Gedulo paženklintas seksas: vaiko mirtis apkartino intymumą

Kai Becky ir Lorenas Bensonai iš Amerikos ėmė mylėtis naudodami prezervatyvus, pasidarė lengviau ne todėl, kad būdavo mažiau netvarkos pasibaigus aktui, – moteris po sekso galėjo iš karto miegoti, o ne laukti, kol vyras jai paduos marškinėlius apsivalyti. Pora nemėgo prezervatyvų, bet to jiems būtinai reikėjo.

Nors seksas ėmė atrodyti pavojingesnis, poros santykiai sustiprėjo dėl išbandymų.<br>123rf nuotr.
Nors seksas ėmė atrodyti pavojingesnis, poros santykiai sustiprėjo dėl išbandymų.<br>123rf nuotr.
Žinia, jog gali susilaukti nesveiko kūdikio, poroms apkartina intymias akimirkas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Žinia, jog gali susilaukti nesveiko kūdikio, poroms apkartina intymias akimirkas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Apr 10, 2016, 7:51 PM, atnaujinta May 29, 2017, 6:01 PM

Becky ir Loreno santuoka buvo kupina meilės. Jie turėjo dvi dukras – 5-erių Skylar ir 10 mėnesių Miss Elliott.

Bet tada, 2009-aisiais, pora sužinojo, kad yra genetinės Tay-Sachso ligos nešiotojai.

Tuomet jie buvo vedę jau šešerius metus.

„Nė neįsivaizdavome, kad mūsų giminaičiai turėjo šią genetinę mutaciją, – prisipažino B.Benson. – Nežinojome, kad ją perdavėme jauniausiai dukrai. Tačiau vos kelių mėnesių mergaitė ėmė rodyti ligos ženklus.

Pradėjau įtarti kažką negera, kai žiūrėdavau į, atrodytų, sveiką mažylę, nesugebančią įvaldyti veiksmų, kuriuos puikiai atlikdavo jos bendraamžiai.

Miss Elliott nemokėjo ropoti, laikyti buteliuko ar atkartoti mūsų kalbos.“

Jautė prieštaringas emocijas

Ši neišgydoma Tay-Sachso liga neleidžia kūdikiui vystytis nei fiziškai, nei protiškai, o maždaug 4-erių pasiglemžia gyvybę.

„Tikriausiai manote, kad pora nustoja mylėtis, kai vaikas miršta dėl tokios siaubingos ligos, – spėjo moteris. – Mums taip ir buvo. Kai Miss Elliott 2012-aisiais paliko šį pasaulį, jaučiau didelę tuštumą – tarsi būčiau tiktai kiautas. Negalėjau įsivaizduoti ateities be dukros“, – prisipažino Becky.

Iš pradžių ji nežinojo, kaip toliau gyvens. Tačiau po kurio laiko suprato, kad meilė vyrui yra stipresnė už skausmą – ji tebebuvo gyva.

„Kai pirmą kartą mylėjomės po žinios apie genetinę dukros ligą, manyje kunkuliavo skirtingos emocijos. Jaučiausi nepatogiai, nes jokių intymių santykių neturėjome mėnesį – tai buvo ilgiausias laikotarpis be sekso per visą mūsų santuoką.

Bet buvimas kartu su juo taip pat guodė – intymumas ir rauda buvo susimaišę, ir tik mes tai supratome. Be to, bijojau galimų pasekmių“, – prisimena Becky.

Svarbiausia – emocinis ryšys

Pora kartu įveikė daug sunkumų: jie susituokė jauni, keitėsi jų karjera, jie kraustėsi iš vienos valstijos į kitą, susilaukė vaikų, gedėjo dėl giminaičių mirties, tačiau išliko ištikimi vienas kitam.

Nieko keista, kad tokie įvykiai sukelia daug streso: naujos socialinės situacijos pakeitus darbą, kultūriniai pokyčiai persikrausčius į kitą valstiją, kur nėra draugų ar šeimos, kurie gali padėti.

Tačiau vaiko mirtis gali sugriauti daugelio porų gyvenimą.

„Pyktis, tuštuma ir ilgesys – jausmai, kurie užklumpa netekus vaiko, – sakė B.Benson. – Tačiau šios skausmingos netekties akivaizdoje turėjome stengtis toliau gyventi savo gyvenimą, mylėti šeimą ir nenutolti vienas nuo kito, nors ir jautėmės fiziškai bei emociškai išsekę.

Vienas kitam teikėme paramą. Būtent todėl vis dar troškome emocinio ir fizinio intymumo“, – pasakojo moteris.

Tiesa, jų sekso suvokimas laikui bėgant pasikeitė. Iš spontaniškų jaunavedžių, norinčių kuo greičiau nuplėšti vienas nuo kito drabužius, jie tapo ramesni.

Seksas, nors ir tapo rutina, nebuvo nuobodus. Atvirkščiai, išliko aistringas. Buvo svarbus ne tik fizinis, bet ir emocinis ryšys. Bent jau Becky saugiausiai jautėsi vyro glėbyje.

„Kai sužinojome, kad mūsų būsimi vaikai gali mirtinai sirgti, buvo sunku net pagalvoti apie seksą, bet mes su vyru tebejautėme potraukį vienas kitam. Vis dar mylėjome vienas kitą, o seksas buvo tai, kuo vyras ir žmona turėtų dalintis nevaržomi.

Troškau sekso, bet jis mane gąsdino. Ne pats aktas, o galimos pasekmės.

Seksas su vyru reiškė galimą nėštumą, o mes nenorėjome vėl rizikuoti – žinojome, kad yra 25 procentų tikimybė, jog mūsų vaikas sirgs Tay-Sachso liga“, – pasakojo amerikietė.

Netektis neišskyrė

Abortas nebūtų buvusi išeitis dėl poros moralinių ir religinių įsitikinimų. Tad moteris ėmė vartoti dvigubai daugiau tablečių nuo nėštumo, kad nepastotų. Mat prezervatyvai jiems greitai pabodo.

„Man jie nepatiko, Lorenas tikriausiai manė tą patį. Be to, vieną naktį baigėsi prezervatyvai, ir mes nusprendėme lytinį aktą tiesiog nutraukti anksčiau. Vyras jį užbaigė man ant pilvo.

Man tai pasirodė nenuoširdus jausmas – ne toks aktas, kuris simbolizuotų meilę ir ryšį“, – atviravo Becky.

Tokia buvo rutina pastaruosius šešerius metus. Ir moteris nekentė jos.

Niekur nedingo jos troškimas būti artimai su vyru, nors ir turėjo rūpintis sergančia dukra Miss Elliott. Mergaitė nebegalėjo pati stovėti, pradėjo akti, nebenurydavo maisto, prasidėjo širdies smūgiai.

„Praėjus metams po baisios diagnozės vyras užsimiršo – ar tai įvyko per greitai – ir į mane pateko sėklos.

Verkiau. Nenustodama raudojau ir sugadinau mūsų romantišką naktį. Negalėjau pakelti minties, kad mano kūnas gali auginti dar vieną vaiką, kurio lauktų siaubingas likimas“, – prisipažino Becky.

Lorenas irgi jautėsi blogai. Tuomet pora vėl stengdavosi lytinį aktą nutraukti anksčiau. „Pasiilgstu ankstesnio sekso. Iš mūsų buvo atimtas intymumas, kuris turėtų būti tarp vyro ir žmonos“, – neslėpė moteris.

Vaiko netektis atima saugumo, stabilumo jausmą. Becky ir Lorenas stengėsi išlikti racionalūs, kad galėtų judėti į priekį.

„Jaučiu, kad laimime, nes mūsų santuoka išliko stipri, nepaisant netekties. Jaučiu, kad laimime, kai net po 13 santuokos metų mylimės.

Mintis apie nėštumą mus vis dar gąsdina. Širdgėla vis dar apsunkina gyvenimą. Ji pasireiškia netikėtai, bet neišskiria mūsų“, – džiaugėsi B.Benson, nusprendusi papasakoti savo istoriją viename amerikiečių tinklapyje, kad morališkai palaikytų kitas panašaus likimo poras.

Nors seksas Becky ir Lorenui ėmė atrodyti pavojingesnis, poros santykiai sustiprėjo dėl išbandymų.

„Žinome intymumo pavojų, bet imamės visų priemonių, kad jo išvengtume, – teigė moteris. – Žinau, kad galime rinktis sterilizaciją, bet nenorime imtis šių kraštutinių priemonių.

Nenoriu, kad genų nesuderinamumas iš mūsų dar ką nors atimtų. Nenorime visam laikui sterilizuotis tik todėl, kad mylime vienas kitą. Mes judame tolyn. Kai mylimės, stiprėja mūsų ryšys.

Dalinamės tylia rauda“, – savo pasakojimą baigė B.Benson.

Baimė susilaukti nesveiko įpėdinio trikdo seksą

Tay-Sachso liga – gerai žinoma genetinė liga, ypač paplitusi JAV. Iš pradžių nepastebima, kad kūdikis gimė nesveikas. Tačiau tarp ketvirto ir aštunto mėnesio jo vystymasis sulėtėja, atsiranda neurologinių pažeidimų, psichomotorikos sutrikimų.

Vaikas pamažu apanka, tampa visiškai bejėgis, jam prasideda nekontroliuojami traukuliai ir galiausiai paralyžius. Tay-Sachso liga neišgydoma ir daugelis ligonių miršta sulaukę vos 3–4 metų.

Šia liga sergantį vaiką auginančios poros neretai išsiskiria, nes nežino, kaip susitvarkyti su stresu miegamajame.

Blokuojami keliai apvaisinti

Sterilizacija, kurią amerikiečių porai siūlo kai kurie medikai, dar vadinama negrįžtamąja kontracepcija. Prieš ją pasirenkant reikia rimtai apsvarstyti, ar tikrai tas žmogus nebenorės daugiau turėti vaikų.

Tai chirurginė operacija, kuria siekiama visiškai nutraukti paciento reprodukcinę funkciją, nesumažinant jo lytinio potraukio.

Vyrams ir moterims sterilizacijos būdai skirtingi. Moters sterilizacija – ypač efektyvus metodas. Operacijos metu moters kiaušintakiai, kuriais kiaušinėliai keliauja iš kiaušidžių į gimdą, yra perrišami, nupjaunami arba blokuojami kokiu nors kitu būdu. Todėl spermatozoidai nebegali pasiekti kiaušinėlio ir jo apvaisinti.

Vyrų sterilizacijos, arba vazektomijos, metu perrišami, perpjaunami arba blokuojami kitu būdu vyro sėkliniai latakai, kuriais iš sėklidžių į varpą keliauja spermatozoidai. Dėl to jie nebepatenka į sėklą, ir vyras nebegali apvaisinti moters.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.