Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Kaip organizmą veikia ilgas susilaikymas nuo sekso?

Susilaikymas yra dorybė? Tikrai ne visuomet. Ar susimąstėte, kas nutinka suaugusio žmogaus organizmui, kai jis liaujasi mėgautis seksu? Nors ilgalaikio neigiamo poveikio sveikatai celibatas nesukelia, tam tikrus netikėtus pokyčius susilaikėliai tikrai pajunta.

Seksologai išskiria net keletą pokyčių, su kuriais susiduria išsižadėjusieji sekso.<br>123rf nuotr.
Seksologai išskiria net keletą pokyčių, su kuriais susiduria išsižadėjusieji sekso.<br>123rf nuotr.
Seksologai išskiria net keletą pokyčių, su kuriais susiduria išsižadėjusieji sekso.<br>„123rf.com“ nuotr.
Seksologai išskiria net keletą pokyčių, su kuriais susiduria išsižadėjusieji sekso.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2016-11-23 19:03, atnaujinta 2017-04-17 06:35

Taigi kas darosi su kūnu, kai atsisakote sekso? Seksologai ir psichologai išskiria net keletą reikšmingų pokyčių, su kuriais susiduria tie, kurie dėl įvairių priežasčių išsižada sekso.

Kaip sekso atsisakymas gali paveikti jūsų organizmą, priklauso nuo kelių dalykų, pirmiausia nuo bendros jūsų sveikatos. Taip pat nuo amžiaus ir net nuo to, kokiu seksu mėgavotės iki tol.

Jei sekso atsisakėte ne dėl kokių nors fiziologinių priežasčių, bet dėl to, kad, pavyzdžiui, nerandate tinkamo partnerio arba nusprendėte mesti sau susilaikymo iššūkį, per trumpą laiką pajusite tam tikrus pokyčius.

Pirmiausia jūsų libido – aistra ir geidulingumas – gali stipriai sumažėti. O kartu su juo – ir gyvybingumas, energija.

Tiesa, galimas ir atvirkštinis variantas, kai būsite nuolat lytiškai susijaudinę, o galvoje suksis tik mintys apie seksą.

Sekso stoka netgi gali drumsti jums nuotaiką ir sukelti stresą. Juk paprastai intymūs meilės žaidimai padeda pašalinti įtampą ir atsipalaiduoti.

Psichologai ir seksologai pabrėžia, kad seksas – tai ne vien fiziologinių poreikių patenkinimas. Švelnus prisilietimas prie odos žmones veikia raminamai.

Lytinio akto metu, kai partneriai liečia vienas kitą, atsiranda artumo vienas kitam jausmas.

Be to, prisilietimai visuomet teigiamai veikia abiejų partnerių nuotaiką, nes glamonių metu organizmas išskiria oksitociną, meilės hormoną.

Seksas pakelia nuotaiką dar ir todėl, kad tuo metu žmogaus organizme išsiskiria laimės hormonais vadinami endorfinai.

Tad laikantis celibato dėl šių meilės ir laimės hormonų stokos gali apnikti negatyvios mintys ir bloga nuotaika. Kai kurie moksliniai tyrimai skelbia, kad sekso stoka gali netgi turėti įtakos depresijos atsiradimui.

Seksas ypač reikšmingas menopauzę patiriančioms moterims. Su amžiumi moterų organizme gaminasi vis mažiau moteriškų hormonų estrogenų. Dėl to makšties sienelės darosi ne tokios elastingos ir labiau pažeidžiamos.

O jeigu seksas tampa tik labai reta pramoga, ji dar būna ir skausminga, nes makšties sienelės dar labiau sausėja ir plonėja.

Todėl dažnas seksas vyresnio amžiaus moterims rekomenduojamas kaip profilaktinė priemonė, padedanti palaikyti makšties sveikatą ir kokybišką intymų gyvenimą.

Partnerio neturinčioms moterims seksologai pataria save įaudrinti žiūrint erotines vaizdo juostas, vartant erotines knygas, masturbuojantis.

Visa tai padeda palaikyti makšties elastingumą net ir vyresniame amžiuje.

Seksas labai svarbus ir jaunesnio amžiaus moterims, kiekvieną mėnesį kenčiančioms nemalonius menstruacijų skausmus.

Medikai tai paaiškina tuo, kad orgazmo metu gimdos raumenys susitraukinėja ir dėl to kraujas varinėjamas daug greičiau.

Būtent tai ir sumažina menstruacijų spazmus bei dieglius.

Seksologai tvirtina, kad net ir po ilgiau trukusio celibato žmonės nepraranda meilės žaidimų įgūdžių. Tai tarsi važiavimas dviračiu. Kartą išmokęs ir pabandęs, žinosi, kaip tai daryti, visą gyvenimą.

Todėl jei taip susiklostė, jog ilgesnį laiką negalėjote mylėtis, nesibaiminkite, kad nebesugebėsite to daryti.

O jei vis dar svarstote, ar tikrai verta dažniau patirti kūniškų malonumų, žinokite, kad yra dar vienas nepaneigiamai svarbus sekso privalumas, – jo stoka gali neigiamai paveikti jūsų protinius gebėjimus.

Keli nauji įdomūs amerikiečių ir pietų korėjiečių mokslininkų bandymai su graužikais atskleidė, kad seksas padeda pagerinti smegenų funkcijas ir skatina smegenų ląstelių augimą.

Parengė Agnė Tojūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.