Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Kodėl moterims patinka nutrauktas lytinis aktas?

Nepaisant to, kiek daug naujų kontracepcijos metodų atsirado, daugybė įvairaus amžiaus moterų renkasi nutrauktą lytinį aktą.

Stebėtina, tačiau daugybė moterų vis dar renkasi nutrauktą lytinį aktą, patį seniausią ir primityviausią kontracepcijos būdą.<br>123rf nuotr.
Stebėtina, tačiau daugybė moterų vis dar renkasi nutrauktą lytinį aktą, patį seniausią ir primityviausią kontracepcijos būdą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 10, 2016, 8:00 PM, atnaujinta May 26, 2017, 12:38 AM

Nors medicinos pažanga leidžia moterims kaip niekada laisvai pasirinkti tinkamiausią kontracepciją, tokią kaip gimdos spiralė, kurios patikimumas didžiausias, ne visos ja pasinaudoja. Stebėtina, tačiau daugybė moterų vis dar renkasi nutrauktą lytinį aktą, patį seniausią ir primityviausią kontracepcijos būdą. JAV atliktais tyrimais, bent 60% moterų yra naudojusios šį metodą, o nuolat nutrauktu lytiniu aktu kaip kontracepcijos priemone naudojasi bent 3% moterų, tačiau skaičiai gali būti kur kas didesni. Kaip teigia pačios moterys, laiku nutrauktas aktas yra tinkamiausias apsaugos pasirinkimas jų atžvilgiu.

Nors ir tenka jaustis kaltoms dėl tokio pasirinkimo, taip yra dėl bendro nusistatymo, kad tokį apsaugos metodą renkasi neatsakingos, abejingos ir tiesiog aplaidžios moterys. Tačiau tyrimai teigia, kad nutrauktas lytinis aktas beveik toks pat efektyvus kaip ir prezervatyvų naudojimas, aišku, nėra apsaugos nuo lytiškai plintančių ligų, tačiau apsaugos nuo neplanuoto nėštumo patikimumas beveik toks pat. Teigiama, kad 17% porų, kurios naudojo prezervatyvus ir 18% porų, pasirinkusių nutrauktą lytinį aktą, susidūrė su neplanuotu nėštumu. Tačiau skaičiai nėra tokie dramatiški, kokie gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Kaip teigia Rachelė Jones, Guttmacher instituto mokslininkė, daugiau nei pusė moterų yra išbandžiusios nutraukto akto metodą, tokie skaičiai neleidžia ignoruoti fakto, kad tai išliks populiaru ir būtina apie tai kalbėti plačiau. Pagal R.Jones atliktą tyrimą, bent 30% reprodukcinio amžiaus moterų JAV bent kartą per praėjusį mėnesį pasinaudojo nutraukto akto metodu. Daug moterų 65 metodą pasirinko kaip papildomą, šalia jau naudojamų kontraceptinių tablečių, gimdos spiralių ar prezervatyvų. Tai paneigia įsitikinimą, kad nutrauktą aktą renkasi tik neatsakingos moterys.

Nutrauktas lytinis aktas patrauklus tuo, kad jam nereikia recepto, nereikia naudotis jokiomis priemonėmis ir jis visada prieinamas. Dažnai jis pasirenkamas kaip priedas prie natūralaus šeimos planavimo metodo, stebint vaisingumo lygį, t.y., moters menstruacinio ciklo svyravimus, kurie turi įtakos tikimybei pastoti. Nors buvo manoma, kad tai atgyvenęs būdas, išmaniųjų telefonų programėlių, skirtų stebėti vaisingumo lygiui, populiarumo augimas šį įspūdį keičia.

Pačios moterys, kurios naudojasi nutraukto lytinio akto metu, prieštarauja vyraujančiam įsitikinimui apie tai, kad jos neinformuotos ir nepasiruošusios lytiniam gyvenimui. Kaip teigia apklaustos moterys, jos nėra naivios ir puikiai žino, kad metodas nėra efektyviausias, tačiau ir kiti metodai nuvilia. Viena apklausta moteris teigė, kad naudojo kontraceptines piliules, tačiau pastojo, todėl dabar renkasi nutrauktą aktą. Jos seksualinis aktyvumas nėra didelis, todėl šis metodas patogus. Kelis kartus, kai kilo problemų dėl nutraukimo, ji pasinaudojo skubiosios kontracepcijos tablete. Taip pat ji neatmeta ir to, kad esant nepageidautinam nėštumui, ji neatsisakytų aborto. Nutraukto akto metodą moteris pasirinko ne iš tingumo. Kontraceptinės tabletės, kurias ji naudojo, tapo problema, nes kas mėnesį važiuoti į kliniką recepto užimdavo per daug laiko, o prezervatyvai netiko dėl alergijos lateksui.

Priežastys, dėl kurių moterys renkasi akto nutraukimą, labai įvairios. Daug moterų nenori naudoti hormonų, todėl atsisako kontraceptinių tablečių. Religinės nuostatos tam irgi turi įtakos. Akto nutraukimas yra bene paprasčiausias pasirinkimas. Tam nereikia jokių specialių priemonių. Kelly Blanchard, ne pelno siekiančios reprodukcinės sveikatos organizacijos prezidentė, teigia, kad būtinos diskusijos dėl lytinio akto nutraukimo kaip kontracepcijos naudojimo, užuot smerkus tas moteris, kurios jį renkasi. Abi tyrėjos, tiek R.Jones, tiek K.Blanchard, tvirtino, kad sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai turėtų pripažinti akto nutraukimą kaip kontracepcijos metodą, kad galėtų pacientėms padėti, nes taip bent jau sužinotų, kaip dažnai šis metodas pasirenkamas. Šis pasiūlymas susilaukė daug kritikos, pirmiausia dėl galimo neigiamo poveikio paaugliams, kurie puls naudotis šiuo metodu. Nors tyrimai todo, kad paaugliai ir taip tuo naudojasi.

Viena apklausta moteris sakė, kad lytinio akto nutraukimu naudojasi jau nuo paauglystės, nuo pat lytinio gyvenimo pradžios. Alergija prezervatyvų lateksui ir psichologinis diskomfortas dėl gimdos spiralės nepaliko jai kito pasirinkimo. Ši moteris neturi pastovaus partnerio, dėl lytiškai plintančių ligų tikrinasi reguliariai, to paties tikisi ir iš partnerių, o iškilus abejonių, pareikalauja pasidaryti tyrimus. Su partneriais, kuriems nepatinka nutrauktas aktas, ji renkasi oralinį seksą, su ejakuliacija ant jos krūtinės ar užpakalio, taip paįvairindama seksualinį gyvenimą. Nepavykus laiku nutraukti akto, visada yra atsarginis planas – tabletės. Kaip teigė ši moteris, akto nutraukimas yra papildoma komunikacija ir ryšys tarp partnerių, o jai pačiai tai kur kas geresnė patirtis nei kiti kontracepcijos metodai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.