Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Vizitas į seksologo kabinetą: kada to reikia ir kas ten vyksta

Jeigu niekada nebendravote su seksologu, turbūt galvoje sukirba ne vienas klausimas, ką iš tikrųjų veikia šios intymios profesijos atstovai, kaip vyksta sekso terapijos, ar jų metu reikia apsinuoginti, o galbūt netgi viešai mylėtis? Dažniausiai užduodami klausimai apie sekso terapiją ir seksologus – ko nedrįstame paklausti, bet vis tiek norėtume žinoti.

 Seksologai sutartinai tvirtina, kad terapijos padeda išspręsti tokias dažnai pasitaikančias problemas kaip erekcijos sutrikimas, seksualinio potraukio praradimas ar skausmas lytinių santykių metu.<br> 123rf nuotr.
 Seksologai sutartinai tvirtina, kad terapijos padeda išspręsti tokias dažnai pasitaikančias problemas kaip erekcijos sutrikimas, seksualinio potraukio praradimas ar skausmas lytinių santykių metu.<br> 123rf nuotr.
„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2020, 9:05 PM, atnaujinta Nov 4, 2021, 5:36 PM

Australijos mieste Melburne dirbanti seksologė Kassandra Mourikis atskleidė nemažai apie savo profesiją. Moteris neslėpė, kad net ir šiais laikais jos darbas daugeliui yra įvairiais mitais ir nuostatomis apipinta dar nepažinta žemė.

Sekso terapiją specialistai apibrėžia kaip specializuotą profesionalią konsultaciją, kurios metu dėmesys skiriamas seksualinio pobūdžio klausimams, seksualinėms funkcijoms ir seksualiniam elgesiui bei raiškai.

Kodėl svarbu apie tai kalbėti? Seksologai sutartinai tvirtina, kad terapijos padeda išspręsti tokias dažnai pasitaikančias problemas kaip erekcijos sutrikimas, seksualinio potraukio praradimas ar skausmas lytinių santykių metu.

Tad kaip pasirinkti tinkamą seksologą?

Sekso ekspertu gali apsiskelbti kone kiekvienas drąsuolis, turintis bent minimaliai žinių apie intymų žmogaus gyvenimą.

Tačiau ieškant profesionalios pagalbos nederėtų bendrauti su pirmu pasitaikiusiu sekso žinovu. Renkantis, su kokiu specialistu bendrauti, vertėtų išsiaiškinti, ar terapeutas turi darbo patirties psichoseksologijos, sekso terapijos ar sekso švietimo srityse.

Taip pat nepakenks pasidomėti, kokius mokslus, specialius kursus yra baigęs specialistas, su kokiais kolegomis dirba ir kas prižiūri jo darbą.

Australė K.Mourikis patarė prieš apsisprendžiant, ar verta lankyti terapiją, pirmiausia paskambinti specialistui ir pasikalbėti, kokias problemas jam tenka dažniausiai spręsti, kaip jis siūlytų padėti įveikti jūsų konkrečias bėdas ar iššūkius.

Ar klientas gali būti tikras, kad terapijos metu jo atskleista informacija nebus paskleista plačiau?

„Pirmoji pamoka, kurią išmokstame, – ne teisti, o gydyti žmones“, – į pastarąjį klausimą taip atsakė kitas australų seksologas Arminas Ariana, dažniausiai dirbantis su klientais vyrais ir padedantis jiems spręsti su erekcija susijusias problemas.

Vyrams atvirai prabilti apie intymias problemas dažniausiai ypač sunku.

Todėl prieš pradėdami sekso terapiją jie paprastai siekia šimtaprocenčio užtikrinimo, kad informacija, kuria pasidalys, niekam nebus atskleista.

Jo kolegė K.Mourikis tam pritarė: „Žmonės mano, kad kreiptis į seksologus gėda, o kalbėti apie savo intymias problemas bus nemalonu.

Tačiau su kuo gali būti lengviau kalbėti apie seksą nei su seksologu? Juk jie šios srities specialistai.“

Apie ką kalbama su sekso terapeutu?

Daugelis mano, kad žmonės pas seksologus lankosi dėl keistų priežasčių. Iš tiesų viskas kur kas paprasčiau. Dažnai į specialistus žmonės kreipiasi dėl tokių nusiskundimų kaip sustiprėjęs ar susilpnėjęs lytinis potraukis, dėl emocinio ryšio su partneriu trūkumo lytinių santykių metu arba dėl to, kad negali patirti orgazmo.

Seksualinio švietimo, seksualinių traumų, intymumo problemos, fiziniai sunkumai, pernelyg didelis geismas arba jo trūkumas, skausmas per lytinius santykius – sekso terapijos metu gali būti aptariamos įvairios problemos. Tiesa, seksologai dažniausiai specializuojasi vienoje ar keliose srityse.

Pavyzdžiui, K.Mourikis bene daugiausia dėmesio skiria pagalbai tiems, kurie jaučia lytinių organų skausmus. Jiems ji kuria specialius skausmo valdymo pratimus. Tačiau labai dažnai, specialistės tvirtinimu, šie skausmai yra susiję su partnerių tarpusavio santykiais ir kylančiais konfliktais.

Sekso terapeutė dirba ir su tais, kurie teikia pirmenybę malonumui arba nori išsiaiškinti, kodėl jiems labai sunku patirti seksualinį malonumą. Tokiais atvejais jai dažnai tenka kalbėti apie pacientų patirtas traumas, išlukštenti kultūrinius mitus, padėti klientui pamilti savo kūną.

Spręsti seksologines problemas tampa lengviau, kai klientai pradeda teigiamai save vertinti ir įgyja teisingą požiūrį į savo kūną. Todėl viena seksologo užduočių – padėti žmogui pamilti savo kūną tokį, koks jis yra.

Ar seksologas stebės mane lytinio akto metu?

Seksologai juokiasi, kad šio klausimo sulaukia dažniau, nei būtų galima tikėtis, ir tikina, jog per terapiją neprašo kliento pasimylėti.

Tačiau kai kurie seksologai pacientams gali parodyti sekso žaisliukų ar lubrikantų. Kartais, siekiant paaiškinti tam tikras situacijas smulkiau, demonstruojami ir išorinių lyties organų modeliai arba diagramos vadovėliuose.

Ar būtina su seksologu susitikti?

Anonimiškos konsultacijos paprastai nėra priimtinos.

Tačiau vis daugiau klientų, ypač pradėjus siausti COVID-19 pandemijai, renkasi terapiją telefonu ar internetu. Pasak K.Mourikis, toks bendravimo būdas nemažai daliai klientų priimtinesnis nei bendravimas su seksologu akis į akį jo kabinete.

„Kai žmogus yra savo aplinkoje, vilki patogius drabužius, jis jaučiasi saugiau. Daugelis žmonių minėjo, kad tokiu būdu jie galėjo geriau įsigilinti į save ir patyrinėti dalykus, kurie yra šiek tiek sudėtingesni“, – pasakojo australė sekso terapeutė.

Be to, bendravimas per atstumą patogesnis ir neįgaliems žmonėms. Neįgalieji dažnai susiduria su įvairiomis skausmingomis intymumo problemoms, tačiau neretai gėdijasi ir nenori apie jas kalbėti.

Ar gali sekso terapijoje dalyvauti daugiau nei vienas žmogus?

Dažniausiai į sekso terapijas klientai ateina individualiai arba poromis – tai dažniausiai priklauso nuo seksologo. Seksologė K.Mourikis sakė, kad kartais jai tenka bendrauti ir su žmonėmis, užmezgusiais poliamorinius santykius, – kai bendru sutarimu užmegzti intymūs santykiai su daugiau nei vienu partneriu.

Poroms sekso terapeutai bando padėti pagerinti lytinį gyvenimą ir išspręsti įvairias problemas, pavyzdžiui, jei skiriasi partnerių lytinis potraukis ir nepavyksta pasiekti orgazmo arba poros nustoja mylėtis.

Ar po terapijos seksologas užduoda namų darbus?

K.Mourikis kartais pacientams po terapijos sesijos užduoda namų darbų – dažniausiai tai būna skaitymo užduotys ar įvairūs testai. Tiesa, kartais pasitaiko ir praktinių seksualinių užduočių.

„Kartais galiu paprašyti paįvairinti sekso meniu naujomis praktikomis, kad pacientas išsiaiškintų, kas jam ar jo partneriui labiau patinka“, – pasakojo sekso terapeutė.

Jos kolega A.Ariana kartais klientams pasiūlo išbandyti įvairius masažus ar dėmesingumo pratimus.

Kiek laiko paprastai trunka sekso terapija?

Tai dažniausiai yra kliento ir specialisto susitarimo reikalas. Viena terapijos sesija dažniausiai trunka iki valandos.

Parengė Toma Aleksėjūnaitė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras