoti, bet ir lytiškai santykiauti su neįgaliaisiais.

Visos jos užsirašė į kursus perskaičiusios organizacijos „Malonumai be rizikos“ skelbimą.

Šiai organizacijai Čekijos valdžia patikėjo perkvalifikuoti prostitutes į oficialias sekso asistentes, kurios galėtų aptarnauti neįgaliuosius.

Sekso asistentės turėjo susipažinti su etikos kodeksu ir jį pasirašyti.

Jis įpareigoja jas nuolat tikrintis sveikatą ir suteikia teisę liesti pacientų kūną.

Prostitucija Čekijoje yra legali, o sociologiniai tyrimai parodė, kad dauguma žmonių pritarė tokiai pagalbai neįgaliesiems.

Čekai, atrodo, jau įsisąmonino, kad ir likimo nuskriaustieji turi teisę į visavertį gyvenimą – ne tik į mokslą, darbą, poilsį, bet ir į seksualinį pasitenkinimą, apie kurį anksčiau buvo nutylima. Nuo šiol bus kitaip.

Sekso asistentės bus išmokytos konsultuoti tiek neįgaliuosius, tiek jų partnerius ir šeimos narius.

Projektas rengtas dvejus metus

Organizacija „Malonumai be rizikos“ iki šiol užsiėmė tiktai lytiniu būdu plintančių ligų profilaktika ir teikė pagalbą prostitutėms.

Kol kas specialius kursus dirbti su neįgaliaisiais baigė ir sekso asistenčių pažymėjimus gavo tik penkios moterys.

Organizacijos direktorė Lucie Šidova žurnalistams pasakojo, kad kursuose moterimss buvo teikiama informacija, konsultuojama apie neįgaliųjų seksualinio gyvenimo ypatumus ir svarbą.

„Sekso asistentės konsultuos neįgaliųjų šeimos narius, patarinės jų partneriams ir net galės dalyvauti per jų sueitis kaip pagalbininkės“, – kalbėjo L.Šidova.

Sekso asistentės galės ir pačios teikti įvairiapusiškas intymias paslaugas neįgaliesiems. Tačiau kitaip, negu jau yra Olandijoje ar Danijoje, kur už sekso asistenčių paslaugas neįgaliesiems moka valstybė, čekai turės atsiskaityti patys.

Viena valanda intymaus bendravimo su sekso asistente neįgaliajam Čekijoje kainuos 1200 kronų (44 eurus).

Be to, perkamos meilės trokštantys neįgalieji ne tik privalės patys susimokėti už sekso asistenčių paslaugas, bet ir patys joms skambinti.

L.Šidova pasakojo, kad šį projektą rengė dvejus metus, o jam įgyvendinti pinigų gavo iš vieno Šveicarijos fondo.

„Malonumai be rizikos“ jau išplatino skelbimą, kviečiantį moteris į antrą sekso asistenčių rengimo grupę.

L.Šidova viliasi, kad netolimoje ateityje Čekijos vyriausybė iš dalies ar net visiškai kompensuos neįgaliesiems bendravimo su sekso asistentėmis išlaidas.

Nesvarbu, kaip bus, invalido vežimėlyje sėdintis T.Pikas pareiškė, kad fizinis artumas jiems, neįgaliesiems, būtinas kaip ir sveikiesiems.

„Tai turi milžinišką įtaką mūsų psichikos būklei. Sekso asistenčių atsiradimas padės mums tapti visaverčiais visuomenės nariais“, – įsitikinęs jaunas vyras, dar 2013 metais turėjęs širdies draugę, kuri vėliau jį dėl ligos paliko.

Lytiniai santykiai su neįgaliais – kitokie

42 metų Iva – viena iš penkių moterų, gavusių teisę vadintis sekso asistente, tikino, kad daliai neįgaliųjų ji tampa pirmąja moterimi, su kuria jie patiria sueitį.

Neįgaliesiems tai esą sukelia didelį džiaugsmą, nes iki tol jie apie filmuose matomus bučinius ir glamones vien svajodavo, bet nedrįsdavo tėvams ar globėjams prasitarti to pageidaujantys.

Iva neslėpė, kad su rankų arba kojų nevaldančiais žmonėmis lytinis bendravimas kitoks nei su sveikaisiais. Be to, neįgalieji dažnai neturi intymumo patirties, todėl juos tenka supažindinti ir su vyro, ir su moters kūno paslaptimis.

Neretai Ivos patarimų prašo ir neįgaliųjų poros arba neįgalų partnerį turintis asmuo. Likimo nuskriaustųjų artimieji ne tik nedrįsta tokių dalykų aiškinti, bet ir neturi tam reikiamo pasiruošimo, tad neretai pradžioje patys paskambina ir prašo atvykus suteikti konsultaciją.

Taip pasielgė ir pirmojo Ivos kliento – Downo sindromu sergančio 27 metų Tomašo Baxos – tėvai.

Po pusvalandžio pokalbio tėvai Ivos paprašė ir kitą kartą atvykti dėl sueities su Tomašu. Dabar ji pas šį vaikiną važiuoja dukart per mėnesį.

Tomašo tėvai džiaugiasi, jog po Ivos apsilankymų jų sūnus tampa bendraujantis, linksmesnis ir ne toks irzlus.

44

Tiek eurų neįgaliajam Čekijoje kainuos viena valanda intymaus bendravimo su sekso asistente.

Čekų drąsa papiktino lenkus

Sekso paslaugos neįgaliesiems jau senokai oficialiai teikiamos Vokietijoje, Olandijoje, Šveicarijoje, Danijoje.

Čekijos vidaus reikalų ministerijos spaudos atstovas Michalas Smidas pasidžiaugė, kad sekso asistenčių atsiradimas ir jų šalyje nesukėlė visuomenės pasipiktinimo bangos. Dauguma tautiečių tai įvertino teigiamai ir sekso asistenčių net netapatina su prostitutėmis. Ateistiškai nusiteikusi Čekijos visuomenė yra linkusi labiau įsiklausyti į mokslininkų nuomonę.

Tačiau sekso asistenčių įteisinimas Prahoje sukėlė savotišką šoką katalikiškoje Lenkijoje, kur norima visiškai uždrausti abortus ir kontraceptines priemones, likviduoti lytinio švietimo pamokas mokyklose, o tikybos egzaminą abiturientams padaryti privalomą.

Žurnalistų klausinėjami Lenkijos neįgaliųjų atstovai prisipažino, kad skambina prostitutėms, tačiau jos arba atsisako atvykti pas juos, arba užsiprašo milžiniškos sumos. Būna ir taip, kad pas neįgalųjį atvykusi prostitutė jį apvagia. Lenkijos neįgalieji neslėpė norintys, kad sekso asistenčių atsirastų ir jų šalyje, tačiau mano, jog dėl Bažnyčios bei katalikiškų partijų konservatyvumo tai greitai neįvyks.

Dalis lenkų sekso asistentes neįgaliesiems vadina puikiu pavyzdžiu, kaip reikia rūpintis tautiečių sveikatingumu.

Kita dalis, ypač katalikiškų tinklalapių skaitytojai, sekso asistenčių įteisinimą vadina prostitucijos skatinimu ir teigia, kad tokiu nuodėmingu įstatymu čekai pasmerkė visą savo tautą pragaro kančioms.

Prahoje galima išgirsti netgi tokį palyginimą – čeką nuo lenko lengviausiai atskirsite saunoje: pastarieji į ją ateina su glaudėmis, o visi vietos gyventojai kaitinasi nuogi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.