Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Seksas po 10 metų pertraukos: kaip išdrįsti iš naujo?

Ilga pertrauka sekse gali tapti sunkiu išbandymu psichikai. Kyla nepasitikėjimas savimi, baimės ir abejonės. Ką daryti? Pataria seksologai.

 Baimė, nepasitikėjimas savimi trukdo atsipalaiduoti.<br> 123rf nuotr.
 Baimė, nepasitikėjimas savimi trukdo atsipalaiduoti.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2020, 10:02 PM

Nebuvo sekso beveik dešimtmetį. Kaip taip išėjo? Jūs niekada negalvojote, kad taip nutiks. Bet dabar, jei tik santykiai pasistūmėja toliau nei kava ir pokalbiai, jūs stengiatės nutraukti bendravimą. Kodėl? Juk, atrodytų, aistra turėtų paimti viršų.

Bet iš tiesų viskas ne taip paprasta. Baimė, nepasitikėjimas savimi trukdo atsipalaiduoti. Jūs pradedate galvoti: „Su manim kažkas ne taip. Jeigu pasakysiu tiesą, atrodysiu apgailėtinai. Or apskritai ar aš galiu kam nors patikti? Kelti geismą, aistrą?“ Paprasčiau pabėgti ir pasislėpti. Visgi kokia tokio elgesio priežastis?

Turite teisę į malonumą

Pasak amerikiečių seksologės Pamelos Stephenson, jeigu jūs bent jau pasirengę seksualiniam kontaktui, tai yra gerai. Tačiau bet kuriuo atveju teks rizikuoti, nes, greičiausiai, pirmoji patirtis po tokios ilgos pertraukos sukels daug išgyvenimų, nepriklausomai nuo to, koks patyręs bus partneris.

Suprantama, verčiau būti iš anksto pasiruošusiai staigmenoms, atsisakymui, pašaipoms – tai labai svarbi darbo su problema dalis. Kai tik susidursite su kuo nors tokio, įkvėpkite, iškvėpkite ir... tęskite!

Pasistenkite susikoncentruoti į tai, kad augtų jūsų draugiškų kontaktų su vyrais skaičius. Bendraukite, ir anksčiau ar vėliau jūs sutiksite tą, su kuriuo sau leisite nueiti toliau. Jūs nustebsite, kaip lengvai jums sekasi išeiti iš komforto zonos ir atsiduoti savo troškimams.

Pažadėkite sau, kad būsite geresnė savo kūnui: jūs turite teisę į džiaugsmą ir malonumą.

Stenkitės neišgyventi dėl potencialių partnerių ar jų minčių apie jūsų susilaikymą. Beje, jiems visai nebūtina to žinoti. O jeigu vis dėlto ryšitės apie tai papasakoti, daugelis vyrų paprsčiausiai nuspręs, kad jūsų labai aukšti reikalavimai.

Seksualinio gyvenimo nebuvimas – asmeninis pasirinkimas

Ilga seksualinio aktyvumo pertrauka, be abejonės, gali būti žalinga žmogaus organizmui tiek psichologiškai, tiek fiziškai, teigia Rusijos psichologė-seksologė Galina Dmitrijeva.

Visų pirma, jūs negaunate iškrovos (masturbacija, žinoma, gerai, bet nuo seksualinio nepasitenkinimo ji neišgelbės). Antra, gali kilti reprodukcinės sistemos problemų dėl kraujo nutekėjimo iš lyties organų.

Iš esmės tai kaip užmesti sporto salę ar rytinius bėgiojimus. Taip, sveikatai tai nelabai naudinga, bet niekas dėl to jūsų nepasmerks, nes neturi jokios teisės. Mūsų laikais seksualinio gyvenimo nebuvimas – asmeninis reikalas, o ne nepaklausumo tarp priešingos lyties sinonimas.

Jeigu jūs per visą šį laiką nesutikote tinkamo vyro, su kuriuo norėtųsi užsiimti seksu, tai tik jūsų reikalas. Neleiskite kitiems žmonėms diktuoti, su kuo jums gultis į lovą, o juo labiau juoktis iš jūsų sprendimo.

Jeigu jūs vis dėlto nuspręsite pasidalinti su vyru informacija apie savo sekso pertrauką, neverta įvardyti konkrečios datos, kada liovėtės užsiimti seksu. Patikėkite, metų be sekso skaičius mūsų organizmui nelabai turi reikšmės. Jums būtų vienodai baisu ir nejauku tiek po trejų, tiek po dešimties metų pertraukos.

Dabar svarbiausia – peržengti šį barjerą ir atsipalaiduoti. Tai galima padaryti dviem būdais.

Psichoterapija. Tai yra, susigaudyti savyje, suprasti, kas konkrečiai jus gąsdina šioje situacijoje ir kas būtent kelia nerimą. Tam geriau kreiptis į specialistą: seksologo konsultacija padės įveikti barjerą kelyje į artumą.

Įkvėpimo paieška. Atsiminkite, koks geras buvo seksas, kaip jis jums patiko, nusiteikite seksualumo bangai. Galima pažiūrėti erotinių nuotraukų, paklausyti jausmingos muzikos.

Taip pat neblogai padeda seksualios situacijos „repeticija“ ar treniruotė. Nueikite į kokį nors seminarą apie seksą. Seksualinių klausimų aptarimas, pokštai padės susikurti atitinkamą nuotaiką. Dėl to kils pojūtis, kad pertraukos iš viso nebuvo, ir seksas po ilgos pertraukos nustos bauginti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.