Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Intymių scenų meistrė aktoriams padeda suvaldyti įsižiebusią aistrą

Moteris atsiklaupusi ant kelių pamalonino vyrą oraliniu būdu, ir po akimirkos jie nuogi aistringai mylėjosi. Taip atrodo vaizdas kino ekrane. O iš tiesų šiai, atrodo, įprastai sekso scenai reikia trečio žmogaus – intymių scenų koordinatoriaus.

Intymių scenų koordinatorė A.Rodis padeda rasti sprendimą, jei aktorius kuo nors nepatenkintas, kai reikia suvaidinti sekso sceną.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Intymių scenų koordinatorė A.Rodis padeda rasti sprendimą, jei aktorius kuo nors nepatenkintas, kai reikia suvaidinti sekso sceną.<br>„Facebook.com“ nuotr.
„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Intymių scenų koordinatorė A.Rodis padeda rasti sprendimą, jei aktorius kuo nors nepatenkintas, kai reikia suvaidinti sekso sceną.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Intymių scenų koordinatorė A.Rodis padeda rasti sprendimą, jei aktorius kuo nors nepatenkintas, kai reikia suvaidinti sekso sceną.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 14, 2020, 8:37 PM

Nuo tada, kai prieš kelerius metus Holivudą sudrebino seksualinio priekabiavimo skandalas, intymių scenų koordinatoriaus profesija televizijos ir kino pasaulyje tapo viena sparčiausiai populiarėjančių.

Būtent #MeToo ir „Time’s Up“ judėjimai filmų kūrėjus įkvėpė filmavimo aikštelėje turėti specialistą, kuris padėtų sustatyti tas scenas, kuriose yra sekso bei nuogumo, ir užtikrintų, kad aktoriai nesijaustų nejaukiai ar išnaudojami.

Kaip tik prieš kelias savaites dėl dviejų seksualinio priekabiavimo atvejų Niujorke kaltu buvo pripažintas buvęs kino magnatas Harvey Weinsteinas (67 m.).

O prieš tai šių metų pradžioje ekrano aktorių gildija – Amerikos televizijos ir radijo menininkų federacija (SAG-AFTRA) išleido gaires, kuriose minimi intymių scenų koordinatoriai. Bet nors susidomėjimas šiuo darbu išaugo, mokymai gali trukti mėnesių mėnesius.

Kino industrijoje dirba daugybė įvairių koordinatorių – šokių, kovos menų, tad stebimasi, kodėl iki šiol sekso scenos buvo paliktos savieigai.

Tačiau per ketverius metus, nuo tada, kai buvo įkurta tarptautinė intymumo režisierių ne pelno organizacija („Intimacy Directors International“ – IDI), jau radosi apie 30 šios profesijos atstovų.

Pirmoji pasaulyje intymių scenų koordinatorė Alicia Rodis (37 m.) sukinėjasi filmavimo aikštelėse, kuriose meilės aktus atlieka aukščiausios klasės aktoriai.

Anksčiau pati teatro aktorės duoną krimtusi A.Rodis savo pirmąjį orgazmą šimtų žiūrovų akivaizdoje suvaidino būdama septyniolikos. Ir tai atliko negavusi jokių patarimų, išskyrus režisieriaus ženklą: pasiruošusi – pradedame!

„Žmonės reikalauja iš aktorių profesionalumo, bet nėra protokolo, kaip suvaidinti sekso sceną“, – aiškino A.Rodis, buvusi kovų režisierė teatre, o į kino pasaulį atėjusi kaip kaskadininkė.

Dabar jos darbas – palengvinti atmosferą ir sekso scenų filmavimo procesą, užtikrinti, kad aktoriai demonstruotų ekrane puikų seksą jausdamiesi kaip galima geriau. Intymius reikalus daug kam gyvenime aptarinėti nėra jauku, tad ką jau kalbėti apie darbo kasdienybę.

„Neretai ir poroms už savo miegamojo durų prireikia drąsos pakalbėti apie tai, jie jaučiasi nepatogiai ką nors darydami, o aktoriams, dažniausiai nuogiems, tai reikia atlikti kartais su pirmą kartą matomu žmogumi“, – apie savo vaidmens naudą kalbėjo specialistė.

Apie praėjusio amžiaus 8-ojo dešimtmečio pornografinių filmų industriją pasakojančio HBO televizijos serialo „Dviakė“ („The Deuce“) kūrėjai Davidas Simonas ir George’as Pelecanos į A.Rodis kreipėsi norėdami užbėgti už akių šių dienų sekso skandalams.

Jos indėlis taip pasiteisino, kad HBO, o netrukus ir „Netflix“ vadovai priėmė taisyklę visuose filmuose ir serialuose dirbti tik su intymių scenų koordinatoriais.

A.Rodis įsitikinusi, kad jos darbas padeda geriau atskleisti pasakojimą, turint galvoje ne vien tarpusavio susišnekėjimą ir visų pusių lūkesčių įgyvendinimą, bet ir praktines detales.

Į filmavimo aikštelę A.Rodis neina be savo ypatingo lagamino, kuriame pilna keistų daiktų. Pavyzdžiui, įvairių spalvų ir dydžių silikoninių apsaugos priemonių intymioms kūno dalims. Jos naudojamos atstumui tarp aktorių lyties organų palaikyti.

„Jiems reikia barjero. Ir visai nesvarbu, ar jiems įvyksta erekcija filmavimo metu, ar ne, partneriui apie tai žinoti nereikia. Nevalinga kraujagyslių reakcija – tai normali profesinė rizika. Ir jei taip nutinka, aktoriams sudaroma galimybė tai jausti jiems vaidinant“, – pasakojo intymių scenų režisierė.

Taip, kartais prireikia antkelių ir antalkūnių, kai aktoriams meilės scenas turi atlikti ant kietų paviršių.

Dar tame paslaptingame lagamine yra mėtinių saldainių, drėgnų servetėlių, vienkartinių skustukų, lipniosios juostos ir jos pėdsakams nuo odos nuvalyti skirtas vaikiškas muilas.

„Filmuojant „Dviakę“ aktorė Margaret Judson norėjo, kad jos scenos partneris nuolat dezinfekuotų rankas, vis pageidaudavo kavos, mėtinių ledinukų ir pati režisavo kai kurias intymias scenas tarsi kaskadinių triukų specialistė“, – užkulisius atskleidė A.Rodis.

Taip pat sklando linksmos istorijos, kaip prieš filmuojant sekso scenas aktoriai geria alkoholį arba iš tikrųjų mylisi, užmezga tikrus santykius.

„Kartais filmavimo aikštelėje gali būti magijos, tačiau ir tarp profesionalų turi būti tam tikros ribos, kurios turi apsaugoti tokiose istorijose minimų žmonių orumą“, – paaiškino A.Rodis.

Intymių scenų koordinatorė kruopščiai nagrinėja scenarijų ir tampa lyg laidininke tarp aktorių, režisierių ir prodiuserių.

Kad viskas vyktų sklandžiai, A.Rodis prie darbo sutarties parengia po priedą, kuriame aprašoma, kokius konkrečius veiksmus aktoriai sutinka atlikti, kokios bus vaidinamos sekso scenos, kokios kūno dalys bus apnuoginamos.

„Pavyzdžiui, veikėja A sutinka imituoti oralinį seksą aktoriui vyrui klūpėdama.

Nuogumo scenoje nebus. Ir jei aktorius kuo nors nepatenkintas, jis bet kada gali pasakyti „ne“, ir aš padėsiu rasti jiems kitą sprendimą“, – savo darbo subtilybes išdėstė A.Rodis.

Ji įtaria, kad apie 90 procentų aktorių, kurie yra vaidinę sekso scenose, yra išgyvenę traumuojančių sitauacijų: nuo fizinio nepatogumo iki gėdos.

Parengė Darija Jankauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.