9 įdomūs faktai ir atradimai apie seksą, kurie jus nustebins

Seksas gyvuoja tiek, kiek gyvuoja žmonių rasė. Atrodytų, kad per tiek šimtmečių mokslininkai, gydytojai ir psichologai apie seksą viską jau išsiaiškino ir atrado, tačiau nustebsite, kiek daug dar šioje srityje neištirta! Pateikiame kelias įdomiausias išvadas, kurias mokslininkai padarė tyrinėdami sekso ir seksualumo aspektus.

 Mokslininkai jau keletą metų iš eilės padaro išvadas, kad su kiekviena karta žmonės mylisi vis rečiau nei ankstesnėse kartose. <br> 123rf nuotr.
 Mokslininkai jau keletą metų iš eilės padaro išvadas, kad su kiekviena karta žmonės mylisi vis rečiau nei ankstesnėse kartose. <br> 123rf nuotr.
Gydytojas Balys Dainys<br>V.Balkūno nuotr.
Gydytojas Balys Dainys<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Toma Aleksėjūnaitė

Dec 25, 2020, 8:00 PM, atnaujinta Nov 4, 2021, 5:13 PM

1. Moterims vis dar sunku kalbėti apie tai, kas joms patinka lovoje

Vienas iš sėkmingų seksualinių santykių aspektų – atvirumas ir nuoširdus pokalbis apie tai, kas intymiuose santykiuose partneriams teikia malonumą. Tačiau, pasirodo, tokį atvirumą pasiekti poroje nėra taip paprasta.

Viename 2019 metų tyrime, kuris buvo paskelbtas „Archives of Sexual Behavior“, buvo nustatyta, kad net 55 proc. amerikiečių moterų norėtų atvirai pasikalbėti su savo partneriu ir atskleisti, kas joms patinka lovoje, kas „užveda“, kaip norėtų būti liečiamos, tačiau taip ir neišdrįso to padaryti.

Maždaug viena iš penkių moterų, išdrįsusi kalbėti apie savo seksualinius troškimus, jautėsi labai nepatogiai. Tyrimas atskleidė ir tai, kad net viena iš dešimties moterų niekada nesijautė, jog jų partneriams rūpi, ar ji patyrė malonumą, ar ne. Partnerių abejingumas ir gali būti priežastis, kodėl moterys nekalba apie savo seksualinius troškimus.

Urologas, seksologas prof. habil. dr. Balys Dainys, tuo tarpu, pastebi, kad tokia statistika visiškai neatspindi lietuvių situacijos.

„Negalėčiau teigti, kad mūsų moterys kuklinasi. Tikrai nebūčiau toks kategoriškas. Trisdešimt metų stebiu, kaip mano kabineto duris varsto moterys, kurios teigia, kad kaip tik jų partneriai ignoruoja tam tikras problemas, o šios ateina ieškoti sprendimų“, – teigė profesorius.

Jis pasakojo, kad lietuves moteris šiuo klausimu iš tiesų reikėtų labai pagirti.

„Moterys kaip tik pirmos pradeda kalbėti. Negalime lyginti su tuo, kokia situacija buvo prieš 20-30 metų, situacija labai pasikeitė. Moteriškės pasidarė įnoringos, rūpinasi savo vyrais, tad tendencijos Lietuvoje geros“, – pastebėjo B.Dainys.

2. Erogeninių zonų įvardijimas moterims gali palengvinti pokalbį apie tai, kas joms teikia malonumą

Kito tyrimo išvadose teigiama, kad moterims vien išdrįsus kalbėti apie savo erogenines zonas ir tikslus tų kūno dalių įvardijimas nesigėdijant, yra susijęs su didesniu seksualiniu pasitekinimu. Tyrime nustatyta, kad kai moteris jaučiasi komfortiškai kalbėdama apie seksą, kūno dalis, kurios liečiamos ir glamonėjamos atneša jai malonumą, tai ir savo partneriams daug lengviau išdrįsta pasakyti apie tai, kas patinka lovoje ir kokie jos seksualiniai troškimai.

Kalbant apie erogenines zonas, prof. habil. dr. Balys Dainys pastebėjo, kad didelę reikšmę lietuviams turi tokios ergoeninės zonos kaip sėdmenys ir krūtys.

„Moterys neretai net yra linkusios pasididinti krūtis. Tiek dėl savęs, tiek dėl savo vyrų. Jos žino, kad jų vyrams tai yra svarbu. Tuo tarpu vyrai, beveik pusė mano pacientų, yra linkę tobulinti savo varpą“, – įvardijo profesorius.

3. Požiūris į savo lytinius organus turi įtakos seksualiniam gyvenimui

Svarbu ne tik išdrįsti įvardinti seksualias savo kūno dalis, bet ir nekompleksuoti dėl jų. Ir tai liečia ne vien tik moteris. Tyrime, paskelbtame žurnale „Sex & Marital Therapy“, buvo nustatyta, kad asmenys, nesijaudinantys ir nesureikšminantys savo lytinių organų išvaizdos, sekso metu patiria mažiau streso, labiau atsipalaiduoja ir patiria daugiau malonumo. Taip partneriai gali dėmesį sukoncentruoti į patiriamą malonumą, todėl greičiau susijaudina, ir pasiekia intensyvesnius orgazmus.

Prof. B.Dainys įsitikinęs, kad lietuviai vis drąsiau yra linkę koreguoti savo lyties organus, o tai tuo pačiu keičia ir požiūrį į save, suteikia pasitikėjimo savimi.

„Varpos implantai, tiek dydžio korekcijai, tiek funkcijai, yra gana populiarūs. Turiu pacientų vyrų kurie nori ir ilginti, ir storinti“, – aiškino jis.

Specialistai pastebi, kad moterys taip pat vis dažniau pasiryžta lytinių organų plastikai. Ypač tai populiaru po gimdymo ar turint įgimtų trūkumų.

4. Dabartinės kartos mylisi rečiau nei ankstesnės

Mokslininkai jau keletą metų iš eilės padaro išvadas, kad su kiekviena karta žmonės mylisi vis rečiau nei ankstesnėse kartose. Pavyzdžiui, 2001-aisiais metais atliktas tyrimas parodė, kad 38 proc. moterų ir 30 proc. vyrų, palaikančių rimtus pastovius santykius, per pastarąjį mėnesį neturėjo lytinių santykių. Vadinasi, daugiau nei pusė apklaustųjų buvo seksualiai aktyvūs. Tačiau jau 2012-aisiais metais šis skaičius šoktelėjo į kitą pusę – 51 proc. moterų ir 66 proc. vyrų, turinčių pastovų partnerį, per pastarąjį mėnesį neturėjo lytinių santykių.

Galbūt visa tai paaiškina tai, jog vadinamoji „tūkstantmečio karta“ (dar kitaip, „milenialsai“) nesijaučia ir nemano, jog jie retai mylisi. „Cosmopolitan“ atliktas tyrimas atskleidė, kad net 71 proc. „tūkstantmečio kartos“ atstovų yra visiškai patenkinti tuo, kiek lytinių santykių turi. Negana to, 62 proc. „milenialsų“ mano, kad ir jų draugai turi pakankamai sekso.

Seksologas B.Dainys taip pat pastebi, kad net jaunos lietuvių poros kartais teigia, kad jiems pakanka sekso kartą per mėnesį. Tačiau problemos čia nemato.

„Vieną kartą per savaitę, kartą per mėnesį – jei užtenka, tuomet viskas tvarkoje. Žinote, yra toks eilėraštukas: nei daug nei mažai, per savaitę trys kartai, o per ištisus metus – 104 kartus. Pokštas, bet iš tiesų vidutinė lietuvių pora mylisi du tris kartus per savaitę“, – pokštaudamas paaiškino profesorius.

5. Rūpestis vienas kitu ir geresnis seksas yra susiję

Per kelias porų terapijos savaites tyrėjai apklausė šimtus porų, norėdami sužinoti, kaip įsipareigojimas, rūpestis vienas kitu ir seksualinis gyvenimas yra susiję. Tyrimas, paskelbtas žurnale „Journal of Sex & Marital Therapy“, parodė, kad nuoširdus rūpinimasis, dėmesys vienas kitam ir geras seksas yra neabejotinai susiję: jei vieną savaitę pora mėgavosi geru seksu, tuomet kitą savaitę partneriai rodė vienas kitam daugiau dėmesio ir meilės. Ir atvirkščiai – jei pora vieną savaitę vienas kitu labiau rūpinosi, tuomet kitą savaitę mėgavosi geresniais lytiniais santykiais. Tai lyg stebuklingas ratas, iš kurio nenorima ištrūkti.

B.Dainys akcentuoja, kad svarbiausias sekso organas yra galva. Tačiau rūpinantis taip pat svarbus balansas.

„Moterys yra linkusios rūpintis, jei ne vyru, tai augintiniu. Bet su rūpesčiu irgi nereikia persistengti. Kartais atveda rūpestinga moteris savo vyrą, kad viską patikrintume, bet realiai santykis yra kaip brolio ir sesers. Seksualinį gyvenimą kartais reikia šiek tiek pakurstyti“, – pastebi profesorius.

Jis teigia, kad apskritai seksualinio gyvenimo kokybė priklauso nuo daugelio kriterijų: seksualinio temperamento ir jo suderinamumo poroje, sveikatos būklės, anatomijos.

„Galima vardyti ir vardyti. O jei poros seksualinis temperamentas skiriasi – reikia ieškoti labai rimto kompromiso, tuomet seksologas jau turi rimtai dirbti su pora“, – mano B.Dainys.

6. Komplimentus vienas kitam sakančios poros mėgaujasi kokybiškesniu seksu

Kitas panašus tyrimas atskleidė, kad komplimentai gali turėti lemiamą reikšmę mėgaujantis kokybišku seksu. Mokslininkai apklausė 93 poras ir nustatė, kad tie partneriai, kurie sako vienas kitam komplimentus, yra linkę patirti didesnį seksualinį pasitenkinimą savo santykiuose. Tad ypač susituokusios ar ilgą laiką esančios santykiuose poros neturėtų pamiršti priminti savo antrajai pusei apie savo meilę, net jei ir ne visuomet vienas kitam patinka.

7. Daugiau nei pusė senjorų nepatenkinti savo seksualiniu gyvenimu

Tikriausiai dauguma iš jūsų yra girdėję, jog vyresnio amžiaus žmonės seksu mėgaujasi rečiau. Tačiau taip yra tikrai ne todėl, kad senjorai norėtų rečiau mylėtis. Tyrimas, paskelbtas žurnale „PLOS ONE“ atskleidė, kad 58 proc. 55-74 metų vyrų ir moterų nėra patenkinti savo seksualiniu gyvenimu.

Kitame žurnale „Menopause“ atlikto tyrimo išvados parodė, kad apklausus daugiau nei 4000 moterų, net 78 proc. moterų po menopauzės nebuvo seksualiai aktyvios. Ir to priežastis tikrai nebuvo sumažėjęs seksualinis potraukis. Moterys dažniausiai nurodė šias priežastis: jos nesimylėjo, nes neturėjo partnerio, partneris buvo prastos sveikatos būklės, partneris turėjo seksualinę disfunkciją. Vadinasi, vyresniame amžiuje mylimasi rečiau ne dėl sumažėjusio libido, o dėl prastos sveikatos.

Prof. habil. B. Dainys taip pat pastebi, kad menopauzė moterims ir andropauzė vyrams neigiamai atsiliepia kalbant apie seksualinio gyvenimo kokybę.

„Mažėja hormonų, o tai savaime atsiliepia potraukiui ir funkcijai. Kartais tenka tuos hormonus papildyti, taikyti pakaitinę hormonų terapiją. O nuo seksualinio gyvenimo taip pat priklauso ir mūsų sveikata. Tai svarbu ir bendrai būklei ir nuotaikai“, – patarė B.Dainys.

8. Beveik 10 proc. sapnų yra apie seksą

„American Academy of Sleep Medicine“ atliktas tyrimas atskleidė, kad net 10 proc. visų žmogaus sapnų yra apie seksą. Apie tai sapnuoja tiek vyrai, tiek moterys, tik moterys dažniau sapnuoja, jog mėgaujasi seksu su politikais, įžymybėmis ar savo buvusiais partneriais, o vyrai – apie seksą su keliomis partnerėmis iš karto. Kitame tyrime, kurį atliko Calvin Kai-Ching Yu, buvo paskelbta, kad žmonės dažniau sapnuoja apie seksą, jei prieš miegą kuria seksualines fantazijas.

9. 97 proc. žmonių turi seksualinių fantazijų

O kad žmonės fantazuoja apie seksą ir mintyse kuria įvairius erotinius scenarijus, nustatė mokslų daktaras J. Lehmiller. Tyrime paskelbta, kad net 97 proc. žmonių turi seksualinių fantazijų. Buvo padaryta išvada, kad tiek vyrai, tiek moterys apie seksą fantazuoja nuo kelių kartų per savaitę iki kelių kartų per dieną. Populiariausios seksualinės fantazijos tarp amerikiečių: grupinis seksas, BDSM žaidimai, seksas su jaunu/senu asmeniu, „draudžiamas“/tabu seksas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.