Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Kodėl nepatiriu orgazmo ir kaip tai ištaisyti?

Ne kiekvienas lytinis aktas baigiasi taip laukiama iškrova, ir čia nėra nieko neįprasta. Bet jeigu mes niekada nepatiriame orgazmo (arba tai nutinka labai retai), reikėtų pasiaiškinti, ar mes nesergame anorgazmija.

 Seksualinio gyvenimo problemos.<br> 123rf nuotr.
 Seksualinio gyvenimo problemos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2022, 11:23 PM

Kokia tai būsena ir kaip nuo jos išsivaduoti?

Anorgazmija – tai seksualinis sutrikimas, kuomet orgazmo iš viso nebūna arba jį pasiekti pavyksta retai. Dažniausiai jis pasitaiko moterims ir gali pasireikšti tiek sekso su partneriu metu, tiek masturbuojantis.

Kodėl tai vyksta? Anorgazmijos priežasčių daug, ir norint rasti būdą ją įveikti, pirmiausia reikia nustatyti, kokios rūšies anorgazmija būdinga jums.

Anorgazmija būna pirminė ir antrinė. Esant pirminei anorgazmijai, mes niekada nepasiekiame finalo ir nepatiriame iškrovos: nei su partneriu, nei tada, kai glamonėjame save. Antrinės anorgazmijos atveju mes kartais pasiekiame orgazmą, bet tai įvyksta retai ir dažniausiai tam prireikia rimtų pastangų.

Taip pat egzistuoja situacinė anorgazmija: šiuo atveju malonumą galima patirti tik tam tikromis pozomis arba kai užsiimame tik tam tikros rūšies seksu (pavyzdžiui, oraliniu).

Be to, pasitaiko koitalinė anorgazmija. Apie ją galima kalbėti, kuomet mes pasiekiame orgazmą įvairiais būdais, bet tik ne lytinio akto metu. Ir totalinė anorgazmija, kai mes išvis nepatiriame malonumo iš sekso.

Be to, nereikia painioti anorgazmijos su frigidiškumu: esant frigidiškumui moteris apskritai nepatiria susijaudinimo ir nenori artumo jokia forma.

Anorgazmijos priežastys

Mūsų gebėjimą patirti orgazmą veikia daugybė priežasčių. Svarbi ne tik fizinė žmogaus būsena, bet ir psichologinė, emocinė.

Prie fizinių anorgazmijos priežasčių priskiriami ginekologiniai susirgimai, cukrinis diabetas, išsėtinė sklerozė ir kt. Vyrų anorgazmijos priežastys gali būti patirtos traumos (stuburo traumos), kraujagyslių ligos, varikocelė (sėklidžių varikozė, kuri pašalinama chirurginiu būdu kirkšnies srityje), hormonų sutrikimai, diabetas, prostatitas.

Galimybę patirti orgazmą veikia ir kai kurių vaistų vartojimas, pavyzdžiui, antidepresantų, neuroleptikų, antihistaminių preparatų. Alkoholis padidina seksualinį potraukį, bet patirti malonumo jis nepadės, greičiau priešingai – sutrukdys tam.

Ne mažiau svarbų vaidmenį vaidina ir psichologiniai veiksniai – stresai, kuriuos dabar patiriame ypač dažnai, depresijos, finansiniai sunkumai. Taip pat atsipalaiduoti ir pasiekti finalą mums trukdo baimė pastoti arba gėdos jausmas, ateinantis iš vaikystės. Galbūt būdami vaikai mes girdėjome, kad seksas – tai purvas, gėda, nuodėmė. Su tokiomis nuostatomis būna nelengva atsipalaiduoti, ir šiuo atveju padės darbas su psichologu.

Ką daryti, jei įtariate anorgazmiją?

Pirmiausia reikia nustatyti anorgazmijos priežastį. Tam reikia užsiregistruoti pas specialistą, kuris suteiks kvalifikuotą pagalbą.

Vyrams, kad išsivaduotų nuo anorgazmijos, reikia kreiptis į andrologą, urologą arba endokrinologą, moterims – į endokrinologą arba ginekologą.

Jeigu šie gydytojai neras jokių fizinių sutrikimų ar nuokrypių, tuomet ir vyrams, ir moterims reikia kreiptis į seksologą arba psichoterapeutą.

Tikrai neverta užsiimti savigyda. Vyrai kartais vartoja preparatus, kurie sustiprina seksualinį susijaudinimą, bet neretai sukelia sutrikimus. Tokie vaistai suteikia laikiną palengvėjimą, bet pašalina tik problemos pasekmę, ne priežastį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?