Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Patarimai nuotakoms iš XIX a. brošiūros: kraupu, bet ir šiandien naudojama

Praėjusių metų konferencijoje „Sveika ir laiminga mama“ psichologas Andrius Kaluginas atvirai narpliojo santykių peripetijas, kaip pasikeičia poros seksualinis gyvenimas atsiradus vaikams. Šiais metais konferencija tėvų laukia balandžio 28 dieną, parodų rūmuose „Litexpo“, kur 12 profesionalų dalinsis naujais pranešimais ir įžvalgomis. O dabar dalinamės ištraukomis iš A.Kalugino pranešimo „Seksas, romantika ir motinystė. Tu gali tai suderinti!“

 Pagrindinė taisyklė, kaip turėtų elgtis moteris – „duoti“ mažai, retai ir nenoriai.<br> 123rf nuotr.
 Pagrindinė taisyklė, kaip turėtų elgtis moteris – „duoti“ mažai, retai ir nenoriai.<br> 123rf nuotr.
Andrius Kaluginas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Kaluginas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Goda Prapuolenytė

2019-04-02 19:27, atnaujinta 2019-04-04 15:24

Laimės samprata

„Ar motinystė ir tėvystė griauna romantiką ir seksualinį gyvenimą? Ne, tereikia sąmoningumo, žinių ir vieno auksinio dalyko – kantrybės. Visų pirma jos reikia vyrams, bet taip pat ir moterims.

Ši konferencija vadinasi „Sveika ir laiminga mama“. Kas yra laiminga mama? Visų pirma laimingos mamos pagrindas yra laiminga moteris. Tik būdama laiminga moteris, ji gali tapti laiminga mama.

Pagal įvairius tyrimus nustatyta, kad Lietuvoje gyvena apie 70 procentų laimingų ar beveik laimingų moterų. Tuomet kyla natūralus klausimas – kas yra laimė?

Atrodo, kad tai labai subjektyvu, bet psichoterapijoje yra aiški formulė – žmogus save laimingu laiko, kai žino ko nori ir gauna ko nori.

Tą „ir“, labiausiai taikau vyrams, kurie būna laimingi tuomet, kai gauna tai ko nori. Moterys elgiasi kitaip – jos nebūtinai žino ko nori, bet kai kažką gauna, supranta, kad būtent to ir norėjo.“

Kaip sugriauti romantiką?

„1894 metais Rutha Smithers parašė brošiūrą „Patarimai ir nurodymai nuotakai“. Ši knyga yra konkretus vadovėlis, kaip sugriauti seksualinę romantiką. Jame daroma pagrindinė prielaida, kad lytinis gyvenimas yra siaubinga moters pareiga. Autorė teigia, kad vyrai yra gašlūs egoistai ir tenori seksualiai išnaudoti žmoną. Todėl pagrindinė taisyklė, kaip turėtų elgtis moteris – „duoti“ mažai, retai ir nenoriai.

Rašytoja net įterpia tvarkaraštį, kaip turėtų rutuliotis poros seksualinis gyvenimas: dvi trumpos sueitys per savaitę pirmaisiais mėnesiais, viena per savaitę po metų, viena per mėnesį po penkerių, ir po dešimties metų reikia visai nutraukti seksualinius ryšius su vyru.

Pačiais geriausiais moters draugais turėtų tapti negalavimo, noro miegoti ir galvos skausmo imitavimas. Ginčus, niurzgėjimą ir priekaištavimus geriausia atidėti vakarui, kuomet vyras paprastai pradeda kabinėtis.

Na, o jei jau pradėjote mylėtis, R.Smithers pataria lovoje nejudėti, o ramiai ir tyliai gulėti. Jeigu vyras bandys pakelti naktinius marškinius ir pabučiuoti, reikia iššokti iš lovos ir pareikšti, kad nori į tualetą. Jeigu vyras bandys meilintis, reikia tučtuojau prisiminti kokį kasdieninį nelytinį klausimą ir jį užduoti. Vyrui užbaigus aktą, žmona turi jį pradėti graužti dėl smulkių buities darbų.“

Mitai apie seksą

„Nors dabar XXI amžius, konsultuodmas vyrus, moteris ir poras susiduriu su daugybe mitų, kurie prilygsta informacijai iš senovinės knygos ir trukdo džiaugtis lytiniu gyvenimu. Sakoma, kad viskas prasideda galvoje, ir tai tiesa, nes visi šie prietarai ar įsivaizdavimai trukdo džiaugtis romantika ir meile.

Kokie dažniausiai mitai, su kuriais susiduriu? Daugybė moterų galvoja, kad mylintis vyras automatiškai žino, ko nori jo partnerė.

Tai visiška netiesa, nes dažnai pati moteris nežino ko nori, o iš vyrų to reikalauti dar sudėtingiau. „Jei tu mane myli, tai turi suprasti mane iš žvilgsnio“, – neabejoju, kad apie tai pagalvoja dažna. Mes nesame telepatai, neskaitome minčių, todėl geriau pasakyti aiškiai ir konkrečiai, o ne laukti ir pykti, kad vyras tavęs nesuprato.

Kitas dažnas mitas, kad mylintis abu partneriai turi būtinai patirti orgazmą. Netiesa. Vyrų orgazmas yra labiau fiziologinis procesas ir jei nėra kažkokių sutrikimų, gamta apdovanojo beveik garantuotu orgazmu.

Moteris tokios dovanos neturi ir nebūtinai gali patirti orgazmą, todėl gamta moterims davė kitus dalykus: ekstatinę, euforinę būseną, kuri prilygsta orgazmui, kuomet tiesiog būna labai labai gera ir be maksimalaus O. Be to, moteris, skirtingai nuo vyrų, gali patirti daugartinį orgazmą.

Moterys taip pat dažnai įsitikinusios, kad jei jis nenori mylėtis – jis manęs nemyli. Prasideda kaltinimai ar net įtarinėjimai, kad vyras turi kitą. Mielosios, vyrai irgi būna pavargę, pikti ar tiesiog nenori.

Vienas iš XIX amžiaus laikų mitas, kuris gajus ir šiandien, yra tai, kad vyras turi inicijuoti seksą. Seksas yra lygios teisės. Moterys ir vyrai ten lygūs. Vyras gali inicijuoti, bet gali ir moteris. Gali abu. Viskas priklauso nuo jūsų.

Žmonės mano, kad seksas būna arba tobulas, arba blogas. Netiesa, gali būti paprastas, geras seksas, nebūtinai kraštutinumai.

Dar viena gera nesąmonė – kad tikras vyras dominuoja lovoje. Tikras vyras tas, kuris gali adekvačiai suprasti, atliepti moterį, suprasti jos pageidavimą. Jei moteris prašo dominavimo, jiems tai patinka – tai tuomet gali, bet nebūtina.

Labai dažnai išgirstu, kad geras seksas turi vainikuotis orgazmu vienu metu – netikėkite tuo. Taip, būna tokių porų, bet tai labai retas atvejis ir tikrai ne siekiamybė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.