Pasirodė pirmasis lietuviškas romanas apie vyrų meilę ir seksą

Kada nors tai turėjo įvykti. Knygynuose netrukus pasidorys pirmasis Lietuvoje sociologinis romanas apie vyrų meilę ir seksą. Jo autorius Artūras Tereškinas mano, kad knyga parašyta geriau už erotinį bestse­lerį „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ ir bus įdomi smalsiems, so­cialinių ir seksualinių normų nenuvargintiems žmonėms.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2017, 2:16 PM

„Nesibaigiančioje vasaroje“ atvirai vaizduojamas iki šiol neleistinai demonizuotas, užsispyrėliškai neigtas, bet iki skausmo tikras vyrų homoseksualių santykių pasaulis. Praėjusios meilės gedintis pasakotojas ieško vis naujo švelnumo, o skaitytojas gali vujaristiškai stebėti jo meilės scenas, suprasti poelgius ir emocijas. Romane peržengiamos tradicinio supratimo apie įsimylėjimą, meilę, intymumą ribos ir kviečiama permąstyti mūsų pačių erotines fantazijas ir seksualines biografijas.

Autorius supranta, kokiam žingsniui ryžosi, ir yra pasirengęs atlaikyti konservatyvių skaitytojų kritiką, net jei tie skaitytojai sėdi Seime. „Žinau, kad gyvename moralinių, politinių ir religinių da­vatkų šalyje. Šios davatkos užima gana įtakingus postus Sei­me ir kitose valstybinėse institucijose. Tačiau bi­jodamas davatkų tik išduodi save. Davatkos yra ciniškos, jos nuolat manipuliuoja, meluoja sau ir kitiems, jos ir jie vai­dina šventuolius, tačiau, palikę savo sutuoktinius ar sutuok­tines, užsiima seksu oro uostų tualetuose ar Paryžiaus gėjų saunose. Todėl vargu ar būtų verta reaguoti į jų kritiką“, – sako jis.

Romano pradžioje įrašytas sakinys, kad visi veikėjai, gyvi ar mirę, yra fiktyvūs. Jie iš tikrųjų yra autoriaus vaizduotės dirbiniai, nors kai kurie ir primena realius asmenis ar lengvai atpažįstamus socialinius tipažus. „Ilgai lauktas mokslininko prozos debiutas meistriškai rekonstruoja Lietuvos seksualinio pogrindžio labirintus. Įtraukianti, ironiška ir grafiška knyga turėtų tapti lietuviškos žydrosios kultūros atskaitos tašku“, – įsitikinęs kino režisierius R. Zabarauskas.

Knygos autorius yra kultūros tyrinėtojas, sociologijos profesorius, Lietuvos mokslo premijos laureatas. Erotiniame jo kūrinyje ne tik daug meilės ir seksualinio gyvenimo memuarų, bet ir kultūrinių nuorodų į kino filmus ir literatūrą, žymių sociologų ir filosofų darbus. Menotyrininkė L. Kreivytė jo romaną rekomenduoja žingeidiems žmonėms, vėjavaikiams, visokių kreivumų tyrėjams, Seimo nariams ir moralės policininkams.

Spalio 25 d. rengiamas pirmasis knygos pristatymas. Diskusijoje apie seksualumą literatūroje dalyvaus autorius, menotyrininkė L. Kreivytė, kino režisierius R. Zabarauskas ir leidyklos atstovė A. Leonidovna. Renginys vyks kultūros bare „Paviljonas“, Pylimo g. 21B, Vilniuje.

Artūras Tereškinas. Nesibaigianti vasara: sociologinis romanas apie meilę ir seksą. K.: Kitos knygos, 2017.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.