Karantininės šventės lovoje: vasarą šoktelės gimstamumo rodikliai?

Didžiąsias metų šventes dėl pandemijos ir karantino šiemet pasitiksime namuose, o daugybei žmonių teks švęsti ypač romantiškai – tik su savo partneriu. Būtent todėl internete jau galima išvysti juokų, kad po 9 mėn. tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje į aukštumas šoktelės gimstamumo rodikliai.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-22 17:13

Vis dėlto, tapti tėvais dar nepasiruošusiems ir atsakingai besilaikantiems karantino, gydytojai pataria jau dabar pasirūpinti apsauga ir primena apie šiuo metu paprasčiausiai pasiekiamas kontracepcijos priemones.

Tikėtini romantiškų švenčių padariniai

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytoja akušerė ginekologė Jelena Klimašenko sako pastebinti, jog įprastai vasarą gimdymų skaičius, lyginant su žiema ar pavasariu, išties išauga. Tokią tendenciją, pasak gydytojos, greičiausiai nulemia tai, jog šaltuoju sezonu poros daugiau laiko praleidžia namuose, tad ir romantiškiems santykiams skiria daugiau dėmesio.

„Šiemet sutapus šventiniam laikotarpiui ir karantinui, išties gali būti, jog 2021 metų vasarą stebėsime neįprastai šoktelėjusius gimstamumo rodiklius, kadangi dauguma žmonių šventes sutiks tik savo partnerio draugijoje. Vis tik, gana nemažai žmonių suvokia atsakingo šeimos planavimo svarbą ir sąmoningai tai daro – apie tai liudija praėjusią vasarą bei rudenį ypač padažnėję vizitai ir konsultacijos dėl kontracepcijos. Tad išties gali būti, jog dalis porų, kurios dar nenori prisidėti prie tikėtino gimstamumo šuolio po 9 mėn., atsakingai pasirūpins visomis prasmėmis saugiomis šventėmis“, – šypsosi J. Klimašenko.

J. Klimašenko taip pat pastebi, kad šiais, jau besibaigiančiais karantininiais metais, ypač padažnėjo besikreipiančių dėl ilgalaikės kontracepcijos. Gydytojos manymu, pastaruoju metu būtent pandemija skatina žmones neatidėlioti kontracepcijos klausimo. Juk tokiu sudėtingu metu išties svarbu įvertinti pasaulyje vis dar siaučiantį koronavirusą ir šeimą planuoti atsakingai.

Dėl kontracepcijos tartis su gydytoju

Dar nepasirengusius tapti tėvais ir norinčius šventes pasitikti saugiai, gydytoja ragina stengtis neišsimušti iš įprasto režimo ir tęsti iki šiol naudotą kontracepciją. „Jeigu kontraceptinių tablečių atsargos senka arba reguliariai jų gerti nepavyksta dėl to, jog baigėsi receptas, gydytojas jį gali pratęsti nuotoliniu būdu“, – sako J. Klimašenko.

Tiesa, jeigu kontaceptinės tabletės iki šiol buvo nenaudojamos, o vizitas pas gydytoją buvo daugiau nei prieš metus, reikėtų iš naujo su juo pasikonsultuoti. „Jeigu svarstote apie hormoninę ar ilgalaikę kontracepciją, pavyzdžiui, gimdos spiralę, reali gydytojo apžiūra ir konsultacija yra būtina. Pirmiausia reikia registruotis nuotolinei konsultacijai, o vėliau gydytojas paskiria laiką ir tiesioginei apžiūrai, būtiniems tyrimams dėl lytinių takų infekcijos, gimdos kaktelio vėžio atlikti“, – paaiškina J. Klimašenko.

Švenčių kontracepcijos alternatyvos

Jeigu iki švenčių ir karantino nepavyko pasirūpinti hormonine ar ilgalaike kontracepcija, gydytoja primena apie kitas alternatyvas. „Per karantiną, o ypač dabar – prieškalėdiniu laikotarpiu, kontracepcijos pasirinkimas nėra itin platus, negana to, reikia vengti bereikalingo vaikščiojimo į parduotuves. Tačiau net ir šventiniu laikotarpiu gana laisvai prieinama barjerinė kontracepcija – vyriški prezervatyvai, kurių, laikantis visų būtinų saugumo priemonių, įsigyti galima kone visose parduotuvėse, vaistinėse ar net degalinėse“, – primena J. Klimašenko.

Žinoma, pasak gydytojos, net ir pasirūpinus prezervatyvais, tam, kad jie atliktų savo funkciją, reikėtų nepamiršti jų naudoti viso lytinio akto metu. „Be to, gali atsitikti ir nenumatytų dalykų – prezervatyvas gali plyšti, nusmukti, o uždėtas tik lytinio akto pabaigoje prieš numatomą ejakuliaciją – taip pat negarantuoja šimtaprocentinės apsaugos, kadangi nedidelis kiekis spermos išsiskiria ne tik lytinio akto pabaigoje, bet ir visos sueities metu“, – įspėja J. Klimašenko.

Vis tik, nespėjusiems iki švenčių pasirūpinti net ir prezervatyvų atsargomis ar nerimaujantiems, kad nesaugių lytinių santykių gali vis tiek pasitaikyti, gydytoja primena apie galimybę vaistinėse be recepto įsigyti skubiosios kontracepcijos tabletę. J. Klimašenko teigimu, šis kontracepcijos metodas gali sumažinti tikimybę neplanuotai pastoti, tačiau reikėtų turėti omenyje, kad ši tabletė – tik nenumatytiems atvejams, tad ir piktnaudžiauti ja nereikėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.