Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Seksologas paaiškino, kodėl kai kurios moterys nepatiria orgazmo Atsakymai į skaitytojų klausimus

Vyrams beveik kiekvienas lytinis aktas baigiasi orgazmu – mat jiems orgazmas 95 proc. atvejų sutampa su ejakuliacija, kitaip sakant, sėklos išsiliejimu. Tuo tarpu nemažai moterų, net ir gyvendamos aktyvų lytinį gyvenimą, orgazmo nėra patyrusios arba patiria labai retai.

 Pasirodo, už moterų orgazmo nebuvimą pirmiausia reikia „dėkoti“ motulei gamtai, kuri jį numačiusi tik kaip galimybę, o ne privalomybę.<br> 123rf nuotr.
 Pasirodo, už moterų orgazmo nebuvimą pirmiausia reikia „dėkoti“ motulei gamtai, kuri jį numačiusi tik kaip galimybę, o ne privalomybę.<br> 123rf nuotr.
Viktoras Šapurovas<br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Šapurovas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Toma Aleksėjūnaitė

Oct 10, 2020, 8:00 PM, atnaujinta Nov 4, 2021, 5:33 PM

„Ką daryti? Negaliu patirti orgazmo sekso metu. Vyras galvoja, kad čia jis kaltas, ir dėl to jaučiasi blogai. O ko tik mes nebandę...“ – skiltyje „Klausk seksologo“ parašė lrytas.lt skaitytoja Rimantė. Ir tokių kaip ji – daugybė.

Pasirodo, už moterų orgazmo nebuvimą pirmiausia reikia „dėkoti“ motulei gamtai, kuri jį numačiusi tik kaip galimybę, o ne privalomybę.

„Moters orgazmas gamtos yra nenumatytas. Vyro orgazmas – privalomas, nes jis būtinas tam, kad išsilietų sėkla ir atsirastų vaikai. O moters orgazmas jokios biologinės funkcijos neturi. Tiesiog moters anatomija ir fiziologija leidžia tikėtis orgazmo, kadangi jos kūne yra gausu erogeninių zonų“, – paaiškino seksologas Viktoras Šapurovas.

Vis dėlto vyrai labai gerai žino, koks didelis skirtumas yra mylėtis su moterimi, kuri patiria orgazmą, ir kuri nepatiria. „Netgi manoma, kad tu esi geras ir tikras vyras tik tuomet, jeigu užtikrini, kad tavo mylima moteris patirtų pasitenkinimą ir orgazmą mylėjimosi metu“, – pridūrė seksologas.

Pirmiausia – jausmai

Priežasčių, kodėl ne visos moterys ir ne visada patiria orgazmą, yra nemažai. „Pirmiausia – jausmai. Moteris niekada nepatirs pasitenkinimo su vyru, kurio nemyli arba kuriam nesimpatizuoja, arba su kuriuo yra priversta mylėtis prieš savo valią“, – sakė V.Šapurovas.

Jeigu vyras nemylimas, nors ir gerai atlieka tam tikrus „techninius“ veiksmus, pasak seksologo, vis tiek labai maža tikimybė, kad moteris patirs orgazmą. „Apskritai, jeigu moteris vienu metu turi vyrą ir draugą, ji negalės su abiem mylėdamasi tuo pačiu laikotarpiu patirti orgazmą – tik su vienu iš jų, kurį myli ir kuriam simpatizuoja“, – aiškino seksologas.

Bet net ir esant jausmams orgazmas moteriai nėra garantuotas. „Svarbi ir anatomija, ir susišnekėjimas su partneriu, ir vyro veiksmai, ir pačios moters aktyvumas, ir abiejų lankstumas – sugebėjimas priimti tam tikrus veiksmus ir sueities pozicijas, kurios jai patinka. Svarbu ir anatominis atitikimas, ir žinios“, – dėstė V.Šapurovas.

Trukdyti moteriai patirti orgazmą gali ir tokie veiksniai, kaip perdėtai religingas auklėjimas, jeigu buvo įteigta, kad mylėtis – nuodėminga ir blogai. Trukdo ir pastojimo baimė, netikėjimas kontraceptinėmis priemonėmis.

Daugelis moters orgazmui trukdančių veiksnių yra psichologinio, įsitikinimų lygmens – tai yra, gimę galvoje, bet, deja, tai nereiškia, kad juos lengva įveikti.

„Pavyzdžiui, jeigu moteris buvo išprievartauta arba patyrė išprievartavimo pavojų, didelė tikimybė, kad ji negalės patirti orgazmo. Nes pas mus neįprasta teikti psichologinę pagalbą tokioms moterims, o trumpalaikė, pusmečio trukmės psichoterapija tikrai padės. Tai reikalauja ypatingos pagalbą teikiančio žmogaus kvalifikacijos, o taip pat – pačios moters pageidavimo“, – sakė V.Šapurovas.

Kliūtis – ir amžius

Paradoksas, bet anksti pradėtas lytinis gyvenimas gali tapti kliūtimi moteriai patirti orgazmą.

„Ar galiu mylėtis 16 metų?“ – skiltyje „Klausk seksologo uždavė klausimą lrytas.lt skaitytoja Amanda.

„Turėjau pacientę, kuri, būdama 23 metų amžiaus, ieškojo orgazmo. Ji ieškojo vis naujų vyrų ir bandė mylėtis, tikėdamasi rasti kažkokį sekso anatomijos ar mechanikos atitikimą, kuris jai suteiks orgazmą.

Žinoma, ji to nerado. Nes be jausmo tai – tuščias reikalas. Bet vien jausmo taip pat nepakanka – reikia ir žinių, lankstumo, supratimo, reikia nebijoti kartu su partneriu ieškoti galimybių.

Yra nemažai moterų, kurios tampa aseksualiomis – nusivilia lytiniu gyvenimu. Tai visai lengvai įvyksta.

Moters seksualumas, kuo ji jaunesnė, tuo yra mažesnis. Didžiausias seksualumas – tarp 30 ir 40 metų. Jeigu mergina aktyviai ieško seksualinio pasitenkinimo, būdama 18 ar net 16 metų, didelė tikimybė, kad ji nusisuks nuo sekso“, – paaiškino V.Šapurovas.

Optimalus laikas moteriai pradėti lytinį gyvenimą, pasak seksologo, yra 22-25 metai.

Nepatiria orgazmo po ligos

„Po hepatito c gydymo žmona nebepatiria orgazmo. Kaip bandyti padėti?“, – paklausė lrytas.lt skaitytojas Vincas.

Seksologas V.Šapurovas pabrėžė, kad, nežinant visų aplinkybių, sudėtinga kalbėti apie orgazmo nebuvimo priežastis, tad bet kuriuo atveju šiai porai praverstų profesionali psichoterapeuto-seksologo konsultacija.

„Svarbu žinoti, kaip moteris atlaikė tą gydymą, nuo ko užsikrėtė. Galima įsivaizduoti situaciją: moteris mano, kad hepatitu C užsikrėtė lytiniu keliu nuo savo vyro. Tai labai padidina tikimybę, kad ji nenorės su juo mylėtis. Nes ji ant jo pyksta, kad jis dėl neištikimybės iš kažkokios kitos moters atsinešė užkratą. Aišku, nežinau, kaip yra šioje konkrečioje situacijoje, bet taip gali būti.

Gali būti taip, kad hepatito C gydymas buvo labai sunkus ir liko kažkokie likutiniai sutrikimai kepenyse. Galbūt atsirado neįgalumas ar liko fizinis silpnumas – reikalinga tam tikra žmogaus fizinė būsena, kad jis galėtų ir norėtų mylėtis.

Vyro elgesys ligos metu taip pat svarbu – kiek rimtai jis tą priėmė, kiek jai padėjo, ar gydymo metu neįvyko tarp jų konfliktų, kurie pablogino jų bendrus santykius. Nes jeigu bendri santykiai pablogėjo, tai nebus ir sekso.

Be to, gydymo metu reikia analizuoti kiekvieną vaistą – paprastai būna nurodyta, ar tas vaistas turi įtakos orgazmo pajautimui. Kai kurie vaistai sumažina galimybę patirti orgazmą tiek moteriai, tiek vyrui, bet tai veikia tik tuo metu, kai jie vartojami.

Bet gali būti ir taip, kad moteriai, perskaičiusiai instrukcijoje, kad tas vaistas blogina galimybę patirti orgazmą, net ir baigus vartoti vaistus gali likti nuomonė, kad tas vaistas vis dar veikia ir orgazmo nebebus.

Be psichoterapeuto-seksologo čia tikrai nepavyks apsieiti“, – atsakė V.Šapurovas.

Nervų sistemos reakcija

Kas yra orgazmas iš biologinės pusės? „Šimtu procentų iki galo to niekas nežino. Bet kuriuo atveju, tai yra nervų sistemos reakcija.

Orgazmas vyksta galvos smegenyse, yra lydimas tam tikrų medžiagų išsiskyrimo. Išsiskiria tam tikri hormonai ir į morfiną panašios medžiagos.

Aišku, yra reakcija ir erogeninėse zonose, poveikis joms yra svarbus, tačiau nors retai, bet pasitaiko moterų, kurios gali pasiekti orgazmą vien vaizduote, nieko neliečiant ir niekaip neveikiant savo kūno“, – aiškino seksologas.

Vyrui paprastai ejakuliacija sutampa su orgazmu – aišku, būna visokių patologijos atvejų, kai nesutampa, bet 95 proc. atvejų orgazmas ir ejakuliacija sutampa.

Nors moterų orgazmas nėra garantuotas, jų patiriamas orgazmas būna daug įvairesnis ir gilesnis, nei vyrų, mat jos turi daug daugiau erogeninių zonų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.