Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Paslaptingasis BDSM: iš kur tai kyla ir kaip tai gali pakeisti poros seksualinį gyvenimą

Lengvi paplekšnojimai, o kartais ir gana stiprūs pliaukštelėjimai per minkštą vietą – kodėl kai kuriuos tai taip jaudina? Ar tokie žaidimai – kažkas gėdingo? Ar smurtas miegamajame gali būti pavojingas?

 BDSM.<br> 123rf nuotr.
 BDSM.<br> 123rf nuotr.
 BDSM.<br> 123rf nuotr.
 BDSM.<br> 123rf nuotr.
 BDSM.<br> 123rf nuotr.
 BDSM.<br> 123rf nuotr.
 BDSM.<br> 123rf nuotr.
 BDSM.<br> 123rf nuotr.
 Akių raištis.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Akių raištis.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 BDSM rinkinys.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 BDSM rinkinys.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Antrankiai.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Antrankiai.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Botagėlis.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Botagėlis.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Mentelė.<br> Fantazijos.lt nuotr.
 Mentelė.<br> Fantazijos.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2022-11-15 20:00

Sekso žaidimai su smurto (nebūtinai fizinio, tai gali būti susiję su partnerio žeminimu) elementais turi specialų pavadinimą – BDSM. Šis terminas – santrumpa iš angliškų frazių: vergovė ir disciplina, dominavimas ir paklusnumas, sadizmas ir mazochizmas (BD – Bondage & Discipline, DS – Domination & Submission, SM – Sadism & Masochism).

Jeigu dar visai neseniai tokie žaidimai atrodė esantys kažkas itin egzotiško ar net iškrypėliško, tai šiomis dienomis jie stebina vis mažiau. Nemažai porų prisipažįsta tam tikrus BDSM elementus naudojančios savo intymaus gyvenimo paįvairinimui.

Tą liudija ir apklausos. Pavyzdžiui, 2012 m. žurnalo „Femme actuelle“ atliktoje Europos moterų apklausoje net ketvirtis prisipažino, kad leidžia partneriui jas plekšnoti (palyginimui, 1985 m. tokių buvo mažiau kaip 8 proc.), o 36 proc. respondenčių teko kandžioti ar draskyti partnerį meilės žaidimų metu.

Agresyvus seksas atsispindi ir žmonių erotinėse fantazijose – BDSM siužetai apklausose apie fantazijas yra tarp pačių populiariausių tiek vyrams, tiek moterims, tik moterys dažniau nei vyrai įsivaizduoja paklūstančios vaidmenį.

Iš kur kyla tokie norai?

Daugelyje gyvūnų rūšių poravimosi laikotarpiu patinai elgiasi agresyviai – ir ne tik su kitais patinais (konkurentais), bet ir su patelėmis. Žmogus – ne išimtis. Kai berniukai tampo mergaitėms už kasyčių, tai iš esmės ta pati biologinė programa.

Pliaukštelėjimai – agresyvaus elgesio forma. Jie „užveda“ ne tik pasyviąją pusę, bet ir aktyviąją, įjungia biologinius susijaudinimo mechanizmus. Psichologai aiškina, kad mes gyvename slopinami daugybės stresų ir ribojami elgesio taisyklių, o pliaukštelėjimai „įjungia“ mūsų gyvuliškąją prigimtį, ir tai padeda įsitraukti į meilės žaidimą atsiribojus nuo visų mums trukdančių civilizacijos normų.

Kontroliuojamas išgąstis

Skausmo ir malonumo centrai mūsų smegenyse yra greta. Ir vieno iš jų suaktyvinimas gali suaktyvinti kitą. Žinoma, skausmas turi būti saikingas. Stiprus skausmas, priešingai, malonumą slopina.

Bet svarbiausia šiuo atveju ne pats veiksmas, o jo nuojauta, jaudinantis laukimas. Vaizduotė vaidina ne mažiau svarbų vaidmenį, nei realūs veiksmai.

Seksualinėje sąveikoje fiziologija ir emociniai išgyvenimai stipriai persipina. Lengva baimė ir tuo pat metu pasitikėjimas partneriu, pojūčių atspalviai ir deriniai sukuria unikalius seksualinio elgesio scenarijus.

Pliaukštelėjimus miegamajame galima lyginti su vaikų pasakojamomis šiurpėmis: vaikai jas pasakoja, kad išsigąstų, nors iš tiesų nieko baisaus nevyksta. Suaugusieji taip pat išgyvena kažką panašaus: kontroliuojama baimė, laukimo įtampa, o po to – palengvėjimo jausmas, kad įtampa išsisklaidė.

Savotiškos emocinės „sūpynės“ leidžia atsipalaiduoti ir išlaisvina papildomą energiją, kuri įsijungia į meilės aktą.

Tarp švelnumo ir pažeminimo

„Kai draugė man pliaukšteli, aš patiriu susijaudinimą, gėdą ir susijaudinimą nuo savo paties gėdos“, – iškalbingas vieno vyro prisipažinimas apie plačią patiriamų jausmų paletę. Kai kurie žmonėms malonumo viršūnę pasiekia tada, kai praeina plonyte linija tarp skausmo ir malonumo.

Pasak psichoanalitikų, tokio dvilypio jausmo ištakų reikia ieškoti dar kūdikystėje. „Jis kyla iš meilės-neapykantos, kurią kūdikis jaučia motinai. Motina jį maitina, dovanoja šilumą ir švelnumą. Bet ji jam sukelia ir kankinantį alkio ir nepasitenkinimo jausmą, kai nepasiūlo krūties iš karto pareikalavus“, – aiškina seksologė Ghislaine Paris.

Sulaukus 5–6 metų vaiko sąmonėje formuojasi pirmieji įsivaizdavimai apie suaugusiųjų santykius, ir mintis apie tamprų malonumo ir grubumo ryšį sustiprėja. „Girdėdamas lovos girgždesį, prislopintus riksmus ar pastebėjęs uždarytas tėvų miegamojo duris, vaikas pasitvirtina savo įtarimus, kad tarp suaugusiųjų vyksta gana žiaurūs dalykai. Idėja, kad tėvai užsiima seksu, daugeliui lieka nemaloni visiems laikams“, – pastebi psichoanalitikas Jacquesas André. Mes negalime patikėti, jog motina savo noru leidžiasi į seksualinius santykius. Vadinasi, ją privertė?

Vaikams motinos įvaizdis susidvejina: ji tuo pat metu ir šventoji, ir didžioji išdavikė, kuri miega su tėvu. Šios dvi figūros nepajudinamai įsitvirtina mūsų pasąmonėje, skatindamos fantazijas apie dominavimą ir paklusimą. „Kai kuriuos vyrus šis dvejopas įvaizdis veikia taip stipriai, kad jie sugeba pasiekti orgazmą tiktai pažeminę moterį (tegul ir vien tik žaidimo forma). Bet ir tarp moterų nemažai tokių, kurios patiria malonumą iš tokio savo vaidmens seksualiniuose žaidimuose“, – priduria psichoanalitikas.

Žaidimas ar iškrypimas?

Sakant „noriu pažaisti dominavimą“ svarbu prisiminti, kad kalbama būtent apie žaidimą. Yra skirtumas tarp vaizduotės ir veiksmo, tarp sekso ir iškrypimo. Seksualiniai santykiai – dviejų subjektų susitikimas. O iškrypėlis naudojasi partneriu kaip objektu savo troškimų patenkinimui.

Taip pat yra skirtumas tarp atkaklumo ir prievartos. Pirmasis reiškia siekį suartėti su partneriu, juk be šito lytinis aktas neįmanomas. O prievarta verčia užmiršti partnerį bei jo norus ir griauna santykius.

O jeigu mes patiriame malonumą nuo (nestiprių) pliaukštelėjimų, (neprievartinio) dominavimo ar (lengvo) žeminimo iš partnerio, ar tokie pomėgiai laikytini iškrypimu? Pasak psichoanalizės, suaugusiųjų seksualumas formuojasi vaikiškų žaidimų pagrindu, o vaikas malonumui išnaudoja bet kokią galimybę. Sigmundas Freudas tokį vaikišką seksualumą vadino terminus „polimorfinis iškrypimas“. Taigi, bet kokia mūsų seksualinė fantazija tam tikra prasme turi iškrypimo atspalvį. Bet prieš ją įgyvendindami mes privalome užsitikrinti nuoširdų partnerio sutikimą.

Kuris kurį

Jei gyvūnų pasaulyje dominuojantį vaidmenį turi patinai, tai vyrai ir moterys gali skolintis vieni iš kitų seksualinio repertuaro įvairias elgesio formas. Kai kurie gali atlikti abu vaidmenis, kiti prisilaikyti vieno.

Neretai „agresoriai“ patys savo atžvilgiu nepakenčia tokio elgesio. Polinkis į dominavimą, pasak psichologų, susijęs su vaikystės patirtimis. Vaikas įsivaizdavo, kad valdžią turintis tėvas ar motina jam pliaukšėjo ne šiaip, o ir pats iš to patirdamas malonumą. Ateityje vaikas tapatinasi su tuo tėvu.

Jo galvoje labai tampriai susiję baimės, skausmo, bejėgiškumo ir seksualiniai jausmai. Tiktai jis pats nebenori perleisti kontrolės ir valdžios kam nors kitam – būtų pernelyg baisu. Dabar jis svarbiausias ir pats gali sukelti saikingą, o gal ir stiprų skausmą savo partneriui, kokį jam sukeldavo kadaise.

Agresija be pavojaus

Agresija – mūsų kultūrinis tabu. Ją naudoti leidžiama tik įgaliotiems asmenims ypatingomis aplinkybėmis, pavyzdžiui, gelbstint gyvybę. Seksualinė prievarta smerkiama ir moraliniu požiūriu, ir teisiniu. Tokie draudimai – išgyvenimo sąlyga, bet mes nejučiomis imame taikyti juos ir bet kokiam agresyvumui, taip pat ir žaidybiniam.

Poreikis sukelti ar patirti skausmą dėl seksualinio malonumo – tema, apie kurią vis dar nedrįstama garsiai kalbėti. Visuomenė į tokias temas linkusi reaguoti audringai, reakcijų diapazonas – nuo susijaudinimo iki pasmerkimo.

Tačiau už miegamojo durų visuomenės primestos taisyklės baigiasi. Ten galioja taisyklės, kurias du žmonės nustatė patys sau.

Kiekviena pora susikuria nepakartojamą seksualinį scenarijų, įtraukdama bet kokias praktikas, kurios yra jų skonio. Tai, kas stebėtojui iš šalies gali pasirodyti neleistina, veiksmų dalyviams gali teikti didžiulį malonumą.

Tačiau, atsikračius išorinių draudimų, būtina iš naujo nustatyti leistinas ribas. Kai kurios poros naudoja vadinamąjį saugos žodį, kuris reiškia, kad veiksmai vienam iš partnerių nustojo teikti malonumą ir reikia liautis. Tokiu žodžiu gali būti „gana“, „viskas“ ar bet koks kitas sutartas žodis.

Nuo ko pradėti

Jeigu vienas iš partnerių norėtų tikrovėje išbandyti ką nors iš dominavimo ir suvaržymo praktikų, prisipažinti apie tai antrajai pusei gali būti emociškai nelengva ir nedrąsu. Patariama pradžioje aptarti BDSM temą kaip fantastinį, kinematografinį ar literatūrinį siužetą. Partnerio reakcija padės suprasti, kiek jam apskritai priimtina ši idėja. Kai kurių seksualinių fantazijų atveju net nėra svarbu, ar jos bus įgyvendintos – pakanka to, kad bus išklausytos.

Jei fantazijos abiem partneriams pasirodo priimtinos, jaudinančios ir įdomios, jų įgyvendinimas gali suteikti intymiam poros gyvenimui naujų spalvų, padėti atrasti naujus, dar nepatirtus malonumus, išlaisvinti troškimus bei atskleisti savo seksualinį kūrybiškumą.

Sekso reikmenų parduotuvės fantazijos.lt atstovai pradedančiųjų žaidimus patartina pradėti nuo paprastesnių prekių, tokių kaip antrankiai, akių raiščiai, botagėliai. Taip pat būna jau paruoštų BDSM rinkinukų specialiai pradedantiesiems, kur galima rasti viską, ko reikia, vienoje dėžutėje.

„Pradedantiesiems rekomenduojame rinktis prekes, kurių naudojimo principas aiškus bei jus traukiantis: galbūt apie tai domėjotės, skaitėte ir pan. Taip pat pradžiai siūlytume rinktis prekes, sukurtas specialiai pradedantiesiems.

Galbūt reikėtų būti atsargesniems ir pagalvoti prieš renkantis ypač „aštrias“ prekes: skaistybės diržus, elektros stimuliatorius, pažengusiųjų analinius žaislus, jei prieš tai nesate bandę nieko panašaus ar bent susipažinę su naudojimo principais ir taisyklėmis. Nieko panašaus nebandžiusiems iš pradžių, tokie žaisliukai gali būti per aštrūs, sukelti diskomfortą arba būti naudojami neteisingai“, – patarė fantazijos.lt atstovai.

Kad ekstremalūs žaidimai būtų iš tiesų saugūs, verčiau nerizikuoti ir nesirinkti tam nepritaikytų ar savadarbių priemonių. Parduotuvės atstovams yra tekę girdėti apie patirtas traumas, naudojant nepritaikytas tam, buitines priemones: nuspausta, nudeginta oda, arba net analinėje angoje pasimetę buities reikmenys.

„Specializuotos priemonės yra pritaikytos būti naudojamos ant kūno, todėl jos yra saugios, patogios ir tinka žaidimams, nesukeliant traumų, diskomforto ar pavojaus saugumui.

Pavyzdžiui, specialios BDSM virvės nenuspaudžia odos, yra švelnesnės, lipni juosta – nelimpa prie kūno plaukų, vaškas – taip pat nelimpa prie plaukelių, nenudegina odos, analiniai žaislai turi saugumą užtikrinantį praplatėjimą ir t.t

Taip pat specializuoti žaislai išsiskiria savo dailiu dizainu, estetika – tai irgi svarbu, norint įsijausti maksimaliai“, – patarė fantazijos.lt atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.