Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Rašytoja kenčia baisius skausmus: tai gali reikšti gyvenimą be sekso

Aš parašiau knygą apie savo makštį. Taip socialiniuose tinkluose prisistato amerikietė rašytoja Lara Parker (30 m.), kurią daugybę metų kankina neišgydoma moterų liga. Skausmas veda iki pamišimo, o aplinkiniai jos nesupranta. Ar įmanoma su ta liga susidraugauti?

L.Parker savo gerbėjus ragina dalintis savo kūno nuotraukomis kiek tik šie nori, nes esą tai nekenkia jų profesionalumui ir neatima pagarbos.<br>„Scanpix“ nuotr.
L.Parker savo gerbėjus ragina dalintis savo kūno nuotraukomis kiek tik šie nori, nes esą tai nekenkia jų profesionalumui ir neatima pagarbos.<br>„Scanpix“ nuotr.
 L.Parker savo gerbėjus ragina dalintis savo kūno nuotraukomis kiek tik šie nori, nes esą tai nekenkia jų profesionalumui ir neatima pagarbos.<br>„Instagram“ nuotr.
 L.Parker savo gerbėjus ragina dalintis savo kūno nuotraukomis kiek tik šie nori, nes esą tai nekenkia jų profesionalumui ir neatima pagarbos.<br>„Instagram“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 16, 2021, 9:34 PM

Los Andžele gyvenanti rašytoja L.Parker užaugo mažame, nė tūkstančio gyventojų neturinčiame miestelyje Indianos valstijoje. Dar studijuodama koledže ji ėmė kurti savo tinklaraštį „Ne komforto zonoje“ („Outside the Comfort Zone“).

Maždaug tuo pat metu ji ėmė jausti skausmus ir nuo tada nesustodama ėmė rašyti apie savo makštį. Ir ne tik tinklaraštyje. Apie ją pasakojo MTV kanalo laidose, įvairiems žurnalams ir pagaliau parašė knygą.

Prieš septynetą metų L.Parker viename naujienų portale pateikė aštrią prognozę: daugybė skausmingų makšties ir gimdos sutrikimų gali reikšti gyvenimą be įsiskverbiančio sekso.

Tada tai sukėlė diskusijų, apie ką reikėtų ir nereikėtų diskutuoti žiniasklaidoje, kodėl dažnai pamirštama moterų malonumo tema ir ar toks nuolatinis skausmas turėtų būti atmestas kaip moterų problema.

Nuo tada ši intymi tema – endometriozė iš tabu virto dėmesio centru. Pastaruoju metu apie ją prakalbo aktorės Lena Dunham (35 m.) ir Padma Lakshmi (50 m.), dainininkė Halsey (26 m.), „Oskaro“ laureatė aktorė Susan Sarandon (74 m.).

Jos dalijosi savo patirtimi turint šį lėtinį sutrikimą, kurį lydi nesibaigiančios operacijos ir kitokių gydymo metodų paieškos ir kuris sukelia pasikartojantį pilvo skausmą, sekinančias menstruacijas ir be galo skausmingus lytinius santykius, o kai kuriais atvejais gali tapti nevaisingumo priežastimi.

„Praėjusią naktį buvau nunešta į lovą, nes man taip skaudėjo, kad net negalėjau pajudėti. Gyventi su endometrioze – nieko įkvepiančio. Nieko“, – tai viena naujausių L.Parker socialiniuose tinkluose publikuojamų žinučių apie šią ligą.

Tai tarsi tęsinys jos parašytos knygos „Makšties problemos: endometriozė, skausmingas seksas ir kitos temos, kuriomis nešnekama“ („Vagina Problems: Endometriosis, Painful Sex, and Other Taboo Topics“).

Pasak medikų, nuo endometriozės, kurios metu gimdos gleivinės audinys išveša už gimdos ertmės ribų, kenčia viena iš 10-ies vaisingo amžiaus moterų.

Dažnai ši liga ilgai viena neužsibūna. Pavyzdžiui, L.Parker kartu su endometrioze pasireiškia ir vaginizmas – nevalingi makšties raumenų susitraukimai ir spazmai – bei vulvodinija – skausmas lytinių organų srityje.

Būtent vulvodinijos pavadinimas ką tik nuskambėjo per „Eurovizijos“ konkursą. Šių metų laimėtojos italų roko grupės „Maneskin“ lyderio Damiano Davido (22 m.) širdies draugė modelis Giorgia Soleri (25 m.) vargsta dėl šios ligos jau aštuonerius metus. 254 tūkstančius sekėjų „Instagram“ tinkle turinti italė dažnai apie ją pasakoja savo gerbėjams.

„Visi tai vadina nematoma liga, bet aš žinau, ką tai reiškia. Girdėjau, kad esu pamišusi, melagė, frigidiška. Blogiausia yra didžiulė vienatvė, į kurią esi įmestas ir nesuprastas aplinkinių“, – yra sakiusi Giorgia.

Ji taip pat atviravo, kad sergant šia liga negalima nešioti jokių aptemptų džinsų, pėdkelnių, negalima vartoti rūgštaus maisto, alkoholio, cukraus, atsisveikinti su sintetiniais apatiniais, net atostogos gali virsti košmaru žinant, kad jas gali praleisti lovoje.

Endometrioze serganti amerikiečių rašytoja L.Parker taip pat žodžiais piešia siaubingus vaizdus. Kartais ją užpuola tokio stiprumo skausmo banga, kad ji gali netekti sąmonės vonios kambaryje ir valandų valandas pragulėti ant grindų nejudėdama, o jos šuo tuo metu tupi šalia.

Kartais jai sunku fiziškai ištverti susijaudinimą arba net paprastą rankos prisilietimą prie nugaros. Retkarčiais ji negali valgyti, sėdėti, mūvėti kelnių.

Pirmuosius skausmus L.Parker pajuto būdama 14 metų. Iš jos liga atėmė paauglystę. Jauna moteris nuolat gyveno skausmuose ir svarstė, gal jau miršta. O studijuojant koledže dėl to jai pakriko psichika ir mergina vos nepateko į psichiatrijos ligoninę.

„Apsilankiau pas daugybę medikų, dalis manė, kad turbūt esu pamišusi, o kita dalis niekuo netikėjo“, – prisiminė sunkius momentus L.Parker, kuriai prieš dvejus metus prireikė operacijos.

Ginekologai endometriozę vadina klastinga liga, nes ją sunku aptikti ir ji dažnai diagnozuojama jau pažengusios stadijos. O dalis moterų įpranta numoti ranka į skausmus: „Ai, čia normalūs moteriški dalykai.“

Pastaruoju metu kalbama, kad endometriozę reikėtų priskirti prie autoimuninių ligų. Čia taip pat turi įtakos genetika, pastebimos ligos sąsajos ir su aplinkos užterštumu, nesveiku maistu, ypač hormonais šertų galvijų ar paukščių mėsa.

Kai pagaliau ginekologai L.Parker patvirtino nepagydomos ligos diagnozę ir ji ėmė pažinti savo kūną bei ligą, pradėjo bandyti su ja susigyventi savaip.

Prireikė daug laiko, kad konservatyviame Amerikos miestelyje užaugusi moteris visam pasauliui knygoje prisipažintų apie jos gyvenimą griaunančią problemą.

Tiesa, toli gražu ne visi ją supranta. Tuo L.Parker įsitikino ieškodama leidyklos, kuri galėtų išleisti jos knygą apie makštį. Kai kurie leidėjai siūlė perrašyti istoriją ir labiau išryškinti kitus esą aktualesnius dalykus. Pavyzdžiui, vienišos trisdešimtmetės seksualinį gyvenimą.

„Vis sulaukdavau komentarų, esą ši tema niekam neįdomi. O aš visada žinojau, kad tai netiesa. Dabar tai patvirtina skaičius žinučių, kurias gaunu po to, kai pasirodė mano knyga“, – sakė daugybę sekėjų „Instagram“ tinkle turinti L.Parker.

Endometriozė iš jaunos moters pagrobė bet kokią galimybę pajausti malonumą.

Kurį laiką su neapykanta savo kūnui kovojusi Lara pasitelkė šiuolaikinį ginklą – nuogumą.

„Anksčiau maniau, kad seksualios žinutės ir nuotraukos skirtos tik seksu besimėgaujantiems žmonėms.

Tačiau kai ėmiau rodyti savo kūną taip, kaip noriu, tai mane išlaisvino“, – džiaugėsi L.Parker, pastaruoju metu socialiniuose tinkluose su gerbėjais besidalijanti itin pikantiškomis nuotraukomis.

Parengė Darija Jankauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.