Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Kaip išsirinkti tinkamą prezervatyvą ir teisingai jį užsidėti?

Prezervatyvai yra puikus mūsų lytinio švietimo sistemos trūkumų pavyzdys. Žinoma, apie prezervatyvus kalbama dažnai, tačiau ne taip dažnai kalbama apie tai, kaip ir kada juos naudoti (t. y. tinkamai).

 Pagarba norui naudoti prezervatyvus visada svarbesnė už norą jų nenaudoti.<br> 123rf nuotr.
 Pagarba norui naudoti prezervatyvus visada svarbesnė už norą jų nenaudoti.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūratė Šviesaitė, vakarinepalanga.lt

Aug 30, 2021, 6:22 PM

Kaip tinkamai naudoti prezervatyvą

Galbūt galvojate: „Gerai, aš jau žinau, kaip naudoti prezervatyvą – ačiū jums labai“. Tačiau tiesa yra tokia, kad… Nustebtumėte, kiek daug žmonių netinkamai naudoja prezervatyvus ir nenaudoja tada, kada reikėtų (kalbu rimtai).

Pirmiausia – dydis

Kalbant apie dydį, reikia rasti tokį, kuris patogiai priglustų. Nereikia pirkti didžiausio dydžio, jei jie laisvi – taip prarandamas visas prezervatyvo tikslas! Taip pat neturėtumėte spraustis į „įprastą dydį“, jei jis per ankštas. (Ir, kad jau apie tai kalbame, atskleisiu jums mažą paslaptį – varpos dydis neturi reikšmės. Svarbiausia, kaip naudojate savo penį ir… rankas, burną, kūną, kitas pagalbines priemones!)

Dabar pateikiame nedidelį praktinį pavyzdį, kaip tinkamai atidaryti ir užsidėti prezervatyvą:

Atsargiai atidarykite pakuotę. Sakau atsargiai, kad įsitikintumėte, jog prezervatyvas netyčia nesuplyšo. Tikrai niekada nekirpkite prezervatyvo pakuotės žirklėmis – tai draudžiama visais atvejais.

Prezervatyvo kraštelis turi būti išorėje, o ne viduje.

Prezervatyvą dėkite ant varpos galvutės!

Dabar suvyniokite prezervatyvą žemyn ir voilà!

Kad jausmas būtų dar malonesnis, prieš uždėdami prezervatyvą ant varpos galite į jį išspausti šiek tiek lubrikanto – taip prezervatyvas bus labiau suteptas, todėl varpos savininkui bus dar maloniau. Tik įsitikinkite, kad lubrikantas ar serumas yra suderinamas su prezervatyvu!

Kodėl verta naudoti prezervatyvus?

Prezervatyvai sulaukia daug neapykantos, tačiau jie yra puiki kontracepcijos priemonė, net jei turite monogaminius santykius. Geriamoji kontracepcija tinka kai kuriems, bet ne visiems. Galbūt niekada nesužinosime priežasties, kodėl kas nors nori naudoti prezervatyvus (galbūt moteris patiria sunkias hormonines menstruacijas, ir kontracepcija apsunkina jos ciklą), tačiau pagarba norui naudoti prezervatyvus visada svarbesnė už norą jų nenaudoti.

Tačiau yra ir daugybė kitų prezervatyvų naudojimo priežasčių, kurios susijusios ne tik su apsauga nuo nėštumo. Prezervatyvai taip pat apsaugo nuo lytiškai plintančių infekcijų ir yra nuostabūs, jei užsiimate penetraciniu seksu. Rimtai, pagalvokite apie tai, kas gali būti karščiau už karštą seksą, kuris, kaip žinote, yra saugiausias, koks tik gali būti?

Nėra jokios gėdos dėl lytiškai plintančių infekcijų: iš tikrųjų jos yra daug dažnesnės nei gali atrodyti. Daugiau nei pusė lytiškai aktyvių suaugusiųjų kada nors gyvenime užsikrečia lytiškai plintančiomis infekcijomis! Taigi, būkite ramūs – gėdos nėra, bet kartu galime padaryti viską, ką galime, kad apsaugotume vieni kitus.

P.S.: Jei turite atsitiktinių lytinių santykių, reguliariai tikrinkitės ir būkite sąžiningi su savo partneriais! Tai geriausia, ką galime padaryti vieni dėl kitų. Gali atrodyti, kad nenaudoti prezervatyvo yra intymiau ir įdomiau, tačiau infekcijos ir nepageidaujamas nėštumas tikrai nepadidina intymumo, o ir neverta rizikuoti, ypač jei neturite nuolatinio partnerio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.