Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Seksas tapo nuobodus: kada tai reiškia santykių pabaigą

Santykių pradžioje viskas atrodo tobula: meilė liepsnoja, aistra kunkuliuoja, partneriai vienas kitam atstoja visą pasaulį. Bet užtenka porai kartu pagyventi kelis metus, ir išgirstame kitokią meilės pasakos versiją, visai neprimenančią „ilgai ir laimingai“: aistra išblėso, partneris nebetraukia, partnerė vengia mylėtis, nuobodulys atslinko net ir į miegamąjį. Vienintelis dalykas, kuris laiko kartu – bendri vaikai.

 Nelaiminga pasakos pabaiga priklauso nuo kelių veiksnių.<br> 123rf nuotr.
 Nelaiminga pasakos pabaiga priklauso nuo kelių veiksnių.<br> 123rf nuotr.
Viktoras Šapurovas.<br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Šapurovas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Toma Aleksėjūnaitė

Oct 19, 2020, 8:00 PM, atnaujinta Nov 4, 2021, 5:31 PM

Ar taip lemta baigtis visoms meilės pasakoms? Kas nuo pat pradžių daroma ne taip, ar įmanoma užkirsti nuoboduliui ir rutinai kelią?

Psichoterapeutas, seksologas Viktoras Šapurovas teigia, kad taip nutinka ne visoms poroms, tačiau tokių – nemažai. Nelaiminga pasakos pabaiga priklauso nuo kelių veiksnių.

„Visų pirma, svarbu, kokie buvo jausmai pažinties pradžioje, ar jie apskritai buvo ir ar buvo sukurtas abipusio pasitenkinimo ir orgazmo algoritmas. Daug greičiau pasibaigia viltys ir susižavėjimas, noras mylėtis ir džiaugtis, jeigu moteris nesulaukia džiaugsmo mylintis. Tai gali įvykti per metus – dvejus“, – aiškino seksologas.

Jeigu moteris nepatiria pasitenkinimo, tuomet vyrui atrodo, kad jo veiksmai nesėkmingi, jis nesulaukia atsako. Tada ateina nusivylimas. „Vyrui ir pačiam daug mažiau džiaugsmo yra mylėtis su moterimi, kuri yra tiesiog kūnas, be jokio atsako, ir dar, ko gero, vengianti mylėtis.

Visai kitaip yra tuo atveju, jeigu ji džiaugiasi, jeigu porai pavyko sukurti abipusio pasitenkinimo algoritmą. Priešingu atveju tai nusibosta, nes vien kūnas nėra vertybė. Mylintis žmogus, abipusė meilė yra didžiausias džiaugsmo šaltinis“, – sakė V.Šapurovas.

Net ir algoritmas negelbsti

Jeigu žmonės, pradėję mylėtis, sugebėjo pasiekti abipusį džiaugsmą, galima tikėtis daug ilgesnio šviesaus laikotarpio – ir 5, ir 10 metų. Bet net ir tuomet jie nėra apsaugoti nuo nuobodulio. Tik jo šaltiniai tokiu atveju yra kiti – nesutarimai, finansinės problemos, ginčai dėl auklėjimo, vaikų priežiūros.

Atsiradus nesutarimams išryškėja emocinis ir dvasinis, vertybinis neatitikimas. „Šeimyninis gyvenimas ir ypač vaikų atsiradimas – didelis išbandymas porai. Tai irgi veikia seksualumą ir tikrai gali sugriauti abipusį džiaugsmą“, – nepaguodė seksologas.

Ar tai gali reikšti santykių pabaigą? Viskas priklauso nuo žmonių požiūrio, kaip jie vertina santuoką, ar mano, kad ją reikia saugoti, ar ne, ar dėl vaikų reikia gyventi kartu, ar nebūtina. Taip pat nuo abiejų kantrybės, nuo polinkio ieškoti kitų partnerių.

Įtakos turi ir perimti iš tėvų stereotipai. „Jeigu tėvai skyrėsi ir daužė indus, didelė tikimybė, kad ir jų vaikai taip darys, nes žino, kad galima taip gyventi: skirtis, muštis, nesutarti“, – aiškino V.Šapurovas.

Jeigu žmogus linkęs labai stipriai prisirišti ir bijo būti atstumtas, jis gali labai ilgą laiką santykiuose neįžvelgti jokio nuobodulio: tiesiog laikosi įsikibęs į partnerį ir stengiasi žūt būt išsaugoti santuoką. Kartais netgi aukodamasis tarnauja partneriui.

Kai nepavyksta sukurti abipusiai sėkmingo ir džiaugsmingo meilės akto algoritmo, – dažniausiai, pasak seksologo, čia nukenčia moteris, – neretai būna pereinama į vadinamojo „greituko“ situaciją. „Žmona sako: „Ateik, nieko neliesk, neglamonėk, tiesiog pasiimk savo, pasiek savo orgazmą ir ejakuliaciją, ir eik miegoti“. Tokiu būdu ji dirbtinai stabilizuoja šeimą.

Šeima išlieka, tiktai tokie tėvai nieko gera nepraneša savo vaikams. Jų kasdienis fizinis kontaktas, apsikabinimai, bučiniai ir žvilgsniai – nuliniai, arba šalti, arba paniekos kupini. Tokie santykiai įtempti, žeminantys vieną pusę. Nieko gero iš to nėra, vaikai iš to nieko nelaimi“, – sakė V.Šapurovas.

Sekso dažnumas priklauso nuo amžiaus

Visuomenėje įsitvirtinę stereotipai, kad sulaukus 55-60 m. seksą reikia pamiršti. Ypač taip linkusios manyti moterys, atėjus menopauzei. Pasak seksologo, tai pavojinga: jeigu atėjus menupauzei 50 m. moteris nustoja mylėtis, jai atrofuojasi makšties gleivinė. Jeigu ji po to sugalvos mylėtis, bus sunkiai įmanoma. „Visi žino, kad tas organas, kuris neveikia, atrofuojasi, ir po to nebeprikelsi“, – sakė seksologas.

„Iš esmės žmonės neturėtų nustoti mylėtis niekados. Jeigu jie džiaugiasi buvimu kartu dieną, gali tuo džiaugtis ir vakare ar naktį, nesvarbu – dažniau ar rečiau, atsižvelgiant į savo pačių pageidavimus. Netgi vyrui sutrikus erekcijai yra nemažai mylėjimosi galimybių“, – pabrėžė V.Šapurovas.

Kiek kartų mylėtis per savaitę ar mėnesį yra idealu? „Tai priklauso nuo abiejų sutarimo, nėra jokių normų. Žinoma, daug kas priklauso nuo amžiaus ir fizinės būklės. Jeigu 60 m. žmonės mylėsis kiekvieną naktį ir dar su ejakuliacija, tai neilgai tęsis, organizmas praneš, kad reikia retinti: nebus taip įdomu, erekciją pasiekti bus sunkiau“, – aiškino seksologas.

Tuo tarpu jeigu 20-30 m. amžiaus žmonės mylisi tik kartą per savaitę, didelė tikimybė, kad kažkas negerai. Tokiame amžiuje žmonės paprastai mylisi intensyviai – vieni kasdien, kiti – 2-3 kartus per savaitę, kiti – 2-3 kartus per naktį. Kuo jaunesni žmonės, tuo mylėjimosi dažnumas, natūralu, yra didesnis.

Sulaukus 80 m. visai realu mylėtis kartą per mėnesį. 40-50 m. amžiaus – 1-2 kartus per savaitę. Svarbu, kad tai džiugintų abu partnerius – tuomet tai tęsis.

Riba, kai per vėlu ką nors taisyti

Jeigu porai per pirmuosius dvejus santykių metus taip ir nepavyko sukurti sėkmingo meilės algoritmo, intymus gyvenimas tapo nuobodus, bet santykius norisi išsaugoti, galbūt yra mažas vaikas – padėti sau nevėlu.

„Reikia skubiai ieškoti seksologo, nes 2 metai – tai dar ne pabaiga. Terminas, kai gali būti jau per vėlu ką nors taisyti, yra 5-6 metai.

Paprastai žmonės tuomet nebeturi kantrybės ką nors daryti, jau nebesitiki, kad su šituo žmogumi gali kas nors gero pavykti, jau būna šį tą išbandę ir nusivylę. Paprastai tai yra žmonių kantrybės riba – aišku, kiekvienas atvejis individualus“, – sakė seksologas.

Būdų paįvairinti seksualinį gyvenimą, atrasti vienas kitame ką nors nauja, išmokti pasiekti abipusį malonumą yra nemažai. Tiesa, kai kurie iš viešai aptariamų būdų, pasak seksologo, nėra geri ir santykiams kelia tik dar didesnį pavojų.

„Poros bando paįvairinti seksą, net įtraukdamos kitus žmones ir kitas poras. Tai tikrai labai pavojinga, kai mylisi trise arba dvi poros. Nes intymus gyvenimas yra intymus – dviejų žmonių, na, dar nebent vieno su savimi, t. y. masturbacija. O jeigu įtraukiami kiti asmenys, tai labai pagreitina poros, šeimos griūtį.

Įvairovė yra numatyta 600 Kamasutros pozų sąraše. Ta įvairovė skirta, kad būtų galima mylėtis ir atrasti kažką naujo, pažvelgti vis iš kito taško į veidą, kūną ir lyties organus. O kitų žmonių įtraukimas – nežabotos laisvės išraiška, bet su šeimos stabilumu tai niekaip nedera“, – aiškino V.Šapurovas.

9 būdai paįvairinti intymų gyvenimą

Sekso prekėmis prekiaujančios internetinės parduotuvės Romantika.lt ekspertai pateikė 9 patarimus, kaip įvairovės trokštančios poros gali savo intymų gyvenimą padaryti įdomesnį.

1. Išmėginkite naujas pozas

Viena ir ta pati poza ne tik gali nusibosti, bet ir nebesuteikti malonumo. Keisdami pozas jūs savo intymiam gyvenimui tarsi suteiksite naujų, dar neragautų prieskonių, patirsite naujus pojūčius ir iš miegamojo išvysite rutiną. Pozos pakeitimas atrodo paprastas, daug pastangų nereikalaujantis dalykas, tačiau kiekvieną kartą savo partnerį galėsite ne tik jausti, bet ir paliesti vis kitu kampu, o tai neabejotinai kurstys aistras.

Jei kažką pakeisti iš pradžių yra nedrąsu, tuomet šioje situacijoje gali padėti erotiniai stalo ir kortų žaidimai. Jums tereikės romantiškai nusiteikti ir laikytis žaidimo taisyklių. Kortų žaidimai pasufleruos, ką naujo šįkart galite išmėginti, kiti žaidimai suteiks idėjų stulbinančioms oralinėms glamonėms, vaidmenų žaidimams ir pan.

2. Nebijokite intymių pokalbių

Nebijokite intymių pokalbių, atvirai išsakyti savo fantazijas, lūkesčius ir svajones, nes tai gali įnešti naujų spalvų jūsų intymiam gyvenimui. Erotinių fantazijų išpildymui puikiai gali pasitarnauti seksualūs drabužėliai, erotiniai kostiumai, įvairūs sekso žaislai, tokie kaip stimuliatoriai, vibruojančios kulkos, vibratoriai, botagėliai, antrankiai ir pan. Svarbu, kad pasitikėtumėte vienas kitu ir atvirai išsakytumėte, ką trokštate išbandyti.

3. Nevenkite masturbacijos

Masturbacija yra puikus būdas pažinti savo kūną, o kai pažinsite savo kūną, tai ir antrajai pusei bus lengviau duoti gaires, kas jums patinka ir kaip norėtumėte būti liečiama (-as). Be to, tyrimai rodo, kad stebėti, kaip save liečia antroji pusė ir nuo to susijaudina, yra stulbinamai malonus vaizdelis, kurstantis aistras. Masturbacijai puikiai padeda sekso žaislai.

Moterims: vakuuminiai klitorio stimuliatoriai, vibruojančios kulkos, antpirščiai, masažuokliai ar jau klasika tapę vibratoriai.

Vyrams: tikroviški, automatiniai, vibruojantys masturbatoriai, įvairūs stimuliatoriai ir pan.

4. Išmėginkite Kėgelio pratimus

Stipresnius potyrius ir intensyvesnius orgazmus patirti abiem partneriams gali padėti ir Kėgelio pratimai. Moteris atlikdama Kėgelio pratimus ne tik gerina savo seksualinę sveikatą, bet ir stiprina vidinius dubens raumenis, kurie pratimų dėka standėja ir įskverbimų metu tiek vyras, tiek moteris vienas kitą ima jausti dar glaudžiau.

Kėgelio pratimai, suderinti su vaginaliniais kamuoliukais (dar kitaip vadinami Geišos kamuoliukai, Ben Wa kamuoliukai ir pan.), duos dar didesnį efektą, o ir pati mankšta suteiks malonumą. Vaginalinių kamuoliukų pasirinkimas itin platus: nuo skirtų pradedančiosioms, pažengusioms, iki vibruojančių, valdomų pulteliais ar išmaniosiomis programėlėmis.

5. Įtraukite sekso žaislus

Sekso žaislų įtraukimas į intymų gyvenimą gali jį neįtikėtinai pakeisti. Kiekviena pora turi įvertinti, ką norėtų išbandyti ir kas jiems abiem priimtina. Vos tik kalba pasisuka apie sekso žaislus, dauguma iškart pagalvoja apie vibratorių, tačiau yra daug efektyvesnių, įdomesnių ir didesnį malonumą suteikiančių sekso žaislų nei visiems taip gerai žinomas vibratorius.

Kartais užtenka tokio paprasto sprendimo, kaip vibruojantis penio žiedas. Stebuklus gali padaryti klitoriui skirti stimuliatoriai, kurie veikia vakuumo principu arba yra nusitaikę tiesiai į taikinį. Klitorio stimuliatoriai gali padėti daug greičiau atvesti partnerę iki orgazmo.

Įvairūs masažuokliai ne tik atpalaiduos pavargusius, įsitempusius raumenis, bet ir masažuos, jaudins erogenines zonas. Vibracija malonumą teiks ir vyrui, ir moteriai. Porų vibratoriai skirti abiem partneriams gali padėti orgazmą patirti drauge. G taško vibratoriai gali išsklaidyti visus mitus ir padėti atrasti tą stebuklingąjį, mistinį G tašką. Vibratoriaus ar vibruojančios kulkos įtraukimas gali padėti moteriai greičiau patirti orgazmą.

6. Nepraleiskite įžanginių žaidimų

Įžanginiai žaidimai padeda nusiteikti intymumui, labiau susijaudinti ir greičiau pasiekti taip trokštamą orgazmą. Čia gali padėti akių kaukės, antrankiai, plunksnų botagėliai, įvairūs oraliniai geliai, kurie leis paragauti savo antrosios pusės ir sužadinti aistrą.

Prieš intymius meilės žaidimus galite vienas kitam atlikti erotinį masažą, kuris padės ir atsipalaiduoti, susijaudinti ir nuteiks itin maloniai. Neprivalote būti profesionalus masažuotojas, kad suteiktumėte malonumą savo antrajai pusei. Tereikia masažo aliejaus ir švelnių, glamonėjančių prisilietimų, nevengiant paliesti ir erogenines zonas. Masažo aliejų pasirinkimas yra itin didelis – nuo neutralių, ekologiškų iki šildančių ir tokių, kurių galima paskanauti tiesiai nuo kūno.

7. Seksualūs apatiniai

Seksualūs naktinukai, komplektai, kojinių diržai, prisegamos kojinės, korsetai, kūno kojinės, bodžiai – pasirinkimas itin platus. Seksualūs apatiniai – tai ne tik grožis mylimojo akims, bet ir priemonė, suteikianti pasitikėjimo savimi. Juk nieko nėra seksualiau, nei paslaptingai besišypsanti savimi pasitikinti moteris.

Jei seksualius apatinius norite išbandyti pirmą kartą, tuomet rinkitės naktinukus, peniuarus ar bodžius, kurie tinka visiems figūros tipams – taip tikrai neprašausite pro šalį. Jei esate drąsesnė, tuomet nesuklysite pasirinkusi pikantiškus korsetus ar kūno kojines, kurios Jūsų partnerį priblokš gerąja to žodžio prasme. Kartais užtenka tiesiog mažytės detalės, kuri akimirksniu įžiebtų aistrą. Tokia pikantiška mažyte detale gali tapti kad ir kelnaitės su atvira intymiąja zona. Toks akcentas tikrai bus iškalbingesnis nei bet kokie žodžiai.

8. Juslių „atėmimas“

Uždenkite savo partnerei (-iui) akis, surakinkite rankas, kojas ir uždėkite garso nepraleidžiančias ausines... Tai bus tikrai kažkas naujo! Atėmus kitas jusles, tokias kaip regėjimas ar klausa, į partnerio prisilietimus reaguosite kur kas stipriau. Kūno suvaržymas neleis išvengti prisilietimų, todėl tai bus itin saldi patirtis.

Partneris, kuris suteikia malonumą surakintajam (-ai), taip pat jaus didelę aistrą, nes antrosios pusės malonumas visiškai priklausys nuo jo (jos) valios. Be to, juk nepaprastai gera suteikti savo mylimam žmogui iš proto varantį malonumą – po tokios sesijos mylimasis (-oji) taip pat galės atsilyginti tuo pačiu.

9. Lubrikantų ir intymios kosmetikos įtraukimas į intymius santykius

Liūdna, tačiau tikrai dar ne visi yra atradę lubrikantus. O jie juk seksu mėgautis padeda ne tik vyresniame amžiuje, bet gali paįvairinti ir kasdienę miegamojo rutiną. Lubrikantas – tai tikrai nereiškia, kad seksas bus tik slidesnis ar šlapesnis. Rinkoje gausu lubrikantų, kurie suteikia įvairius efektus, pvz., šildantį, šaldantį, maloniai pulsuojantį – išbandykite ir atraskite, kas jums patinka. Galite rinktis lubrikantą, kuris kartu bus ir masažo aliejus, tad jo nauda bus dviguba. Mėgstate oralines glamones? Rinkitės įvairiausių skonių lubrikantus, kurie paįvairins meilės naktis.

Intymi kosmetika gali ne tik paįvairinti intymius santykius, bet padėti išspręsti nedidelius nesklandumus. Moterims, kurioms yra sunkiau susijaudinti, gali padėti įvairiausi geliai, kremai ir purškalai, skirti klitorio, G taško, spenelių ir kitų erogeninių zonų stimuliacijai. Ši kosmetika suteiks šildančius, šaldančius, maloniai dilgčiojančius efektus.

Stimuliuojanti intymi kosmetika suaktyvina kraujotaką į intymias erogenines zonas, todėl šios pasidaro ypatingai jautrios prisilietimams ir glamonėms, skatina natūralią makšties drėgmę, tad įsiskverbimai tampa slidesni ir malonesni.

Oraliniam seksui skirta kosmetika ne tik paįvairins jūsų potyrius gausia skonių palete, bet ir gali šiek tiek apšaldyti gerklę, padengti gomurį plonyte plėvele, kurios dėka partneris galės įsiskverbti giliau.

Vyrai, siekdami prailginti lytinį aktą, gali išmėginti ejakuliaciją nutolinančius kremus, gelius ar purškalus. Jie šiek tiek nujautrins intymias vietas, tačiau malonumą vis tiek jusite ir tapsite ištvermingesnis. Erekciją standinanti kosmetika suaktyvina kraujotaką, todėl penis tampa standus ir kietas. O jei dar užsidėsite penio žiedą, tuomet standus išliksite ilgiau. Taip pat paįvairinimui galite išbandyti ir stimuliuojančių kremų, skirtų peniui ir sėklidėms. Naudojant tokius kremus ir gelius, antroji pusė galės savo partnerį pamaloninti jaudinančiu masažu.

Paįvairinti intymų poros gyvenimą gali patys paprasčiausi sprendimai, tereikia atvirumo ir nebijoti ieškoti, domėtis ir išbandyti ką nors naujo.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.