Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Spermos skonis: kokie produktai padeda jį pagerinti

Sūri, saldi, karti, aštri, rūgšti, metalo skonio. Tokius skonius išskiria oralinio sekso mėgėjai apibūdindami vyro spermą. O nuo ko tas skonis priklauso? Ar jį gali paveikti vyro dažniausiai vartojami įvairūs maisto produktai? Kokias ligas jis gali pranašauti?

 Maisto produktai gali paveikti prakaito kvapą, seiles ir kitus žmogaus kūno skysčius, tokius kaip moters pienas, tad logiška manyti, kad dėl mitybos gali kisti ir spermos skonis bei kvapas.<br> 123rf nuotr.
 Maisto produktai gali paveikti prakaito kvapą, seiles ir kitus žmogaus kūno skysčius, tokius kaip moters pienas, tad logiška manyti, kad dėl mitybos gali kisti ir spermos skonis bei kvapas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-07-29 22:14

Daugybė apklausų rodo – oraliniu seksu užsiima daugiau nei 85 procentai aktyvų lytinį gyvenimą gyvenančių vyrų ir per 83 procentus moterų. Nors šių apklausų dalyviai dažniausiai neskirstomi į amžiaus grupes, vis dėlto žinoma, kad gausiausia būtų 30–39 metų tokiu būdu aistrą tenkinančių žmonių.

Kai kurie mėgsta nuryti ar paragauti partnerio spermos, o kitiems net apie tai kalbėti nemalonu. Tokiu atveju atviras bendravimas su antrąja puse ir lengvas vienas kito padrąsinimas abiem partneriams padėtų mažiau jaudintis dėl kūno skysčių, taip pat ir spermos.

Tad kodėl nepradėjus nuo žinių, iš ko sudaryta vyro sperma, kokio ji skonio dažniausiai gali būti, nuo ko tas skonis priklauso ir kaip ji gali paveikti partnerio virškinimo sistemą, jei jis nuryja.

Pradėkime nuo kvapo ir skonio. Pagal daugumą atsiliepimų sperma yra kartaus, sūraus, saldaus ir metalo skonio mišinys.

Vyro sperma yra silpnai šarminės terpės skystis. Ji sudaryta iš spermatozoidų, kuriuose yra pusė genetinės medžiagos, reikalingos ląstelei sukurti, ir lytinių liaukų sekreto.

Spermatozoidai sudaro nuo 1 iki 5 procentų spermos, o likusią dalį – lytinių liaukų sekretas, kurio 80 procentų – vanduo.

Tad kiekviena sudėtinė cheminė dalis ir lemia galutinį galimą spermos skonį. Visas procesas prasideda sėklidės prielipe, kuriame bręsta spermatozoidai.

Kad susijungtų į spermą, spermatozoidai sėkliniu lataku kursuoja nuo ten, kur kanalas praplatėja, iki kapsulės. Joje išskiriamas antioksidantas ergotioneinas yra natūraliai susidaranti aminorūgštis – histidino tiokarbamido darinys, turintis sieros atomą ant imidazolo žiedo.

Šis junginys yra gaminamas palyginti nedaugelyje organizmų, ypač aktinobakterijose, melsvabakterėse ir tam tikruose grybuose.

Tai spermai gali suteikti silpną mėsos arba žalių grybų skonį. Ten pat spermą papildo fruktozė, ir sperma gali įgauti lengvai saldų skonį.

Kai vyras patiria ejakuliaciją, organizmas prideda skysčių iš prostatos liaukos ir sėklinių pūslelių.

Pastarųjų išskirtas skystis sudaro didžiąją dalį ir spermą papildo daugybe cheminių medžiagų: aminorūgštimi, citrinų rūgštimi, fosforu, kaliu.

Prostatos liauka, be didelės dozės citrinų rūgšties, prideda cinko, kalcio, natrio, kalio, įvairių fermentų.

Galiausiai spermą sudaro baltymai, citrinų rūgštis, fruktozė, didelis kalio kiekis, cinkas, siera, varis, magnis, kalcis, vitaminai C ir B12.

Skonio suvokimas gali būti individualus, priklausomai nuo žmogaus receptorių, tačiau dažniausius skonių derinius galima apibūdinti taip: karti ar sūri dėl to, kad skystis yra šarminis, saldi dėl dalelės cukraus jame, metalo poskonis juntamas dėl mineralų ir vitaminų įtakos.

Kadangi didžiausią spermos dalį sudaro vanduo, jis praskiedžia kvapą. Daugybė žmonių kvapo net neužuodžia. O tie, kurie junta, dažniausiai apibūdina taip: muskato, sūrumo ir vos juntamo metalo kvapų derinys.

Kyla klausimas, ar mityba gali turėti įtakos spermos skoniui ir kvapui?

Maisto produktai gali paveikti prakaito kvapą, seiles ir kitus žmogaus kūno skysčius, tokius kaip moters pienas, tad logiška manyti, kad dėl mitybos gali kisti ir spermos skonis bei kvapas. Mokslininkai dėl to nesutaria, tačiau sąsają pastebi.

Pastebėta, kad brokoliai ir žiediniai kopūstai spermai suteikia labai nemalonų prieskonį, o, pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai ir ananasai pagerina jos skonį.

Prie didžiausių spermos skonio gadintojų būtų galima priskirti šiuos produktus: česnakus, svogūnus, brokolius, kopūstus, salotų lapus, šparagus, mėsos ir pieno produktus.

Pagerinti spermos skonį galėtų salierai, petražolės, cinamonas, muskato riešutai, ananasai, papajos, apelsinai, mandarinai. Pagerinti – tai nereiškia, kad sperma bus saldesnė, tačiau šie produktai gali sumažinti spermos šarmingumo lygį.

Spermos pH (vandenilio potencialas, nurodantis organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą) yra nuo 7,2 iki 8,2. Tai reiškia, kad minėti produktai gali sumažinti kartumą.

Kaip alkoholis veikia prakaitą, taip, tikėtina, jis gali turėti įtakos ir spermai.

Kai kurie tikina, kad dėl alkoholio vyro sperma tampa aštri ir rūgšti, tačiau tai priklauso nuo gėrimo rūšies.

Spermos kvapas ir skonis gali pakisti dėl vyro sveikatos sutrikimų.

Vyrų, sergančių diabetu, organizmas gali išskirti daugiau cukraus į spermą. Dėl to ji gali būti saldesnė.

Besaikis alkoholio vartojimas neigiamai veikia spermos kokybę, mažina spermatozoidų judrumą ir jų kiekį. Atlikta daugybė tyrimų, kurie parodė, kad rūkymas gerokai pakeičia spermos sudėtį, pablogina jos kokybę.

Dėl to gali pasikeisti ir skonis. Jau nekalbant apie cheminius spermos pokyčius, dėl kurių gali pakisti jos kvapas ir skonis, tabakas gali suteikti kartumo, aitrumo ir daugiau rūgštumo.

Įdomu tai, kad spermos skonis labai priklauso ir nuo to žmogaus, kuris ją ragauja, sveikatos būklės.

Įtakos tam, kokį spermos skonį žmogus jaučia, gali turėti ir kiti veiksniai: jeigu jis serga kvėpavimo takų ligomis, vidurinės ausies uždegimu, turi problemų dėl dantų, išsivystė burnos uždegimas, neseniai jam buvo atlikta burnos, nosies ar kitos veido dalies operacija, patyrė galvos ar stuburo smegenų traumą, vartoja antibiotikus, jam taikoma radiacijos terapija arba jis yra apsinuodijęs cheminėmis medžiagomis.

Kad ir kokio skonio būtų sperma, jos sudedamosios dalys nėra žalingos kito žmogaus sveikatai. Tiesa, labai retais atvejais gali pasireikšti alergija spermoje esantiems baltymams.

Medikai tai vadina patologiniu jautrumu sėklinei plazmai.

Ir nereikia pamiršti, kad per spermą oraliniu būdu galima užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis.

Parengė Darija Jankauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.