Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Nuobodų seksualinį gyvenimą atgaivins keli nedideli pokyčiai: gali padėti ir „sekso sutartis“

Norite ar nenorite, ilgalaikiuose santykiuose ar santuokoje seksualinis gyvenimas ilgainiui tarsi išblėsta. Tai nėra taisyklė, tačiau nuolat kurstyti seksualinę ugnį – sudėtinga užduotis, kuriai kartais reikia nemažai pastangų.

Poroms dėl aistros atgaivinimo tenka pasistengti.<br>123rf nuotr.
Poroms dėl aistros atgaivinimo tenka pasistengti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 8:00 PM

Kodėl tai įvyksta? Seksologai sako, kad partneriams nuolat būnant kartu: valgant, miegant, kartais net dirbant, jaudulio, paslapties ir troškimo jausmas nebėra toks stiprus, koks buvo. Tai – natūralu.

Poros lytinio potraukio sumažėjimą lemia reiškinys, vadinamas „Atvėsimo efektu“, – toks elgesys pastebimas visų žinduolių gyvenime – ne tik žmonių.

Žinoma, skirtumas tarp kitų rūšių ir žmogaus yra tas, kad žmogus sąmoningai gali rinktis pokyčius. Tad specialistai užtikrinti, tą kibirkštį iš naujo įžiebti ir kovoti su baisiu „atvėsimo efektu“ visiškai realu. Sužadinti aistrą iš naujo galima taikant vos keletą paprastų technikų bei pasitelkus kelias papildomas priemones.

Seksualinio gyvenimo svarba

Dauguma, jei ne visos, poros išgyvena bent vieną laikotarpį gyvenime, kai seksas tampa nuobodus, nebejaudina, jo nebesinori kaip anksčiau. Daugeliui porų tokia situacija tampa varginanti ir kelianti nerimą, ypač jei dar prisideda lytinio potraukio arba kitaip tariant – seksualinio temperamento – nesutapimai.

Tačiau sveikas seksualinis gyvenimas yra svarbus. Tyrimai rodo, kad poros, kurios gyvena aktyvų lytinį gyvenimą, paprastai yra laimingesnės ir labiau patenkintos savo santykiais.

Kai atrodo, kad seksas šiek tiek nusibodo, daugelis porų nekantrauja padaryti viską, ko reikia, kad viskas vėl įsibėgėtų. Problema ta, kad mūsų visuomenėje daugelis žmonių jaučiasi droviai ir nepatogiai spręsdami su seksualiniu gyvenimu susijusias problemas ir dažnai įsivaizduoja, kad problemų turi tik jie vieni.

Nusiraminkite, iš tikrųjų dauguma porų išgyvena fazes, kai nori ir net reikia paįvairinti savo seksualinį gyvenimą, nors ir ne visada žino, kaip tai padaryti.

Lengviau pasakyti nei padaryti

Nenustebkite, kalbos apie seksą dažnai gali priversti jus arba jūsų partnerį jaustis nepatogiai ir pernelyg pažeidžiamai. Augant postsovietinėje visuomenėje, kalbėtis apie seksą vis dar šioks toks tabu. Tai labai priklauso nuo šeimos auklėjimo. Dėl šios priežasties pokalbiai apie seksą – molis, kurį minkyti reikia itin atsargiai.

Tačiau bet kuris seksologas patvirtins, kad atviras bendravimas poroje yra puikaus seksualinio gyvenimo pagrindas.

Net maži pakeitimai gali gerokai pagerinti seksualinį gyvenimą. Tiesa, norint jį paįvairinti, nebūtina daryti didelių ar dramatiškų pokyčių. Be to, jie gali gerokai išgąsdinti partnerį. Prie didelių pokyčių ateiti galima mažais žingsneliais.

Tie maži žingsneliai gali būti tiek vienas kito nurengimas, tiek lovos paruošimas kartu. O galbūt seksu galima užsiimti ne lovoje, o ant minkšto kilimo? Gali padėti ir apšvietimo pakeitimas, naujos sekso pozos išbandymas, lubrikanto ar sekso žaislo panaudojimas. Dar galite atlikti partneriui seksualų masažą. Svarbiausia, kad abiem būtų malonu. Sąrašas yra begalinis ir nepamirškite, kad skirtingoms poroms veikia skirtingi dalykai, o rutina gali būti tikra aistros žudikė, todėl net ir menkiausiais būdais ją pakeisti gali būti tikrai labai naudinga seksualinio gyvenimo sužadinimo priemonė.

„Sekso sutartis“

Jei nesate linkę eksperimentuoti, įsipareigokite vienas kitam užsiimti seksu dažniau. Tai taip pat gali padėti pagerinti jūsų seksualinį gyvenimą,

Gali skambėti priešingai, bet susitarimas užsiimti seksu tam tikromis dienomis – vadinamoji „sekso sutartis“ – gali būti prasminga partneriams, kuriems seksas nėra didelis prioritetas. Lėtesnio seksualinio temperamento žmogui kartais gali padėti tam tikras įsipareigojimas. Tačiau ir šioje situacijoje svarbiausia neperspausti.

Į sutartį galite įtraukti ir įvairias sąlygas. Pavyzdžiui, kartą per savaitę ar per mėnesį išbandyti naują sekso pozą ar seksu užsiimti neįprastoje vietoje.

Kai sutartis bus pasirašyta ir antspauduota, pabandykite eksperimentuoti su dalykais, kurių anksčiau niekada nedarėte kartu, arba įtraukite savo partnerį į ką nors seksualaus, ką galėtumėte padaryti ir vienas. Pavyzdžiui, poros gali pabandyti kartu skaityti erotinę literatūrą, žaisti vaidmenų žaidimus arba investuoti į kelis kruopščiai parinktus sekso žaislus.

Svarbu, kad bet kokios pastangos paįvairinti savo seksualinį gyvenimą įtrauktų abu, todėl verta pasižvalgyti į sekso žaislus, kuriuos būtų galima naudoti abiem. Tai gali būti specialūs vibratoriai skirti poroms, penio žiedai, sekso metu stimuliuojantys tiek varpą, tiek klitorį.

Tokie vibratoriai gali būti klasikiniai arba išmanesni, valdomi pulteliu ar mobiliąja programėle. Pasirinkę klasikinį variantą valdymo mygtukus rasite ant prietaiso. Nuotoliniu būdu valdomi vibratoriai yra patogesni tais atvejais, kai moteris sekso metu nori pati reguliuoti vibratoriaus darbą arba pultelį perleisti partneriui ir leisti jam valdymą perimti į savo rankas. Tai gali sužadinti susijaudinimą ir geismą bei padėti patirti naujų potyrių.

Sekso žaislai yra puikus būdas poroms paįvairinti savo seksualinį gyvenimą, o gaminių yra gausybė nuo diskretiškų vibratorių iki orgazmą stiprinančių gelių, tereikia tinkamai pasirinkti.

Aistros žudikai

Be iniciatyvos, užantspauduotos sutartimi, naujų dalykų išbandymo ir darbo kartu, kad išbristumėte iš senų nuobodžių seksualinių vėžių, svarbu pažvelgti į tuos savo gyvenimo elementus, kurie gali turėti įtakos jūsų lytiniam potraukiui arba norui mylėtis su partneriu.

Jei dažnai žiūrite pornografiją, tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl nebejaučiate lytinio potraukio partneriui. Alkoholis, dažnas rūkymas, taip pat gali nulemti seksualinio gyvenimo suprastėjimą.

Tam, kad išlaikytumėte aistrą, užmegzkite ryšį su tikru intymumu. Visa tai reikalinga tam, kad priimtumėte kito žmogiškumą ir nesėkmes. Galiausiai prisiimkite atsakomybę už savo lūkesčius kito atžvilgiu. Ne visuomet tie lūkesčiai sutampa, ne visais atvejais jie yra teisėti.

Keista, bet sekso pašalinimas iš sudėtingos gyvenimiškos lygties kartu taip pat gali padėti sustiprinti jūsų santykius. Stenkitės ne dėl sekso, o dėl santykių, tai padės atkurti troškimą ir sumažinti spaudimą vienas kitam.

Eikite į pasimatymus kartu, kalbėkite apie troškimus ir vėl išmokite džiaugtis vienas kitu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.